Μαρξισμός 2010: Ενα εργαστήρι με ιδέες για τη νίκη της εργατικής αντίστασης

Την Πέμπτη 13 Μάη η κεντρική συζήτηση θα είναι για το κίνημα ενάντια στο Ρατσισμό στο Αμφιθέατρο Δεριγνύ της ΑΣΟΕΕ στις 19.30 η ώρα. Αυτή τη χρονιά έχουμε δώσει τεράστιες μάχες απέναντι στην προηγούμενη κυβέρνηση του Καραμανλή. Μάχες ενάντια στους ρατσιστικούς νόμους, τα πογκρόμ, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τις φασιστικές επιθέσεις που στήριζε η Αστυνομία όπως στον Άγιο Παντελήμονα. Μετά την εκλογή του ΠΑΣΟΚ δώσαμε μάχη απέναντι στο ρατσιστικό νομοσχέδιο που κατέβασε η κυβέρνηση του Παπανδρέου, το οποίο στερεί από την πλειοψηφία των μεταναστών το δικαίωμα για νομιμοποίηση και την ιθαγένεια για όλα τα παιδιά. Μέσα σε αυτές τις μάχες το κίνημα προχώρησε και πολιτικά και οργανωτικά. Συγκροτήθηκε η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και την Φασιστική Απειλή και η Ένωση Μεταναστών Εργατών. Οι πρωταγωνιστές αυτών των αγώνων θα είναι εισηγητές στη συζήτηση. Ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας, ο Μούσα Σαρ από τη Σενεγάλη, ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ και η Κατερίνα Θωίδου, δημοσιογράφος της Εργατικής Αλληλεγγύης.

Παρασκευή 14/5 Αμφιθέατρο Αντωνιάδου 19:00 - 21:00 Η παγκόσμια κρίση σήμερα

Την Παρασκευή στις 19.00 η ώρα στο Αμφιθέατρο Αντωνιάδου θα έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε την ανάλυση της κρίσης από την μαρξιστική σκοπιά για να γεμίσουμε το οπλοστάσιο μας με επιχειρήματα. Το δίδυμο των εισηγητών είναι ο Ντέιβιντ Χάρβεϊ και ο Άλεξ Καλλίνικος. Ο πρώτος είναι μαρξιστής ανθρωπολόγος και γεωγράφος από την Αμερική με πλούσια συγγραφική δραστηριότητα για το πώς λειτουργεί ο καπιταλισμός και πώς μπορούμε να παλέψουμε τον ιμπεριαλισμό. Ο Καλλίνικος είναι καθηγητής πανεπιστημίου, συγγραφέας πολλών βιβλίων και ηγετικό στέλεχος του SWP (αδελφό κόμμα του ΣΕΚ στην Αγγλία).

Σάββατο 15/5 Θέατρο Βεάκη 19:00 - 21:00 Η Αντικαπιταλιστική Αριστερά μπροστά στην κρίση

Το Σάββατο 15 Μάη στις 19.00 η καρδιά της αντικαπιταλιστικής αριστεράς από όλη την Ευρώπη θα χτυπάει στο Θέατρο Βεάκη όπου θα μεταφερθεί η κεντρική συζήτηση της ημέρας για λόγους μεγαλύτερης χωρητικότητας. Ποια είναι η αντικαπιταλιστική απάντηση στην κρίση; Σε αυτό θα δώσουν απαντήσεις ο Αλαίν Κριβίν από το Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα της Γαλλίας, ο Άλεξ Καλλίνικος από το SWP, ο Ρενάτου Σοέιρο από το Μπλόκο της Πορτογαλίας, ο Στέφαν Τσίφλε από το MARX21 που δρα μέσα στο κόμμα της Αριστεράς στη Γερμανία (Die Linke), ο Άγγελος Χάγιος από το ΝΑΡ και ο Πάνος Γκαργκάνας από το ΣΕΚ που συμμετέχουν στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Ελλάδα.

