Εμπρός για ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

Μετά τα μαζικά συλλαλητήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Χανιά, Ρέθυμνο στις 24 Αυγούστου, έρχονται το φοιτητικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 1η Σεπτέμβρη στην Αθήνα και μια εβδομάδα μετά τα μεγάλα Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια που θα γίνουν στην Αθήνα και κατά τόπους σε όλες τις πόλεις την Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη.

Οσο πίσω και να πάει κανείς δεν μπορεί να θυμηθεί γεμάτα αμφιθέατρα που να αποφασίζουν 5νθήμερη κατάληψη στις 29 ...του Αυγούστου! Και όμως, αυτό έγινε στη συνέλευση της Παντείου: «Η συνέλευση ήταν πολύ μαζική. Πάνω από 180 άτομα ψήφισαν την πρόταση των ΕΑΑΚ και της ΑΡΕΝ για κατάληψη μέχρι την επόμενη Δευτέρα και νέα γενική συνέλευση, ενώ μειοψήφισαν οι προτάσεις της ΠΑΣΠ που μιλούσε για κατάληψη της σχολής μέχρι την Πέμπτη με 120 περίπου ψήφους και της ΠΚΣ με 107 ψήφους που έκανε συνεχώς επιθέσεις στα ΕΑΑΚ χωρίς να προτείνει τίποτα επί της ουσίας. Η ΔΑΠ αποχώρησε από τη Συνέλευση. Την Πέμπτη θα συμμετέχουμε στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα», μας μετέφερε ο Μάριος Κούνας λίγο πριν αρχίσει η συνεδρίαση του συντονιστικού της κατάληψης. Επίσης, η συντονιστική επιτροπή αποφάσισε τη συμμετοχή της κατάληψης στην αντιρατσιστική συναυλία των Αφγανών προσφύγων στις 2 Σεπτέμβρη στα Προπύλαια.

Στο Πολυτεχνείο Κρήτης στα Χανιά αποφασίστηκε επταήμερη κατάληψη, συγκέντρωση την Τετάρτη 31/8 στις 12 το μεσημέρι στην Αγορά και να γίνει κάλεσμα συντονισμού για πανεκπαιδευτική σύσκεψη στην πόλη. Συμμετείχαν 550 φοιτητές. Το «ανεξάρτητο πλαίσιο» (αντικατάληψη) πήρε μόνο 38 ψήφους, 279 ψήφους πήρε το πλαίσιο των ΕΑΑΚ που πλειοψήφισε, ενώ η μοναδική παράταξη που δεν πρότεινε κατάληψη ήταν το ΜΑΣ (ΠΚΣ). Απόφαση για πενθήμερη κατάληψη πάρθηκε και στην Αρχιεκτονική του ΑΠΘ μετά από πρόταση των ΕΑΑΚ που πήρε 85 ψήφους, ενώ το ΜΑΣ πήρε 11 και υπήρχαν και 10 λευκά.

Κύμα

Στις συνελεύσεις που γίνονταν την Τρίτη 30/8, την ώρα που η Εργατική Aλληλεγγύη πήγαινε στο τυπογραφείο, αποφάσεις για καταλήψεις είχαν πάρει ήδη οι εξής σχολές: Στην Αθήνα, Μαθηματικό, στο ΕΜΠ, ΣΕΜΦΕ, Ναυπηγοί, Μεταλλειολόγοι, Τοπογράφοι, Χημικοί Μηχανικοί, Πολιτικοί Μηχανικοί, Ηλεκτρολόγοι, Μηχανολόγοι. Στην Πάτρα, Βιολογικό, Γεωλογικό, Επιστήμης Υλικών, Θεατρικών Σπουδών, Φιλολογίας, Φυσικό, Ιατρική. Στο σύνολο των συνελεύσεων που γίνονταν την Τρίτη 30/8 δεν υπήρχε ούτε μια που να έχει χαθεί. Ηδη συνελεύσεις έχουν ανακοινωθεί πανελλαδικά σε δεκάδες σχολές για τις αμέσως επόμενες μέρες.

