Οι φοιτητές συζητούν για τον Μαρξ

Η πρώτη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην κατάληψη του Οικονομικού της Νομικής στις 16/9. «Την Παρασκευή έγινε η εκδήλωση μας με ομιλητές τον Θανάση Μανιάτη, καθηγητή Μαρξιστικής Οικονομίας στη σχολή και τον Λέανδρο Μπόλαρη, δημοσιογράφο της Εργατικής Αλληλεγγύης και συγγραφέα του βιβλίου «Η εργατική τάξη σήμερα». Ο πρώτος εισηγητής μίλησε γύρω από την οικονομική κρίση από τη δεκαετία του ’70 και αναφέρθηκε στο τι έλεγε ο Μαρξ για τις κρίσεις μέσα στον καπιταλισμό. Ο Λ. Μπόλαρης ασχολήθηκε κυρίως με τη θέση της εργατικής τάξης μέσα στον καπιταλισμό, ενώ εξήγησε γιατί το σύστημα δεν διορθώνεται, αλλά ανατρέπεται. Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν πλούσια. Τι μπορούμε να κάνουμε με το Μνημόνιο, αν μπορεί να γίνει επανάσταση, ποιος μπορεί να την κάνει, γιατί είναι επίκαιρες οι συζητήσεις για τις επαναστατικές ιδέες και πως μπορούν οι φοιτητές να συνδεθούν με το εργατικό κίνημα», μας δήλωσε η Έλλη Πανταζοπούλου.

Την ίδια μέρα έγινε επίσης και στο Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου. «Η εκδήλωση μας είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα της κατάληψης. Ομιλητής ήταν ο Μανώλης Σπαθής, μεταπτυχιακός φοιτητής. Η εισήγηση ήταν στηριγμένη πάνω στο βιβλίο του Άλεξ Καλλίνικος για τις ιδέες του Μαρξ, ενώ περιείχε και αναφορές στο Κεφάλαιο. Συμμετείχαν περίπου 25 άτομα, οργανωμένοι και ανένταχτοι φοιτητές. Έγιναν αρκετές ερωτήσεις. Πώς είναι δομημένος ο καπιταλισμός, τί είναι η πτωτική τάση του ποσοστού κέρδους. Στις τοποθετήσεις τονίστηκε ότι χρειάζεται να φέρουμε την επαναστατική προοπτική στις μάχες του σήμερα», μας είπε η Δήμητρα Τζάκου.

Την Τρίτη 20/9 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στη Φιλοσοφική. Αυτήν την εβδομάδα ακολουθούν δύο ακόμα συζητήσεις. Την Τετάρτη 21/9 στην κατάληψη Ιατρικής στα Γιάννενα με ομιλητές τον Στάθη Παπασταθόπουλο, λέκτορα στο ΦΠΨ και την Αργυρή Ερωτοκρίτου, ενώ την Παρασκευή 23/9 θα γίνει αντίστοιχη εκδήλωση στην κατάληψη Παντείου με ομιλητή τον Νίκο Λούντο, δημοσιογράφο της Εργατικής Αλληλεγγύης. Τη Δευτέρα 26/9 εκδήλωση θα γίνει και στην Αρχιτεκτονική με ομιλητές το Γιάννη Μαΐστρο, επίκουρο καθηγητή ΕΜΠ και τον Πέτρο Κωνσταντίνου