Όχι στη διάλυση των Δομών της Ψυχικής Υγείας

Η κυβέρνηση πήρε μια ανάλγητη απόφαση να περικόψει στο μισό τον ετήσιο προϋπολογισμό με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με άμεσο κλείσιμο 210 μονάδες. Αυτό είναι το κόστος για να μπορεί να κοκορεύεται ο Λοβέρδος ότι έχει πιάσει τον «στόχο» στη μείωση των δαπανών στο υπουργείο του.

Την ίδια στιγμή με απόφαση του υφυπουργού Υγείας, Μ. Μπόλαρη χορηγούνται άδειες λειτουργίας σε ανάλογες μονάδες που θα τις αναλάβουν ΜΚΟ και θα χρηματοδοτούνται μέσω ΕΣΠΑ. Είναι μια απόφαση-έγκλημα. Οι εργαζόμενοι ζητούν από την κυβέρνηση να την πάρει πίσω και οργανώνουν νέα κινητοποίηση την Τετάρτη 7/9 στις 10 το πρωί στο Υπουργείο Υγείας.

Η Αγγέλα Μενή, εργαζόμενη στο Κέντρο Παιδιού και Εφήβου στο Περιστέρι μας μίλησε για τις δραματικές εξελίξεις.  

«Στις 26/8 ο Υπουργός Οικονομικών έβγαλε μία απαράδεκτη απόφαση. Η δέσμευση που υπήρχε από το Υπουργείο Υγείας, από την Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας, για την χρηματοδότηση της λειτουργίας των δομών, για τον προϋπολογισμό τους, ήταν περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ. Υπήρχε δεσμευμένο το κονδύλι των 82 εκατομμυρίων για όλο το 2011. Στις 26/8 ο Υπουργός Οικονομικών πήρε μια απόφαση και έκανε μια διαμόρφωση κωδικών, περιέκοψε από αυτά τα 82 εκατομμύρια και τα έφτασε στα 45. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι έχοντας περάσει το πρώτο εξάμηνο του 2011 και γνωρίζοντας η Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας ότι θα διαθέσει 82 εκατομμύρια, έχει ήδη διαθέσει τα μισά.

Καλούμαστε αυτή τη στιγμή ως Δομές Ψυχικής Υγείας για το επόμενο εξάμηνο να λειτουργήσουμε χωρίς χρηματοδότηση. Δεν θα μπορεί να πληρωθεί τίποτα από τα λειτουργικά έξοδα, τα ενοίκια, τις στεγαστικές δομές που τρώνε οι άνθρωποι που μένουν μέσα και τους μισθούς μας. Είμαστε 3000 εργαζόμενοι. Το τραγικότερο είναι ότι οι λήπτες υπηρεσιών είναι 35 χιλιάδες σε όλες τις δομές. Από αυτούς, 1500 με 2000 άτομα μένουν στις στεγαστικές δομές. Αν κλείσουν αυτές τις δομές τι θα γίνουν αυτοί οι άνθρωποι; Στόχος είναι να ανακληθεί αυτή η απόφαση».