Ηδη, η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου Αθήνας είχε αποφασίσει την αναβολή της εξεταστικής για μια βδομάδα και η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ αναβολή της εξεταστικής μέχρι τις 9 Σεπτέμβρη. Εν τω μεταξύ η ΠΟΣΔΕΠ έχει καλέσει όλους τους Συλλόγους της πανελλαδικά να προχωρήσουν σε γενικές συνελεύσεις μέχρι τις 3 Σεπτέμβρη. Τα μέλη του ΔΕΠ Ιωαννίνων είχαν συνέλευση την Πέμπτη 1/9.

Σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η «Πρωτοβουλία Αγώνα για τη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, φοιτητών, μαθητών, εργαζομένων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ» μετά από σύσκεψη, όρισε σαν επόμενα βήματα του συλλαλητηρίου στις 24/8: «Κάλεσμα σε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη, συμμετοχή της «Πρωτοβουλίας Αγώνα» στις κινητοποιήσεις στη ΔΕΘ στις 10 Σεπτέμβρη, συμμετοχή της «Πρωτοβουλίας Αγώνα» στις κινητοποιήσεις που αναμένεται να αποφασίσουν οι ΓΣ φοιτητών, μελών ΔΕΠ, εργαζομένων και στις 3 Σεπτέμβρη συμμετοχή στην λαϊκή συνέλευση της πλ. Συντάγματος για την σύνδεση του εκπαιδευτικού κινήματος με το ευρύτερο κίνημα της πλατείας».

Σε πάγωμα της εξεταστικής, συνελεύσεις και καταλήψεις σε όλες τις σχολές καλούν οι φοιτητές του ΣΕΚ. Όπως αναφέρουν στην προκήρυξή τους:

«Ο περιορισμός της συμμετοχής των φοιτητών και των καθηγητών στα όργανα διοίκησης των πανεπιστήμιων, η κατάργηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την πληρωμή των συγγραμμάτων και των μεταπτυχιακών σπουδών, η υποβάθμιση και συρρίκνωση του διδακτικού προσωπικού, η διεύρυνση της ελαστικής απασχόλησης είναι μόνο μερικές από τις πτυχές του νόμου που στόχο έχουν την ιδιωτικοποίηση και την μετατροπή των πανεπιστημίων σε χώρους φτηνής κατάρτισης με δομές οι οποίες ταιριάζουν σε επιχειρήσεις που λειτουργούν σύμφωνα με τους κανόνες και τις ανάγκες της αγοράς. Η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και οι διαγραφές των φοιτητών είναι η πιο σκληρή επίθεση στις δημοκρατικές ελευθερίες των φοιτητών που κατακτήθηκαν με τους αγώνες της γενιάς του Πολυτεχνείου και στόχο έχει την φίμωση της Αριστεράς και την καταστολή των αγώνων στις σχολές.

Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα στις σχολές μέσα από τα σχήματα των ΕΑΑΚ δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για το άπλωμα αυτού του αγώνα όχι μόνο στις σχολές αλλά και τα σχολεία. Όλοι μαζί, μέσα από τις Γενικές συνελεύσεις των φοιτητών και των καθηγητών θα αποφασίσουμε αγώνες διαρκείας με απεργίες και καταλήψεις για να μείνει ο νέος νόμος στα χαρτιά! Θέλουμε οι σχολές μας να γίνουν κέντρα πολιτικών συζητήσεων και εκδηλώσεων για την αντικαπιταλιστική απάντηση στην πιο βαθιά κρίση του συστήματος και να τις μετατρέψουμε σε ορμητήρια παρέμβασης στους εργατικούς χώρους για να συντονίσουμε τους αγώνες μας με όλο το εργατικό κίνημα ενάντια στα βάρβαρα μέτρα της κυβέρνησης. Καλούμε όλους τους φοιτητές να στηρίξουν τα ενωτικά πλαίσια αγώνα στον νέο γύρω συνελεύσεων και τις Συγκλήτους και τους Συλλόγους ΔΕΠ να τοποθετηθούν αγωνιστικά με αποφάσεις για απεργίες διαρκείας μέχρι ο νόμος να ανατραπεί».