Κυριακή 16/5 Αμφιθέατρο Αντωνιάδου 19:00 - 21:00 Πώς μπορεί να νικήσει η εργατική αντίσταση

Η τελευταία μέρα του Μαρξισμού θα κλείσει πανηγυρικά με την συζήτηση που έχει ανοίξει σε κάθε χώρο δουλειάς: πώς μπορεί να νικήσει η εργατική αντίσταση. Εισηγητές στη συζήτηση θα είναι η Μαρία Στύλλου από το περιοδικό Σοσιαλισμός από τα Κάτω και απεργοί που οργανώνουν τους χώρους τους απέναντι στα μέτρα του προγράμματος Σταθερότητας και του ΔΝΤ. Η αντίσταση κλιμακώνεται και κάθε εργατική νίκη ανοίγει δρόμους για τη συνολική ανατροπή του καπιταλισμού, για την εργατική επανάσταση. Η συζήτηση θα διεξαχθεί στο Αμφιθέατρο Αντωνιάδου στις 19.00 η ώρα.

Μαρξισμός, θεωρία και πράξη

«Ο Μαρξισμός είναι μια στρυφνή και δύσκολη θεωρία». Αυτή είναι μια από τις πιο συχνές επιθέσεις που δέχονται οι επαναστατικές ιδέες. Μας λένε ότι οι εργάτες στους οποίους απευθύνεται ούτε ενδιαφέρονται, ούτε έχουν χρόνο και πάνω από όλα δεν μπορούν να καταλάβουν τις δύσκολες έννοιες με τις οποίες καταπιάνεται.

Αυτή η επίθεση βέβαια δεν έρχεται καλοπροαίρετα ούτε και είναι αλήθεια. Μερικά απλά πρόσφατα παραδείγματα έρχονται να αποδείξουν ότι ολοένα και περισσότερος κόσμος ψάχνει γύρω από το Μαρξισμό.

Την Κυριακή 7 του Μάρτη το Βήμα πρόσφερε το Κομμουνιστικό Μανιφέστο και σκαρφάλωσε στην πρώτη θέση των κυριακάτικων φύλλων. Το ίδιο βιβλίο ξεπουλάει εκατοντάδες χιλιάδες αντίτυπα μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης παγκόσμια. Το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο δέχεται καθημερινά φοιτητές, νέους εργαζόμενους, παλιούς αγωνιστές του κινήματος που θέλουν να διαβάσουν για τις ιδέες του Μαρξ και των άλλων μεγάλων επαναστατών.

Όλα αυτά δεν είναι τυχαία. Οι συνειδήσεις αλλάζουν ραγδαία, υπάρχουν ερωτήματα για το ποια είναι η εναλλακτική λύση. Το τετραήμερο του Μαρξισμού 2010 θα μας δώσει τη δυνατότητα να συζητήσουμε για το «Τι είναι ο ιστορικός υλισμός», πως μπορούμε να εξηγήσουμε τον κόσμο για να τον αλλάξουμε.

Για να εξηγήσουμε όμως τον κόσμο χρειαζόμαστε το εργαλείο που λέγεται Διαλεκτική. Ο Ευτύχης Μπιτσάκης θα μας βοηθήσει να την προσεγγίσουμε στη συζήτηση «»Διαλεκτική, επιστήμη και κοινωνική αλλαγή».

Ένα μεγάλο εμπόδιο που έχουμε να ξεπεράσουμε για να αλλάξουμε τον κόσμο συνολικά είναι η αλλοτρίωση που γεννάει ο καπιταλισμός. Στην ομώνυμη συζήτηση θα συζητήσουμε τι ακριβώς είναι και πως μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε.

