ΚΟΥΦΑΛΙΑ: Πετυχημένη εκδήλωση

Ο Γιάννης Κούτρας, περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ που ήταν ο κεντρικός ομιλητής περιέγραψε το βάθεμα της κρίσης και τα αδιέξοδα των καπιταλιστών: «όσο πιο στριμωγμένοι, τόσο πιο αδίστακτοι». Κόντρα στις πρωτοφανείς αντεργατικές επιθέσεις της κυβέρνησης η λύση μπορεί να είναι μόνο αντικαπιταλιστική – και παρουσίασε το πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

«Μπορούμε να νικήσουμε», είπε ο Σταμάτης Χατζηδήμου από την Εργατική Αλληλεγγύη, «αν μέσα σ’ αυτό το μεγαλειώδες κλίμα εργατικής αντίστασης η Αριστερά κάνει το καθήκον της για οργάνωση και συντονισμό. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΣΕΚ πρέπει να βγουν μπροστά».

Ζωντανή συζήτηση

Ακολούθησε ζωντανή συζήτηση με δέκα τοποθετήσεις που απλώθηκαν σε πολλά θέματα: Γιατί κάθε χρόνο το χρέος μεγαλώνει, μήπως φταίει το μεγάλο δημόσιο; Ποια η προοπτική του κινήματος στις πλατείες, μήπως εκφυλίστηκαν πολύ γρήγορα; Μπορούμε να νικήσουμε στην Ελλάδα και πώς θα αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο μιας ξένης επίθεσης; Και ακόμα, γιατί η Αριστερά είναι ενάντια στη θρησκεία, είναι η θρησκεία εμπόδιο στις απεργίες;

Η Λίζα, η Ελισάβετ και η Φωτεινή είναι μετανάστριες από τη Γεωργία που εργάζονται ως οικιακοί βοηθοί. Οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις τις έριξαν στην ανεργία. «Δεν έχουμε δουλειές, καθόμαστε στο σπίτι», είπε οργισμένη η Λίζα. «Αυτοί που μαζεύουν τα λεφτά από τα δάνεια να τα δώσουν για να γίνουν δουλειές, να δουλέψουμε όλοι!».

Ο Χρήστος τραπεζοϋπάλληλος στην αγροτική κατέθεσε την πλήρη απογοήτευσή του απ’ το ΠΑΣΟΚ μετά από τρεις δεκαετίες συμμετοχής. Μοιράστηκε μαζί μας τον προβληματισμό του για το πώς μπορούν να νικήσουν οι απεργίες παρά τις οικονομικές πιέσεις και θύμισε την «απεργία διαρκείας των 23 ημερών πριν 3 χρόνια». Την ανάγκη για ενότητα της Αριστεράς –«όχι στο διαίρει και βασίλευε»- τόνισε ο Παναγιώτης, οδηγός ταξί από τη Θεσσαλονίκη ενώ ο Χριστόφορος από την Πέλλα θύμισε ξανά τις απαντήσεις από την πλευρά της αντικαπιταλιστικής αριστεράς.

Τέλος ο Μάκης, εφοριακός από τα Γιαννιτσά μίλησε για το χρέος –«αν αφαιρέσουμε τα τοκοχρεολύσια μένουν πολλά λεφτά για τις δημόσιες υπηρεσίες που χρειαζόμαστε»- για την ενότητα της Αριστεράς στην δράση –«να βοηθήσουμε στην χειραφέτηση του κόσμου για να πάρει τη ζωή του στα χέρια του»- και για την συνέχεια –«έρχονται μεγάλοι αγώνες το φθινόπωρο, να βγούνε όλοι οι κλάδοι μαζί!».

Δυο ώρες μετά κλείσαμε την συζήτηση παίρνοντας συγχαρητήρια απ’ όλους και την ευχή να οργανώσουμε κι άλλες τέτοιες συζητήσεις στα Κουφάλια. Στο τραπεζάκι της Εργατικής Αλληλεγγύης συγκεντρώθηκαν 130 ευρώ από εφημερίδες, περιοδικά και βιβλία.

Σταμάτης Χατζηδήμου