Εκατομμύρια ξανά στους δρόμους της Αιγύπτου

Ενα εκατομμύριο άνθρωποι ξεχείλισαν την πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο την Παρασκευή 8 Ιούλη απαιτώντας δικαιοσύνη για αυτούς που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της εξέγερσης ενάντια στον Μουμπάρακ. Εκατοντάδες χιλιάδες διαδήλωσαν επίσης στην Αλεξάνδρεια, τη Μανσούρα, το Σουέζ, τη Μαχάλα και άλλες πόλεις της Αιγύπτου. Τα κάμπινγκ με τις σκηνές φύτρωσαν ξανά και η ορμή των τεράστιων διαδηλώσεων τραβούν το λαϊκό κίνημα μπροστά.

Αφορμή για το νέο, σε τόσο μεγάλη κλίμακα ξέσπασμα των διαδηλώσεων ήταν η απαίτηση για δικαίωση των μαρτύρων της εξέγερσης και των οικογενειών τους. Η απόφαση ενός δικαστηρίου στο Σουέζ στις αρχές του μήνα να αφήσει ελεύθερους με εγγύηση επτά αστυνομικούς που κατηγορούνται για τις δολοφονίες 17 διαδηλωτών προκάλεσε ταραχές και διαδηλώσεις. Είναι όμως φανερό ότι η νέα έκρηξη αντανακλά και την αυξανόμενη οργή για την αποτυχία των κυβερνώντων να ικανοποιήσουν τα αιτήματα της επανάστασης. Ανάμεσα στα καλέσματα για να δικαστούν άμεσα οι υπεύθυνοι για τις δολοφονίες διαδηλωτών είναι κι άλλα αιτήματα -συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του κατώτατου μισθού και ενός νέου κονδυλίου υπέρ των φτωχών.

Ο Μουσταφά, ένας ακτιβιστής από τους Επαναστάτες Σοσιαλιστές της Αιγύπτου περιέγραψε στην εφημερίδα Socialist Worker του Λονδίνου ότι πολλοί εργάτες πήραν μέρος στις διαδηλώσεις της Παρασκευής. “Ηταν εκεί αντιπρόσωποι από τους εφοριακούς, τους εργαζόμενους των δημόσιων μέσων μαζικής μεταφοράς και των υφαντουργών της Μαχάλα -όλοι διαδήλωσαν με τα δικά τους πανό. Στην Ταχρίρ ενώθηκαν με πολλούς ακόμα εργαζόμενους, ανάμεσά τους τούς φαρμακοποιούς και τους εργάτες μετάλλου του Χελουάν. Τα νέα ανεξάρτητα συνδικάτα είχαν πανό που καλούσαν σε απόσυρση των νόμων που απαγορεύουν την απεργία, ζητούσαν αύξηση του κατώτατου μισθού και κοινωνική δικαιοσύνη. Μαζί με τον κόσμο της Ταχρίρ, οι εργαζόμενοι τραγουδούσαν για την ανατροπή του Μοχάμεντ Χουσεϊν Ταντάουϊ, του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων και του Στρατιωτικού Συμβουλίου”.

Περιφρούρηση

Στο Σουέζ, λαϊκές επιτροπές προστάτευαν τους δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές περιφρουρώντας την πλατεία της συγκέντρωσης. Στρατιώτες μοίρασαν νερό στο πλήθος κάτω από ένα πανό που έγραφε “Το τρίτο τάγμα στρατού στηρίζει την επανάσταση” προκαλώντας ενθουσιασμό στους συγκεντρωμένους. Τις επόμενες μέρες, η κρίση εντάθηκε καθώς οι διαδηλώσεις στην πλατεία Ταχρίρ και αλλού αυξάνονταν. Την Τρίτη 12/7, έγιναν ξανά μαζικές συγκεντρώσεις. Οι διαδηλωτές αντέδρασαν άγρια τόσο στις δηλώσεις του πρωθυπουργού για ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου όσο και στην απαίτηση του στρατιωτικού συμβουλίου να γυρίσει ο κόσμος στο σπίτι του και να αφήσει τη χώρα να “επιστρέψει στην ομαλότητα”. Ο πρωθυπουργός απέλυσε κορυφαίους υπουργούς σε μια προσπάθεια να αποδείξει ότι είναι ικανός να ηγηθεί στη χώρα. Ο υπουργός Οικονομικών έφυγε και ο αντικαταστάτης του αναγκάστηκε να υποσχεθεί περιορισμούς για τους μισθούς των αφεντικών. Ο Ζάχι Χαουάς, ο υπουργός αρχαιοτήτων, επίσης απολύθηκε. Οι υπουργοί βιομηχανίας, παιδείας και εξωτερικών παύθηκαν κι αυτοί. Ενώ, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Γέχια ελ Γκαμάλ παραιτήθηκε.

Οι διαδηλώσεις είναι συχνές και εκτός πρωτεύουσας. Ο Νάσερ, που ζει στο Λονδίνο και επισκέπτεται αυτές τις μέρες την Αίγυπτο, δήλωσε στην εφημερίδα Socialist Worker από την Αλεξάνδρεια: “Ο λαός είναι περήφανος για την επανάσταση, αλλά οι νέοι άνθρωποι αισθάνονται ότι τίποτα δεν θα αλλάξει όσο διευθύνει ο στρατός. Εκατοντάδες διαδήλωσαν την περασμένη Παρασκευή. Οι διαδηλώσεις ήταν ιδιαίτερα δυνατές, με μεγάλη συμμετοχή εργατριών”.

Η συζήτηση για το πώς θα προχωρήσουν τα πράγματα έχει ξανανοίξει. Πολλοί πιστεύουν ότι οι διαδηλώσεις δεν αρκούν.

Την ίδια στιγμή δεκαπέντε ανεξάρτητα συνδικάτα πρόσφατα προχώρησαν στην ίδρυση μιας ομοσπονδίας. Στην ιδρυτική της διακήρυξη τον Ιούνιο ξεκαθαρίζει την αμέριστη συμπαράστασή της στην Παλαιστινιακή αντίσταση και ζητά τη διακοπή όλων των σχέσεων με το Ισραήλ. Επίσης, τονίζεται στη διακήρυξη ότι τα μόνα έσοδα της ομοσπονδίας θα είναι οι συνδρομές των εργαζομένων, απαντώντας έτσι στις συκοφαντίες των ΜΜΕ ότι τα ανεξάρτητα συνδικάτα «χρηματοδοτούνται από σκοτεινούς κύκλους σε μια συνομωσία για την ανατροπή της κυβέρνησης». Μερικά από τα συνδικάτα που συμμετέχουν στην Ομοσπονδία είναι οι εφοριακοί, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, οι οδηγοί λεωφορείων του Κάιρου, οι εργαζόμενοι στις τηλεπικοινωνίες και δημόσιοι υπάλληλοι.

Διαβάστε επίσης τα άρθρα:
Επαναστάτες Σοσιαλιστές: “Νίκη στην επανάσταση!