Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ: Συμπαράσταση μέχρι τη νίκη!

“Από τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011, που ξεκινάνε οι 48ωρες απεργίες δεν δουλεύει ΤΙΠΟΤΑ” ανακοίνωσε η ΠΟΕ ΟΤΑ η οποία αποφάσισε πιο συγκεκριμένα: “Ενισχύουμε τα απεργιακά μπλόκα στα αμαξοστάσια των Δήμων και μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι τα επείγοντα δρομολόγια εξυπηρετούνται από τους ιδιώτες ακυρώνουμε κάθε δρομολόγιο εξυπηρέτησης που πραγματοποιούσαμε μέχρι σήμερα δηλ. Νοσοκομεία, Λαϊκές Αγορές και Σχολεία. ΔΕΝ ΜΑΖΕΥΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ.

Παρεμποδίζουμε με μαζικές συγκεντρώσεις, διαμαρτυρίες τον απεργοσπαστικό μηχανισμό των ιδιωτών που στήνει η Κυβέρνηση. Κλείνουμε από αύριο όλες τις υπηρεσίες που μέχρι σήμερα λειτουργούσαν και καταλαμβάνουμε όλα τα δημοτικά κτίρια. Με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής αποφασίστηκε ο καθαρισμός από σκουπίδια όλης της διαδρομής που θα κινηθεί η πορεία των εργαζομένων που θα συμμετέχουν στην 48ωρη Πανεργατική Απεργία της ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ”.

Την περασμένη εβδομάδα Λοβέρδος, Καστανίδης, Κουκουλόπουλος και Σγουρός έγιναν οι πρωτεργάτες της μεγαλύτερης αντεργατικής επίθεσης. Ο Λοβέρδος κατέθεσε υγειονομική διάταξη που υποχρεώνει τους εργαζόμενους να προχωρήσουν σε αποκομιδή, επικαλούμενος νόμο που ψηφίστηκε το 1940 επί Μεταξά. Κουκουλόπουλος και Σγουρός ανακοίνωσαν την απευθείας ανάθεση της αποκομιδής σε ιδιώτες και ο Καστανίδης άρχισε τις απειλές για απολύσεις και πλήρη ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας και περικοπή του μισθού όσων συμμετέχουν στις καταλήψεις.

Κυνηγητό

Την Πέμπτη 13/10 η κυβέρνηση μέσω του υπουργού Καστανίδη θα ανακοίνωνε σε συνέντευξη τύπου τι πρόκειται να γίνει. Όμως η συνέντευξη τύπου εξελίχθηκε σε θρίλερ καθώς οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ κατέλαβαν τις εισόδους του υπουργείου Εσωτερικών, με αποτέλεσμα να μην δοθεί η συνέντευξη. Στη συνέχεια, επόμενο ραντεβού με τους δημοσιογράφους δόθηκε στο κτιριο της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, στην οδό Δραγατσανίου.

Όμως, και αυτό το κτίριο τελούσε υπό κατάληψη από εργαζομένους στην ΓΓ, ενώ έσπευσαν και εργαζόμενοι στους ΟΤΑ. Ο Καστανίδης επιχείρησε να μιλήσει από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην οδό Ιπποκράτους, όμως και σε αυτό το κτίριο έφτασαν εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, με αποτέλεσμα να μην δοθεί και πάλι η συνέντευξη Τύπου.

Μετά από αυτό το κυνηγητό ο Καστανίδης άρχισε να εφαρμόζει την επιχείρηση καταστολής στέλνοντας τα ΜΑΤ να ανοίξουν την Χωματερή που βρισκόταν υπό κατάληψη για 15 μέρες. Μετά από αυτή την κλιμάκωση της επίθεσης η ΠΟΕ-ΟΤΑ ανακοίνωσε την Παρασκευή κλιμάκωση με τετραήμερη απεργία. Τα ξημερώματα του Σαββάτου υπήρξε η πρώτη αποτυχημένη απόπειρα της κυβέρνησης να ανοίξει με τα ΜΑΤ τη Χωματερή.

“Περιμέναμε να αντιμετωπίσουμε σκληρή καταστολή από τις διμοιρίες που είχαν έρθει στη χωματερή και περίμεναν λίγο πιο κάτω από την κεντρική είσοδο” μας είπε ο Στέλιος Γεωργίου εργαζόμενος στο Δήμο Ελληνικού. “Ήμασταν αποφασισμένοι για όλα. Μετά από κάποια ώρα γύρω στις 11.30 φύγανε. Αυτό έδειξε ότι έχουμε τη δύναμη να τους σταματήσουμε. Αν τολμήσουν να σπάσουν την απεργία δεν πρόκειται να μας πτοήσουν, ίσα ίσα μάς κάνουν δυνατότερους. Και θα συνεχίσουμε και μετά την πανεργατική. Δεν πρόκειται να σταματήσουμε ούτε στις 20 ούτε στις 25 του μήνα”.

Μέσα στο σαββατοκύριακο ο Περιφερειάρχης Αττικής Σγουρός, ανέθεσε το συγκεκριμένο έργο σε τρεις ιδιωτικές εταιρείες, με την εντολή να ξεκινήσει άμεσα η αποκομιδή των απορριμμάτων.

Το Σάββατο 15 Οκτώβρη οι εργαζόμενοι της ΠΟΕ-ΟΤΑ είχαν την πιο μαζική παρουσία στην συγκέντρωση που κάλεσε η ΑΔΕΔΥ με τις Ομοσπονδίες του Δημοσίου. Στην προσυγκέντρωση της Ομοσπονδίας στην Καραϊσκάκη συμμετείχαν εργαζόμενοι από την Ομοσπονδία ΙΚΑ και στη διαδρομή προς το Σύνταγμα έμπαιναν άλλες ομοσπονδίες όπως η Ομοσπονδία του Υπουργείου Άμυνας, οι εργαζόμενοι του Εθνικού Τυπογραφείου, η ΟΛΜΕ, οι Τελωνειακοί και άλλοι.

