ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ 2010 στο Λονδίνο. Μια τεράστια επιτυχία

Πολλοί εργάτες, φοιτητές και ακτιβιστές από όλη τη Βρετανία συναντήθηκαν με αντιπροσωπείες από σοσιαλιστικές οργανώσεις από όλο τον κόσμο. Ήρθαν για να συζητήσουν πάνω στα κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει το κίνημα, για την αντίσταση στα σχέδια των κυβερνήσεων να επιβάλλουν τη λιτότητα στους απλούς ανθρώπους και για τη μάχη απέναντι στο ρατσισμό.

Μία τεράστια εναρκτήρια εκδήλωση την Πέμπτη το βράδυ καταχειροκρότησε έναν εργαζόμενο στην British Airways και τον Τζον Κέλι, ο αδερφός του οποίου σκοτώθηκε στην Ματωμένη Κυριακή, στο Ντέρι της Βόρειας Ιρλανδίας το 1972.

Τις επόμενες πέντε ημέρες χιλιάδες άνθρωποι συζήτησαν για τη μαρξιστική παράδοση, την οικονομία, τη μάχη ενάντια στην καταπίεση, την κλιματική αλλαγή, την ιστορία της εργατικής τάξης και πολλά άλλα θέματα.

Συζητήσεις

Οι συμμετέχοντες στριμώχτηκαν στις «μεγάλες» και στις «μικρές» συζητήσεις-είτε για να ακούσουν τον Γκάρι Γιουνγκ, δημοσιογράφο της Γκάρντιαν να μιλάει για τον Μπαράκ Ομπάμα είτε τον Αντρέα Μπούτσερ πάνω στο φύλο και την κοινωνία. Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούσαν να μπουν στις συζητήσεις γιατί δεν υπήρχε χώρος.

Τα πολιτιστικά γεγονότα, που περιλάμβαναν και μια βραδιά κωμωδίας, μουσικές παραστάσεις, προβολές ταινιών, θέατρο, ήταν όλα γεμάτα. Πολλοί, είτε συμμετείχαν για πρώτη είτε για εικοστή φορά στο Μαρξισμό σχολίασαν το μέγεθος και τον παλμό του φεστιβάλ. Επιβεβαιώθηκε η ανανέωση του ενδιαφέροντος για τις μαρξιστικές ιδέες από τότε που ο καπιταλισμός μπήκε σε κρίση το 2007.

Το πνεύμα της διεθνούς αντίστασης διαπερνούσε τις εκδηλώσεις με πολλή συζήτηση πάνω στον αναβρασμό και την πάλη στην Ελλάδα. «Το θέμα της αντίστασης στις επιθέσεις στην Ελλάδα είναι παντού», είπε ο Θανάσης Καμπαγιάννης, μέλος του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος στην Ελλάδα. «Οι άνθρωποι θέλουν αυτό το επίπεδο πάλης σε κάθε εργατικό χώρο και σε κάθε χώρα για αυτό υπάρχει τόσο ενδιαφέρον για ότι συμβαίνει. Οι αντιπαραθέσεις στο Μαρξισμό θα βοηθήσουν να οργανωθεί η συζήτηση έξω από το φεστιβάλ μέσα στο εργατικό κίνημα. Δεν είναι κάτι απομονωμένο. Για παράδειγμα, έχουμε συζητήσει τα βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα για να σταματήσουμε τις περικοπές, όπως πως σπάμε από το ευρώ και την ευρωζώνη και τι είδους ρήξη πρέπει να είναι αυτή». Οι εργάτες στην Ελλάδα είναι έμπνευση για αυτούς που ετοιμάζονται να παλέψουν τις περικοπές στη Βρετανία.


Μάθιου Κούκσον, SWP