ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Σχολείο νέων μελών

Το μονοήμερο άνοιξε με τη συζήτηση ‘’Επανάσταση και εργατική εξουσία’’, που είχε σαν κέντρο τις εμπειρίες και τα διδάγματα της Οκτωβριανής επανάστασης. Στη συνέχεια της συζήτησης άνοιξαν και άλλα ζητήματα όπως ποιος είναι εργατική τάξη σήμερα ή πως μπορεί μια επαναστατημένη χώρα να αντιμετωπίσει τη διεθνή απομόνωση. Επίσης αν τα Σώματα Ασφαλείας ανήκουν στην εργατική τάξη και ποια πρέπει να είναι η στάση του κινήματος απέναντί τους.

Ακολούθησε η συζήτηση για το ‘’Επαναστατικό κόμμα και την εργατική εφημερίδα’’. Εγιναν τοποθετήσεις και ερωτήσεις σχετικά με την υπόλοιπη αριστερά και τις κοινοβουλευτικές συνεργασίες, τις συμμαχίες που αναπτύσσουν οι επαναστάτες και την λειτουργία των πυρήνων μιας επαναστατικής οργάνωσης. Η συζήτηση που έκλεισε το μονοήμερο είχε θέμα ‘’Καπιταλισμός-Ιμπεριαλισμός και πόλεμος’’ όπου παρουσιάστηκαν οι θέσεις των Κάουτσκι, Λένιν και Μπουχάριν για τον ιμπεριαλισμό. Η συζήτηση κινήθηκε πάνω στον ιμπεριαλισμό τότε, αλλά και σήμερα, πάνω στα ζητήματα του ρόλου των κρατών και τη σχέση ιμπεριαλιστικών πολέμων και επαναστάσεων, πως η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό, εξοπλίζει πολιτικά τους εργάτες στην πάλη ενάντια στο ίδιο το σύστημα.

Στο τέλος πολλοί σύντροφοι προμηθεύτηκαν την καινούργια παμφλέτα του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου «Ο Λένιν σήμερα», αλλά και άλλα βιβλία, όπως «Ο καπιταλισμός Χόμπι», το βιβλίο του Κρις Χάρμαν για τη χαμένη γερμανική επανάσταση κ.α.