Την πιο δυναμική παρουσία την είχε ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Σπάτων. Μπροστά από το μπλοκ προπορεύονταν μία μπάντα με τύμπανα και από τη ντουντούκα ακούγονταν το σύνθημα “σας πήραμε τ΄ αφτιά, η επανάσταση αρχίζει απ' την ΠΟΕ-ΟΤΑ”.

“Ο κ. Καστανίδης πριν από κάποια χρόνια πάλευε με τα ΜΑΤ για τα δικαιώματά μας. Αλλά στη συνέχεια πουλήθηκε στο ΠΑΣΟΚ και τώρα μας τρομοκρατεί” μας είπε ο Μιχάλης από το ΔΣ στο σωματείο Δήμου Αρτέμιδος. “Αλλά οι απειλές του δεν θα περάσουν. Εμείς δεν κάνουμε πίσω. Εμείς είμαστε κάθε μέρα στον αγώνα, στους δρόμους και αν χρησιμοποιήσουν τη βία ο κόσμος θα απαντήσει. Γιατί αυτή τη στιγμή παίζεται το μέλλον της οικογένειάς μας και δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω.

“Να τα μαζέψουν αυτοί”

Αν θέλουν να κατέβουν αυτοί που παίρνουν 10.000 ευρώ το μήνα να μαζέψουν τα σκουπίδια και να βγουν αυτοί στην εφεδρεία, να ξέρουν ότι όλος ο λαός θα τους υποστηρίξει. Άμα έχουν λίγη τσίπα πάνω τους θα πρέπει να αρχίσουν να παραιτούνται. Γιατί εμείς το ΠΑΣΟΚ το ξέραμε αλλιώς δεν το ξέραμε σαν κόμμα τρομοκρατών και ληστών”.

Τα ξημερώματα της Κυριακής τα ΜΑΤ μπήκαν με τη βία στη Χωματερή και λίγες ώρες νωρίτερα το απόγευμα του Σαββάτου ο Δήμαρχος Καμίνης (σε ρόλο συνηγόρου της κυβέρνησης) προσέφυγε στη δικαιοσύνη ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η αποχή των εργαζόμενων από την εργασία του Σαββατοκύριακου 15-16 Οκτώβρη, η 48ωρη απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ στις 17 και 18 Οκτώβρη και η 48ωρη πανεργατική της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ στις 19 και 20 Οκτώβρη.

“Η αίτηση του Καμίνη θυροκολλήθηκε στα γραφεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ στις 5.30 το απόγευμα του Σαββάτου με προθεσμία να δικαστεί στις 6.30μμ όταν είναι γνωστό ότι το Σάββατο είναι κλειστά τα δικαστήρια” κατήγγειλε ο πρόεδρος της ΠΟΕ ΟΤΑ Θ. Μπαλασόπουλος στην έκτακτη συνέντευξη τύπου το μεσημέρι της Κυριακής 16/10. “Το δικαστήριο είχε αποκλειστεί, απαγορευόταν η είσοδος στα μέλη της ΠΟΕ-ΟΤΑ και της ΑΔΕΔΥ που ήθελαν να κάνουν παρέμβαση. Δεν επιτράπηκε η είσοδος στα ΜΜΕ, ενώ την ίδια μέρα οι δικηγόροι βρίσκονταν σε αποχή”. Η δίκη πήρε αναβολή αρχικά για τη Δευτέρα το πρωί και νέα αναβολή για την Τρίτη.

“Η αποκομιδή των σκουπιδιών από τους ιδιώτες έχει αποτύχει” μας είπε ο Χρίστος Ευθυμίου, Γραμματέας Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Αγίου Δημητρίου. “Κλιμάκια της Ομοσπονδίας κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας και όπου εντοπίζουν τα ιδιωτικά συνεργεία, τους σταματούν. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι χρησιμοποιούν φορτηγά χωρίς πινακίδες, χωρίς άδειες και με εργαζόμενους που τους εκβιάζουν και τους τρομοκρατούν. Εμείς καλούμε τους εργαζόμενους και τους ιδιοκτήτες φορτηγών να στηρίξουν τον αγώνα μας. Ούτως ή άλλως οι φορτηγατζήδες ξεκινούν απεργία από την Τρίτη 18/10”.

Ο πρωτοφανής απεργιακός ξεσηκωμός των εργαζόμενων στους Δήμους μπορεί να οδηγήσει την κυβέρνηση σε πλήρη απομόνωση και παράλυση. Με κλειστά τα γκαράζ και τα δημαρχεία, με μαζικές συνελεύσεις που εκλέγουν απεργιακές επιτροπές για να οργανώνουν την συνέχεια, με δημιουργία απεργιακών ταμείων, με συντονισμούς σωματείων όμορων δήμων για να δίνουν την μάχη συλλογικά, η βάση των εργαζόμενων μπορεί να επιβάλει την απεργιακή κλιμάκωση και αυτή και την επόμενη εβδομάδα και όσο χρειαστεί, μέχρι να στείλουν στη χωματερή τα παράσιτα της κυβέρνησης, της τρόικας και των τραπεζιτών.

Διαβάστε επίσης

Κοινή δήλωση συμβούλων Δήμων και Περιφέρειας

Συμπαράσταση από την ΟΕΝΓΕ

Η Ένωση Μεταναστών Εργατών στο πλευρό των απεργών των Δήμων