ΣΥΡΙΑ: Τεράστια δυναμικη

Το κίνημα που ξέσπασε στις 15 του Μάρτη έχει τεράστια δυναμική, τέτοια που έχει καταφέρει να ξεπεράσει εθνικούς και θρησκευτικούς διαχωρισμούς και να ενώσει τον ταλαιπωρημένο λαό της Συρίας. Παρά τις προσπάθειες του καθεστώτος να διαιρέσει το λαό ανάλογα με φυλετικά, θρησκευτικά ή τοπικιστικά χαρακτηριστικά, το κίνημα συνεχίζει μέχρι σήμερα να είναι μια γροθιά εναντίον του τυράννου αυξάνοντας τη δύναμή του.

Η συμμετοχή σε συγκέντρωση στη Συρία εναντίον του τυραννικού καθεστώτος ισοδυναμεί με σύλληψη, βασανισμό ή ακόμη και θάνατο. Σύμφωνα μόνο με τα επίσημα δεδομένα, οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 2.700 ανθρώπους. Ανάμεσα τους δεν υπολογίζονται οι κρατούμενοι των φυλακών. Ο συριακός λαός όμως συνεχίζει. Μάχεται κάθε μέρα στους δρόμους κραυγάζοντας για την ελευθερία του. Δεν αντέχει άλλα 40 έτη τρόμου. Δεν αντέχει ακόμη 40 χρόνια εκμετάλλευσης και φασισμού.

Το καθεστώς του Άσαντ κρατιέται με νύχια και με δόντια στην εξουσία, καταπίνοντας ανελέητα καθημερινά το αίμα εκατοντάδων ανθρώπων συμπεριλαμβανομένων και μικρών παιδιών. Η δικτατορία αυτή στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στην τυφλή υπακοή της αστυνομίας, στην «χαφιεδίστικου» τύπου υπηρεσία πληροφοριών και στο στρατό. Στον τελευταίο, ολοένα και αυξάνονται τα φαινόμενα λιποταξίας ή και προσχώρησης στο πλευρό των εξεγερμένων.

Τους εξέθρεψαν

Οι αστικές τάξεις της Δύσης, οι ίδιες που δεκαετίες τώρα εξέθρεψαν, τροφοδότησαν και εκμεταλλεύτηκαν τις υπερεξουσίες των καθεστώτων της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, «φρίττουν» τώρα για τις πράξεις των παιδιών – υπαλλήλων τους. Ζητούν κυρώσεις για το καθεστώς του Άσαντ και του υποδεικνύουν να «σταματήσει τη σφαγή του λαού του». Γι’ αυτούς ο Άσαντ και ο κάθε Άσαντ αργά ή γρήγορα θα «τελειώσουν». Προσπαθούν να προλειάνουν το έδαφος για μια κυβέρνηση μεταβατική που θα έχει βέβαια έναν πρωταρχικό διακηρυγμένο σκοπό: να διασφαλίσει ότι η οικονομία θα συνεχίσει να λειτουργεί με τέτοιο τρόπο ώστε να υπηρετεί τα συμφέροντα των τραπεζών και των εταιριών τους.

Ο συριακός λαός υψώνει ένα μεγάλο «ΟΧΙ» σ’ αυτή την επιλεκτική συμπαράσταση και καταδίκη του τρομοδικτάτορα. Η ανάγκη συγκρότησης επιτροπών αγώνα από τη βάση των αγωνιστών καθώς και το χτίσιμο ανεξάρτητων οργανώσεων της νεολαίας και των εργαζομένων είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Σε συνδυασμό με τον αναβρασμό και το εξεγερτικό κλίμα που επικρατεί στο σύνολο του αραβικού κόσμου, μπορεί να συμπαρασύρει όχι μόνο τους παρόντες ηγέτες - τυράννους αλλά και όσους εποφθαλμιούν τη θέση τους.

Ζητάμε την ελευθερία του λαού μας. Δίνουμε τον αγώνα μας από κάθε γωνιά της γης. Διεκδικούμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας. Θα συνεχίσετε να σιωπάτε;

Χάζεμ Ντάκελ, Ηράκλειο Κρήτης