Nα καταργηθεί ο τρομονόμος

Η δίκη ήταν η πρώτη που έγινε με τον τρομονόμο ΙΙ του 2004 και συνολικά στους κατηγορούμενους μοιράστηκαν 130 χρόνια φυλάκισης, παρόλο που δεν αποδείχτηκε φυσική παρουσία κανενός στις υποτιθέμενες εκρήξεις και χωρίς να έχει υπάρξει κανένας τραυματισμός ή κίνδυνος για ανθρώπινη ζωή.

“Ήταν μία απόφαση βασισμένη στη ναζιστική λογική της συλλογικής ευθύνης, στοχοποίησε πρόσωπα με βάση την ιδεολογία τους”, αναφέρει η κοινή επιστολή των γονέων των κατηγορούμενων που διαβάστηκε μέσα σε φορτισμένο κλίμα. “Ο ορισμός της δίκης αυτής ως ‘δίκης αποτυπωμάτων’ προέκυψε από το γεγονός ότι δεν υπήρξαν κατά τη διάρκεια 46 ημερών δικαστικής διερεύνησης αποδεικτικά στοιχεία για τη συμμετοχή σε πράξεις που αυθαιρέτως ονομάστηκαν ‘εκρήξεις που εστρέφοντο κατά των συνταγματικών δομών της χώρας’. Η ποινικοποίηση των φιλικών σχέσεων λόγω συναφούς ιδεολογικής τοποθέτησης αποτέλεσε την ‘προϋπόθεση για σύσταση τρομοκρατικής οργάνωσης”.

“Μαύρη σελίδα” για τα δημοκρατικά δικαιώματα χαρακτήρισε την απόφαση ο δικηγόρος Κώστας Παπαδάκης, συμπληρώνοντας ότι είναι δυνατόν “με τον τρομονόμο αυτόν κάθε διαδηλωτής του Συντάγματος, κάθε απεργός, κάθε αντικαπιταλιστής να πηγαίνει στη φυλακή”, αφού όπως τόνισε με βάσει τον τρονονόμο κρίνεται κατ’ υπόθεση και κατ’ εκτίμηση των προθέσεων και όχι με αποδείξεις, η συγκρότηση τρομοκρατικής οργάνωσης. Όσον αφορά τη διαδικασία της δίκης κατήγγειλε ότι καταπατήθηκε κάθε έννοια δημοσιότητας, αφού παρακρατήθηκαν οι ταυτότητες όσων την παρακολούθησαν και απαγορεύτηκε η ηχογράφηση και απομαγνητοφώνηση των πρακτικών της δίκης. “Επί 45 συνεδριάσεις δεν ακούστηκε το όνομα ενός κατηγορουμένου από έναν μάρτυρα ή από ένα έγγραφο. Το μόνο το οποίο ακούστηκε ήταν δακτυλικά αποτυπώματα σε κινητά αντικείμενα και προσωπικές σχέσεις”, τόνισε.

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Γιάννης Αδαμόπουλος απέρριψε για πρώτη φορά στα χρονικά, το αίτημα παραχώρησης της αίθουσας του Δικηγορικού Συλλόγου για τη συνέντευξη.