Τελικά, έβγαλαν ένοχη την... καμαριέρα

Έτσι ο αμερικανός Δικαστής Μάικλ Ομπους αποφάσισε στις 23 Αυγούστου να αποσύρει τις κατηγορίες εναντίον του Στρος Καν για σεξουαλικά εγκλήματα, μετά από αίτηση του εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, αφού οι κατηγορίες της Ντιάλο κρίθηκαν ψευδείς. Νωρίτερα, ο δικαστής της Νέας Υόρκης απέρριψε το αίτημα να διοριστεί ειδικός εισαγγελέας στην υπόθεση, κάτι που είχαν ζητήσει οι δικηγόροι της καμαριέρας. Ο δικαστής Μάικλ Ομπους του Ανώτατου Δικαστηρίου της Νέας Υόρκης απέρριψε το αίτημα, ανοίγοντας έτσι και επισήμως το δρόμο για την απόσυρση των κατηγοριών εναντίον του Γάλλου πολιτικού.

Αντί όμως να μιλάνε για ένα νέο δικαστικό σκάνδαλο, σύσσωμα τα ΜΜΕ σε όλο τον πλανήτη κάνουν λόγο για την αποκατάσταση της φήμης του Ντομινίκ που μπορεί πλέον να διεκδικήσει την προεδρία της Γαλλίας. Την καλύτερη περιγραφή για την όλη διαδικασία της δίκης έδωσε ο αδερφός της Ντιάλο. «Ξέρουμε ότι είναι μια μάχη μεταξύ του Δαβίδ και του Γολιάθ, μεταξύ των πλούσιων και της φτωχής γυναίκας που προέρχεται από μια φτωχή οικογένεια, από μια φτωχή χώρα».

Στρατιά

Ο Στρος Καν είχε -εκτός από τους δικαστές- στη διάθεσή του μία ολόκληρη στρατιά πεπειραμένων ιδιωτικών ντεντέκτιβ με πρώην εισαγγελείς, πρώην ερευνητές και συνταξιούχους πράκτορες του FBI, που με στόχο την αθώωσή του, έστησαν μία ολόκληρη επιχείρηση αμφισβήτησης της αξιοπιστίας της καμαριέρας, κάνοντας "φύλλο και φτερό" τη ζωή της. Σύμφωνα με τους New York Times, ο Στρος Καν είχε συνάψει συμφωνία με την εταιρεία Guidepost Solutions, που προσφέρει υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών.

Την υπεράσπιση του πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ έχει αναλάβει ο Μπέντζαμιν Μπράφμαν, δικηγόρος διασημοτήτων, ο οποίος θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ποινικολόγους των ΗΠΑ. Ο στόχος του ήταν από την αρχή να βρει στοιχεία για να επιβεβαιώσει τη βασική σεξιστική αντίληψη που είναι πάντα υποχρεωμένη κάθε γυναίκα που καταγγέλλει έναν βιασμό να ανατρέψει: ότι δεν προκάλεσε το βιαστή της και ότι δεν είναι «χαμηλής ηθικής».

Όμως τα λαγωνικά του Στρος Καν βρήκαν «αδιάσειστα» στοιχεία. Ότι η γυναίκα είχε μία 16χρονη κόρη, ότι διατηρούσε σχέσεις με έναν έμπορο ναρκωτικών και από δίπλα ο αμερικάνικος τύπος άρχισε να οργιάζει με «αποκαλύψεις» ότι εμπλέκεται σε εγκληματικές δραστηριότητες, σε εμπόριο ναρκωτικών ή σε ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που μία γυναίκα φτάνει να κατηγορείται η ίδια όταν καταγγέλλει ένα βιασμό. Πρόσφατα (13/8) η εφημερίδα Γκάρντιαν αποκάλυψε την ιστορία της 23χρονης Λέιλα Ιμπραχίμ, μετανάστρια από τη Λιβύη, που στα 21 της βιάστηκε και χτυπήθηκε σε βαθμό που έχασε τις αισθήσεις της, όταν ένα βράδυ γυρνούσε σπίτι με τα πόδια γιατί δεν είχε χρήματα. Η Λέιλα, έμεινε έγκυος μετά την επίθεση βιασμού, αλλά η βρετανική αστυνομία έκρινε ότι κατασκεύασε μόνη της την ιστορία, τραυματίζοντας η ίδια τον εαυτό της και σήμερα βρίσκεται στη φυλακή!

Μπορεί ο Στρος Καν να την έβγαλε καθαρή και αυτή τη φορά, όμως όσες κομπίνες και να στήσουν οι καπιταλιστές δεν μπορούν να γλιτώσουν από την οργή των εκατομμυρίων αντρών και γυναικών του πλανήτη που παλεύουν ενάντια στο βρόμικο σύστημά τους. Μέσα από την αντίσταση της κάθε καμαριέρας, του κάθε ντόπιου και μετανάστη εργαζόμενου είναι που γεννιέται η ελπίδα για να δέσουμε με χειροπέδες όλους αυτούς που καταδικάζουν την πλειοψηφία της κοινωνίας στην φτώχεια, την ανεργία και την καταπίεση και να απαλλαγούμε μια και καλή από τις σάπιες ιδέες και το βρόμικο σύστημά τους.