ΑΙΓΥΠΤΟΣ: Οργή ενάντια στο Ισραήλ

Οι ισραηλινοί απάντησαν όπως συνήθως, βομβαρδίζοντας αδιάκριτα περιοχές της Λωρίδας της Γάζας. Ισραηλινοί βομβαρδισμοί είχαν γίνει μέσα στον Αύγουστο ακόμη και πριν από την επίθεση στην Εϊλάτ, αλλά δεν πήραν δημοσιότητα. Στη διάρκεια της ισραηλινής “απάντησης” δολοφονήθηκαν δεκάδες Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους δυο παιδιά δύο και πέντε ετών. Στις ίδιες επιχειρήσεις σκοτώθηκαν και πέντε αιγύπτιοι στρατιώτες εντός των αιγυπτιακών συνόρων. Μετά από μέρες, η ισραηλινή ηγεσία ζήτησε συγγνώμη γι' αυτούς τους κατά λάθος θανάτους. Για τους νεκρούς Παλαιστίνιους, φυσικά, δεν υπάρχει ούτε συγγνώμη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που Αιγύπτιοι στρατιώτες, στρατιωτικοί ή αστυνομικοί σκοτώνονται από Ισραηλινούς “κατά λάθος”. Η διαφορά είναι ότι με το καθεστώς Μουμπάρακ, οι δολοφονίες αυτές περνούσαν στα ψιλά ή κρύβονταν. Τώρα, ο κόσμος σε όλες τις αιγυπτιακές πόλεις περικύκλωσε τις ισραηλινές πρεσβείες, τα προξενεία ή άλλα κτίρια. Η στρατιωτική κυβέρνηση της Αιγύπτου αναγκάστηκε να απειλήσει ότι θα αποσύρει τον πρεσβευτή της από το Ισραήλ. Λυτοί και δεμένοι της διεθνούς διπλωματίας έτρεξαν για να σώσουν την κατάσταση. Το σπάσιμο των σχέσεων Αιγύπτου και Ισραήλ θα είναι η πιο μεγάλη ήττα για τον ιμπεριαλισμό στην περιοχή τα τελευταία 30 χρόνια.

Ταυτόχρονες διαδηλώσεις

Στο Κάιρο, ένας διαδηλωτής, ο Άχμαντ ελ-Σαχάτ, κατάφερε να σκαρφαλώσει 14 ορόφους, έφτασε στο μπαλκόνι της σιωνιστικής πρεσβείας και ξήλωσε την ισραηλινή σημαία. Στην Αλεξάνδρεια οι διαδηλωτές μπροστά στο προξενείο κατάφεραν και έριξαν την ισραηλινή σημαία, βάζοντας στη θέση της μια παλαιστινιακή. Ταυτόχρονες διαδηλώσεις έγιναν στο Σουέζ, τη Μανσούρα, το Φαγιούμ, το Λούξορ, την Ισμαηλία και αλλού. Χιλιάδες άνθρωποι παρέμειναν γύρω από την πρεσβεία στο Κάιρο ζητώντας να διακοπούν οι σχέσεις με το Ισραήλ, να σταματήσει η παροχή φυσικού αερίου από την Αίγυπτο, να ανοίξουν εντελώς τα σύνορα με τη Γάζα.

Πολλοί διαδηλωτές φώναζαν “Θα βαδίσουμε στην Ιερουσαλήμ” και απαιτούσαν από την καινούργια ηγεσία της Αιγύπτου να αντιπαρατεθεί με το σιωνιστικό κράτος. Το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει αλλεπάλληλες επιθέσεις στους αγωγούς που μεταφέρουν αέριο προς το Ισραήλ, ενώ και οι εργάτες της εταιρείας Πετροχημικών και Φυσικού Αερίου Πετροτζέτ, οι οποίοι βρίσκονται σε αγώνα διαρκείας για τους μισθούς και τα δικαιώματά τους ζητάνε να σταματήσουν να τροφοδοτούν με ενέργεια το Ισραήλ.

Η αιγυπτιακή επανάσταση έχει ήδη τεράστιες επιπτώσεις στη γεωπολιτική ισορροπία της περιοχής, αντίθετα με το μύθο ότι ήταν απλά ένα “αιγυπτιακό” γεγονός. Ο φόβος των ιμπεριαλιστών συμπυκνώνεται από τους σταθερά φιλοϊσραηλινούς Τάιμς της Νέας Υόρκης: “Οι εντάσεις αυξάνονται από τότε που η Αιγυπτιακή Επανάσταση ανέτρεψε τον Χόσνι Μουμπάρακ, έναν σταθερό σύμμαχο που κατάφερνε να καθυποτάσσει την μαζική συμπάθεια των Αιγύπτιων προς τους Παλαιστίνιους και το μίσος προς το Ισραήλ. Οι δυνάμεις ασφαλείας του έλεγχαν καλά τα σύνορα στο Σινά, εν μέρει από φόβο προς τους ριζοσπάστες ισλαμιστές που ο Μουμπάρακ φοβόταν ότι τον απειλούσαν, εν μέρει επειδή ήθελε να διατηρεί καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ... Ομως η Επανάσταση έχει αυξήσει την εσωστρέφεια στην Αίγυπτο, οδηγώντας σε μια μεταβατική κυβέρνηση που ασχολείται περισσότερο με το να εξασφαλίζει την έγκριση των δικών της πολιτών παρά με την ασφάλεια του Ισραήλ ή και με τον κίνδυνο της ανατροπής της”.

Ο επαναστατημένος κόσμος στην Αίγυπτο δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση των στρατιωτικών. Οι εργάτες της Πετροτζέτ ενώ κρατάνε πικέτες κατά του Ισραήλ, πετροβολούσαν την περασμένη βδομάδα τα κυβερνητικά κτίρια στο Κάιρο και συγκρούονταν με τη στρατιωτική αστυνομία. Βλέποντας τους εργάτες της Αιγύπτου να δίνουν τέτοιες μάχες, οι Παλαιστίνιοι έχουν όλο και περισσότερο την αυτοπεποίθηση ότι σε κάθε βήμα εμπρός, θα έχουν ολόκληρο τον αραβικό κόσμο στο πλευρό τους.

Διαβάστε επίσης

Λιβύη: Μάχη για το μέλλον της εξέγερσης

Γράμμα από τη Βυρητό