Ελλάδα – Ιρλανδία κοινός αγώνας

Το ίδιο απόγευμα ακολούθησε μια μαζική διαδήλωση έξω από το κοινοβούλιο ενάντια στο κλείσιμο ενός νοσοκομείου στο κέντρο της Ιρλανδικής ενδοχώρας. Χιλιάδες εργαζόμενοι του νοσοκομείου και κάτοικοι της περιοχής που ήρθαν με πούλμαν στο Δουβλίνο συμμετείχαν παρά τη βροχή σε μια μαχητική και ενθουσιώδη συγκέντρωση αποδοκιμάζοντας τους βουλευτές που την ίδια ώρα εντός του κοινοβουλίου τοποθετούνταν υπέρ του κλεισίματος του νοσοκομείου και ξεσπώντας σε χειροκροτήματα κατά τις τοποθετήσεις των αριστερών βουλευτών.

Μεταξύ αυτών και ο Richard Boyd Barrett μέλος της καμπάνιας  "Enough" και του SWP του αδελφού κόμματος του ΣΕΚ στην Ιρλανδία και συντονιστής της καμπάνιας Stop the War Ιρλανδίας.

Κατά τη διάρκεια της τριήμερης παραμονής μου στην Ιρλανδία συμμετείχα ως ομιλητής σε τρεις εκδηλώσεις της καμπάνιας "Enough" στο Δουβλίνο, το Κορκ και το Γκάλγουεϊ. Το ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Ελλάδα ήταν τεράστιο καθώς ήταν η επόμενη εβδομάδα από την 48ωρη απεργία και την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου. Το κυρίαρχο ερώτημα για κάθε αριστερό και κάθε ακτιβιστή στην Ιρλανδία ήταν το πως θα χτιστεί και εκεί ένα δυνατό κίνημα αντίστοιχο με αυτό της Ελλάδας ενάντια στις επιθέσεις του ΔΝΤ.

Όμως παρόλο που η αντίσταση στην Ιρλανδία δεν βρίσκεται προς το παρόν στο επίπεδο της Ελλάδας είναι λάθος να βγάζει κανείς το συμπέρασμα ότι οι Ιρλανδοί αποδέχονται τα μέτρα και το δικό τους μνημόνιο. Δεν είναι μόνο οι κινητοποιήσεις και η συμμετοχή στις εκδηλώσεις, ούτε το δεκαήμερο πρόγραμμα που είχε προγραμματίσει η καμπάνια "Enough", αλλά και οι δεκάδες διάσπαρτες διαμαρτυρίες ενάντια στα μέτρα λιτότητας που υπάρχουν σε όλη τη χώρα. Μια από αυτές για παράδειγμα είναι η καμπάνια ενάντια στις περικοπές στα εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά με ειδικές ανάγκες που οργάνωσε διαδήλωση στις 13 Ιούλη και καλούσε και αυτή στο πανεθνικό συλλαλητήριο της 16ης Ιουλίου.

"Ίσως το καλύτερο παράδειγμα για τις διαθέσεις του κόσμου στην Ιρλανδία είναι το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών όπου το κυβερνόν κόμμα καταποντίστηκε και για πρώτη φορά εκλέχτηκαν 6 βουλευτές της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς που μαζί με τους ανεξάρτητους που επηρεάζονται από την αριστερά αποτελούν μια ομάδα 15 βουλευτών στο κοινοβούλιο και ανοίγουν το δρόμο για τη συγκρότηση μιας ενωμένης αριστεράς" ανέφερε ο ελληνικής καταγωγής ανένταχτος αγωνιστής Michael Youlton.  

Χάρτινες Τίγρεις

Η Ιρλανδία για πολλά χρόνια ήταν το πρότυπο της χώρας που είχε τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης στην ευρωζώνη βασισμένη στην πλήρη απελευθέρωση των αγορών δηλαδή στον πιο άγριο νεοφιλελευθερισμό, πράγμα που δεν τους έσωσε από την κρίση. Όσοι τόσα χρόνια εκθείαζαν την Κέλτικη Τίγρη ας ρωτήσουν την Ιωάννα που άφησε τη δουλειά της στην Ελλάδα για να δουλέψει στην Ιρλανδία διότι "πίστεψε στην Κέλτικη Τίγρη" και τώρα είναι 6 μήνες άνεργη.

Η συζήτηση που άνοιξε στις εκδηλώσεις ήταν ενδεικτική για τις αναζητήσεις του κόσμου που δίνει τις μάχες ενάντια στο ΔΝΤ. Ποια είναι η δικιά μας εναλλακτική λύση, πως θα κάνουμε πράξη τη διαγραφή του χρέους, πως θα εμποδίσουμε τους τραπεζίτες να φυγαδεύσουν τα κεφάλαια και τι σημαίνει εργατικός έλεγχος; Μπορούμε να ζήσουμε έξω από την ΕΕ; Πως απαντάμε στα ψέματα των ΜΜΕ και πως μπορούμε να σταματήσουμε τους φασίστες; Πως χτίζουμε το κίνημα από τα κάτω ξεπερνώντας τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία και πως συγκροτείται η αντικαπιταλιστική αριστερά στην Ελλάδα;

Τέλος, μεγάλη συζήτηση άνοιξε για τις καταλήψεις των πλατειών  και τη σχέση τους με την αριστερά και το εργατικό κίνημα καθώς στη συζήτηση στο Κορκ ομιλητής ήταν και ένας νεαρός ισπανός εργαζόμενος που οργάνωσε με άλλους συμπατριώτες του συγκεντρώσεις "αγανακτισμένων" στις πόλεις της Ιρλανδίας. Και αυτό ίσως είναι και το σημαντικότερο συμπέρασμα από αυτή την περιοδεία: η κρίση, αλλά και η αντίσταση δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο αλλά εξαπλώνονται με ραγδαίους ρυθμούς σε κάθε χώρα της Ευρώπης!