Άλλο μεγάλο ερώτημα και συζήτηση στο τετραήμερο είναι πως θα είναι ο σοσιαλισμός και η κομμουνιστική κοινωνία. Μπορούμε να φτιάξουμε μια κοινωνία όπου θα ισχύει η αρχή «από τον καθένα ανάλογα με τις ικανότητές του, στον καθένα ανάλογα με τις ανάγκες του»;

Επαναστάτες και επαναστάσεις

«Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ευρώπη: το φάντασμα του κομμουνισμού». Η πρώτη φράση από το Κομμουνιστικό Μανιφέστο συνεχίζει να γεμίζει με ελπίδα και αυτοπεποίθηση τους εργάτες όλου του κόσμου, αλλά ταυτόχρονα θυμίζει στους από πάνω- ειδικά στις μέρες μας- ποια είναι η προοπτική. Ο Μαρξισμός 2010 δεν θα μπορούσε να μην έχει συζήτηση πάνω στο βιβλίο που είναι η βάση της επαναστατικής θεωρίας.

Ο ένας από τους δύο συγγραφείς του Μανιφέστου ήταν ο Φρίντριχ Ένγκελς. Στο φετινό φεστιβάλ θα συζητήσουμε για τη συνολική του συμβολή στο Μαρξισμό. Για τον μαρξιστή που εξέλιξε τη θεωρία του Μαρξισμού σε ζητήματα όπως το κράτος και ο ιμπεριαλισμός θα μιλήσουμε σε δύο συζητήσεις. Ο λόγος για τον Λένιν και το ρόλο που έπαιξε για την επιτυχία της Οκτωβριανής επανάστασης και για την σύγκρουση του με τον Αριστερισμό. Επίσης, σε ξεχωριστή κουβέντα θα συζητήσουμε για το πως χάθηκε η Ρώσικη Επανάσταση.

Για τον Τρότσκι θα υπάρχουν δύο συζητήσεις. Η πρώτη θα έχει θέμα τη θεωρία της Διαρκούς Επανάστασης και η δεύτερη θα είναι για την κρίση του ´30 και τι παρεμβάσεις έκανε πολιτικά και πρακτικά..

Πατώντας πάνω στις ιδέες και τη δράση του Τρότσκι ο Τόνι Κλιφ όχι μόνο εξήγησε τι είδους καθεστώτα ήταν αυτά της Ανατολικής Ευρώπης, αλλά έπαιξε ηγετικό ρόλο για να φτιαχτεί η Διεθνής Σοσιαλιστική Τάση. Σε αυτή την παράδοση αναφέρεται το ΣΕΚ και στο Μαρξισμό θα έχουμε την ευκαιρία να την προσεγγίσουμε σε ξεχωριστή συζήτηση.

Τέλος, σε ξεχωριστές κουβέντες θα αναλύσουμε τις ιδέες του Αντόνιο Γκράμσι και της Ρόζας Λούξεμπουργκ που ήταν δύο από τους μεγαλύτερους επαναστάτες του 20ου αιώνα στην Ευρώπη.

Η αριστερά στην Ελλάδα

Το κίνημα σε όλη την Ευρώπη έχει τα μάτια του στραμμένα στην Ελλάδα. Καθοριστικός παράγοντας για την εξέλιξη της μάχης θα είναι ο ρόλος της Αριστεράς. Για αυτό και μια από τις ενότητες στο τετραήμερο είναι αφιερωμένη στο πως χτίστηκε η Αριστερά στην Ελλάδα και ποιες είναι οι μάχες που έχει δώσει. Θα γυρίσουμε πίσω στις ρίζες της συζητώντας για το ΣΕΚΕ, το επαναστατικό κόμμα που φτιάχτηκε το 1918 κάτω από την επίδραση της Ρώσικης Επανάστασης.

Θα συζητήσουμε με το Δημήτρη Λιβιεράτο για τον Μάη του 1936 και την εργατική εξέγερση που συγκλόνισε όλη τη χώρα με κέντρο τους καπνεργάτες στη Θεσσαλονίκη. Με τον ίδιο ομιλητή θα συζητήσουμε για την μεγάλη εξέγερση της εργατικής τάξης στην Αθήνα στα Ιουλιανά του ´65 που γέμισαν με τρόμο την ελληνική αστική τάξη.

