ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΙ ΟΙ ΝΕΟΝΑΖΙ - ΝΟΜΙΜΟΙ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες από την Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας και την Ένωση Μεταναστών Εργατών, εκπρόσωποι της Κοινότητας της Σρι Λάνκα, των μεταναστών από το Μπαγκλαντές, της Επιτροπής Ιρανών πολιτικών προσφύγων, της Επιτροπής Αφγανών πολιτικών προσφύγων καθώς και συνδικαλιστές από ΟΣΕ, ΟΤΟΕ, ΙΝΤΡΑΚΟΜ και μέλη του συντονιστικού της ΚΕΕΡΦΑ.

Την παραμονή του Συλλαλητηρίου, την Παρασκευή 2 Δεκέμβρη, εκδικάζεται στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, η απόφαση του Δ’ Τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο 3838/2010, για την ιθαγένεια και το δικαίωμα ψήφου των μεταναστών στις πρόσφατες Δημοτικές εκλογές.

Πριν ακόμα από την απόφαση της ολομέλειας τέσσερις Ενώσεις (Παγκρήτιος Ένωση, Πατριωτικός Πολιτιστικός Σύνδεσμος Λακωνίας, Παμποντιακός Σύλλογος “Η Αργώ” και Σύνδεσμος Κρητών Επιστημόνων) ζητούν από το ΣτΕ να ακυρώσει τις μόλις 198 αποφάσεις γενικών γραμματέων από όλες τις περιφέρειες της χώρας, με τις οποίες αποδόθηκε ιθαγένεια σε μετανάστες, σύμφωνα με τον συγκεκριμένο νόμο. Προσπαθούν να πάρουν πίσω ακόμα και τα κουτσουρεμένα δικαιώματα που έδωσε ο νόμος σε μία απειροελάχιστη μερίδα μεταναστών.

«Είναι πλέον φανερό ότι όπου ανοίγει γραφεία η Χρυσή Αυγή ακολουθούν φασιστικές επιθέσεις», είπε ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας. «Αυτοί που μας χτυπάνε έχουν τη στήριξη της κυβέρνησης και της αστυνομίας. Χρειάζεται όλοι εμείς οι αντιρατσιστές να ενωθούμε και να δυναμώσουμε τη μάχη μας. Προτείνω να βγάλουμε αφίσα σε κάθε γλώσσα, και σε κάθε δήμο να φτιάξουμε αντιφασιστικές επιτροπές, να κάνουμε εξορμήσεις σε πλατείες και σε σταθμούς Μετρό  και να αξιοποιήσουμε και τα Συμβούλια Ένταξης Μεταναστών (ΣΕΜ) που συμμετέχουμε εμείς οι μετανάστες, για να αναγκάσουμε και τους Δήμους να πάρουν αποφάσεις».

«Οι φασιστικές επιθέσεις αφορούν όλο τον κόσμο και έχουν πάρα πολύ μεγάλη σχέση με την περίοδο που διανύουμε», είπε ο Θανάσης Διαβολάκης, Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά με την «Ανταρσία στο Λιμάνι» . «Η ενεργοποίηση των φασιστικών ομάδων και η σχεδόν επίσημη στήριξή τους από την αστυνομία, έχει σαν στόχο να περάσει πιο εύκολα η επίθεση που δεχόμαστε όλοι οι εργαζόμενοι. Δεν είναι υπερβολική και ελιτίστικη ευαισθησία κάποιων η  πάλη ενάντια στις επιθέσεις κατά των μεταναστών. Παλεύουμε ενάντια στην επίσημη τρομοκρατία της αστυνομίας μέχρι την ανεπίσημη της Χρυσής Αυγής, γιατί θέλουμε να υπερασπιστούμε τη δουλειά μας και τη ζωή μας».  

«Στον Άγιο Παντελεήμονα εδώ και 10 μέρες γίνονται δολοφονικές επιθέσεις με μαχαιρώματα κατά των μεταναστών», είπε ο Ρεζά Γκολαμί από την Επιτροπή Αφγανών Πολιτικών Προσφύγων. «Όλοι αυτοί είναι γνωστοί και είναι μέλη της Χρυσής Αυγής που το παίζουν αγανακτισμένοι κάτοικοι. Μία από αυτές έγινε μπροστά μου και η αστυνομία προσπαθούσε να τους φυγαδεύσει. Επειδή όμως ήμασταν εμείς εκεί και κάναμε μήνυση στη Σκορδέλη, που είναι μέσα σε κάθε επίθεση και δεν έχει συλληφθεί ποτέ, για πρώτη φορά της βάλανε χειροπέδες. Αυτό έγινε γιατί έγιναν όλες αυτές οι κινητοποιήσεις».

«Η κλιμάκωση της ρατσιστικής βίας είναι η συνέχεια της επίσημης πολιτικής» , είπε ο Τάκης Ζώτος δικηγόρος. «Ο Καρατζαφέρης λέει ότι αν μπει σε εθνική κυβέρνηση θα διώξει τους μετανάστες και ο Σαμαράς ότι θα αφαιρέσει όλα τα δικαιώματα των μεταναστών. Βγαίνει η κυβέρνηση και αναβαθμίζει τη FRONTEX, φτιάχνει τον φράχτη στον Έβρο και στρατόπεδα συγκέντρωσης, δίνοντας την πολιτική κάλυψη στους φασίστες να βγουν στους δρόμους.  Χρειάζεται σε κάθε γειτονιά να φτιάξουμε αντιφασιστικές επιτροπές που θα καλούμε τους πάντες να συμμετέχουνε με την προϋπόθεση ότι είναι κατά των φασιστών και υπέρ μιας ενεργητικής απάντησης».      

Η σύσκεψη αποφάσισε να γίνει απεύθυνση στο φοιτητικό κίνημα και συγκεκριμένα να παραστεί η ΚΕΕΡΦΑ στο Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων για να ζητήσει τη στήριξη των φοιτητών. Ακόμα αποφασίστηκε η προπαγάνδιση του συλλαλητηρίου στα γυμνάσια και λύκεια όπου υπάρχουν μεγάλες κινητοποιήσεις και οι νεοναζί προσπαθούν να πατήσουν πόδι.

Τέλος, προγραμματίστηκε να τυπωθεί αφίσα και προκήρυξη σε διάφορες γλώσσες ώστε να είναι πιο εύκολη η προσέγγιση των μεταναστών και συνυπογράφτηκε κοινή έκκληση-επιστολή προς συνδικάτα, φορείς, κινήσεις και καλλιτέχνες στήριξης του συλλαλητηρίου 3 Δεκέμβρη, με στόχο να επιδιωχτεί η πλατύτερη συμμετοχή με ψηφίσματα και αποφάσεις.

Στις 9/10, στις  5μμ στο Πολυτεχνείο η Ένωση Μεταναστών Εργατών καλεί συνέλευση για την οργάνωση της συμμετοχής με πανό και μπλόκ μεταναστών στην Γενική Απεργία στις 19 Οκτώβρη και την Τρίτη 25/10, στις 7μμ θα γίνει συνέλευση ακτιβιστών, συνδικαλιστών, καλλιτεχνών για την οργάνωση της καμπάνιας για τις 3 Δεκέμβρη.

Διαβάστε επίσης

Παγκράτι

Ρέθυμνο

Ηράκλειο

Χανιά

Συσκέψεις

Αντιρατσιστική διαδήλωση στη Νέα Ιωνία