“Κάθαρση” στο ποδόσφαιρο - όσο και στη Ζήμενς

Οι πιέσεις από τα διαφημιστικά συμβόλαια με το συνδρομητικό κανάλι, την ΝΟVA, και η διάθεση των μεγάλων παραγόντων του ποδοσφαίρου να μπει η υπόθεση με τα στημένα στο «ψυγείο» έφεραν αποτέλεσμα. Το Σαββατοκύριακο έγιναν πέντε από τους αγώνες της πρώτης αγωνιστικής ενός πρωταθλήματος που κανείς δεν ξέρει ποιοι τελικά θα συμμετέχουν.

Όπως και με την υπόθεση της «παράγκας» πριν από μερικά χρόνια, η υπόθεση με τα στημένα παιχνίδια έχει ακολουθήσει την ίδια πορεία.

Όταν ξέσπασε στις αρχές του καλοκαιριού, τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων και όχι μόνο είχαν τίτλους όπως «Δεκάδες νονοί στο εδώλιο», «οι κασέτες της ΕΥΠ καίνε το βρώμικο κύκλωμα της μπάλας», «Βρόμικα εμβάσματα», «Έτσι στήθηκαν τα 41 ματς».

Εκτός από τον Αχιλλέα Μπέο και τον Μάκη Ψωμιάδη, στις περίφημες λίστες βρίσκονταν τα ονόματα δεκάδων παραγόντων, ποδοσφαιριστών, προπονητών. 968 άτομα βρίσκονται σε λίστα παράνομου στοιχηματισμού σε έναν από τους παραδείσους των μπουκ, τη Μαλαισία. Ακόμα και ο Βαγγέλης Μαρινάκης και ο Νικόλας Πατέρας, «αφεντικά» του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού αντίστοιχα φαίνονταν μπλεγμένοι στο μεγάλο σκάνδαλο.

Όσο ο καιρός ζέσταινε και το καλοκαίρι προχωρούσε, τόσο «πάγωναν» τα δημοσιεύματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κορυφαίο σε επισκεψιμότητα αθλητικό σάιτ, το SPORT 24, μέσα σε όλο τον Αύγουστο δεν είχε ούτε 10 δημοσιεύματα για τα στημένα. Αντίθετα, τις πρώτες μέρες είχε δημιουργήσει ειδικό χώρο στη σελίδα του με εκατοντάδες ρεπορτάζ.

Προφανώς, αυτή η εξέλιξη ήρθε σε συνδυασμό με τις κινήσεις της κυβέρνησης. Ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος υποσχόταν αρχικά ότι θα φτάσει το «μαχαίρι στο κόκκαλο» και ότι δεν θα υπάρξουν κωλύματα όσο ψηλά και αν βρίσκεται κάποιος.

Σίριαλ

Τελικά, οι τιμωρίες έχουν αγγίξει αυτούς που δεν…γινόταν να γλιτώσουν, τον Μπέο και τον Ψωμιάδη, ενώ υπάρχει προσπάθεια να γίνει σίριαλ τι θα συμβεί με τις ομάδες τους και όχι με το σκάνδαλο των στημένων παιχνιδιών συνολικά. Όπως γράφει ο Αλέξης Σπυρόπουλος στην Ελευθεροτυπία της Δευτέρας 29/8: «Σασπένς, πέρα ως πέρα. Ανεκτίμητο. Ο Ολυμπιακός Βόλου και η Καβάλα, σε ένα καλοκαίρι μέσα, πέρασαν από την Α Εθνική στη Β, ύστερα επέστρεψαν στην Α αλλά με -10 και -8 βαθμούς, μετά από την Α έφτασαν μια κι έξω στη Δ, έπειτα μπλόκαραν την κάθοδο στη Δ΄, και πάλι παίζεται που θα κάτσει η μπίλια τους».

Η γραμμή της κυβέρνησης είναι να ασχοληθεί με το δέντρο και όχι με το δάσος. Ο Π. Γερουλάνος σε πρόσφατη συνέντευξη του προσπάθησε και να θεωρητικοποιήσει αυτή την άποψη. «Για το αν θα τιμωρηθούν και μεγάλες ομάδες, είπε: "Η δουλειά να το πούμε κι έτσι είναι οι μικρές ομάδες. Αν δείτε τη λίστα των φερόμενων ως στημένων αγώνων η UEFA δίνει μεγάλη προσοχή σε αυτές τις ομάδες που είναι ουσιαστικά τα εργαλεία. Σαφώς και μας απασχολούν οι μεγάλες ομάδες, όμως βλέπουμε τι γίνεται και προσέχουν κάποιες κραυγαλέες περιπτώσεις".

Αν κοιτούσε βέβαια τις εξελίξεις στη γειτονική Τουρκία θα καταλάβαινε ότι αυτό που υποστηρίζει δεν στέκει. Με προτροπή της UEFA αποβλήθηκε η πρωταθλήτρια Τουρκίας από το φετινό Τσάμπιονς Λιγκ καθώς αποδείχτηκε ότι εμπλεκόταν σε στημένα παιχνίδια. Τη Φενέρμπαχτσε δεν την λες και «μικρή» ομάδα, έχει τις περισσότερες κατακτήσεις στην ιστορία του πρωταθλήματος Τουρκίας…

Μάλλον αλλού πρέπει να ψάξει κανείς για το έγινε με την περίφημη «εξυγίανση» της κυβέρνησης. Η Ροδούλα Ζήση, βουλευτής Μαγνησίας και αντιπρόεδρος της Βουλής με το ΠΑΣΟΚ, για τους δικούς της προφανείς ψηφοθηρικούς λόγους αναγκάστηκε να δηλώσει. "Ο υποβιβασμός του Ολυμπιακού Βόλου είναι καθαρά πολιτική παρέμβαση... Η Κυβέρνηση είχε υποστηρίξει ότι δεν γίνεται πολιτική παρέμβαση και θα προσπαθήσουμε για την εξυγίανση, αλλά αυτοαναιρέθηκε… Ο Ολυμπιακός Βόλου γίνεται το θύμα για να εξιλεωθεί όλη η παθογένεια του ποδοσφαίρου και της κεντρικής παράγκας".

Αυτή είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή βρίσκεται στο πως δουλεύει μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες κέρδους, η βιομηχανία των σπορ. Σκάνδαλα θα υπάρχουν και στην Ελλάδα και στην Τουρκία και παντού όσο υπάρχει το ίδιο το σύστημα που κυνηγάει με άπληστο και ανελέητο τρόπο το κέρδος, ο ίδιος ο καπιταλισμός.