Ανάμεσα στο Μάη του ´36 και στα Ιουλιανά στην Ελλάδα «παίχτηκε» το στοίχημα της εργατικής επανάστασης μετά την Κατοχή. Στο τετραήμερο θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε γύρω από αυτήν την περίοδο και με αφορμή το νέο βιβλίο του Λέανδρου Μπόλαρη για τον Εμφύλιο.

Σε δύο συζητήσεις θα μάθουμε για την ιστορία της αντικαπιταλιστικής αριστεράς και θα συζητήσουμε για τη δράση της σήμερα. Η πρώτη συζήτηση θα είναι για την πορεία του ΣΕΚ από την ίδρυση του στις αρχές του ´70 και στη δεύτερη με ομιλητές από τις συνιστώσες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα μιλήσουμε για το πώς μπορεί να ανταποκριθεί η αντικαπιταλιστική αριστερά στις υπάρχουσες συνθήκες.

Καταπίεση και Απελευθέρωση

Σε περιόδους οικονομικής κρίσης όπως η σημερινή οι προσπάθειες της άρχουσας τάξης να μας διαιρέσει είναι πολύ μεγαλύτερες. Θέλει να μας χωρίσει σε μετανάστες και ντόπιους, γυναίκες και άνδρες, ομοφυλόφιλους και ετεροφυλόφιλους και πάει λέγοντας για να μπορέσει να περάσει της επιθέσεις της.

Στο τετραήμερο του Μαρξισμού θα υπάρξουν συζητήσεις για όλα αυτά τα θέματα. Θα υπάρχει κουβέντα για τον νέο ρατσισμό, την ισλαμοφοβία. Τις τελευταίες μέρες υπάρχει ακόμα μια εξέλιξη σε αυτό το μέτωπο, η αντιδραστική προσπάθεια από τις κυβερνήσεις στη Γαλλία και στο Βέλγιο να καταργήσουν την ισλαμική ενδυμασία των γυναικών.

Η πάλη για την απελευθέρωση των γυναικών είναι πάντα επίκαιρη και ειδικά σήμερα με τις νέες επιθέσεις στο ασφαλιστικό και στις νέες εργαζόμενες. Στο τετραήμερο θα μπορέσουμε να θυμηθούμε την πορεία του γυναικείου κινήματος και να ακονίσουμε τα επιχειρήματα μας για κοινό αγώνα γυναικών-ανδρών.

Η πάλη ενάντια στο σεξισμό απέναντι στους ομοφυλόφιλους θα είναι και φέτος στο πρόγραμμα του φεστιβάλ, όπως κάθε χρόνο. Τέλος, σε αυτή την ενότητα θα συζητήσουμε για την τέχνη και αν μπορεί να έχει απελευθερωτικό ρόλο.

Κόμμα, Τάξη, Κίνημα

«Η απελευθέρωση της εργατικής τάξης είναι έργο της ίδιας», αυτή είναι μια από τις πιο βασικές θέσεις του Καρλ Μαρξ. Είναι αντιφατικό που οι επαναστάτες προτάσσουν το ζήτημα του κόμματος για να φτάσουμε στην εργατική επανάσταση; Για να απαντήσουμε σε αυτό και άλλα ζητήματα θα υπάρξουν τρεις συζητήσεις. Για ποιο προλεταριάτο μιλούσε ο Μαρξ και αν αυτά που έγραψε ισχύουν για την εργατική τάξη σήμερα.

Επίσης, θα έχουμε τη δυνατότητα να ακούσουμε ένα από τους πρωταγωνιστές του Μαή του ´68, τον Αλαίν Κριβίν, να μας μιλάει για την επαναστατική αριστερά εκείνης της εποχής και για το πώς χτίστηκε το Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα στη Γαλλία.

Τέλος, θα συζητήσουμε για τις διαφορές του επαναστατικού κόμματος από τα υπόλοιπα και πως μπορούμε να το χτίσουμε κερδίζοντας χιλιάδες εργάτες στις επαναστατικές ιδέες.

Η πάλη ενάντια στο Πρόγραμμα Σταθερότητας

Η αντίσταση στα μέτρα του Προγράμματος Σταθερότητας έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Μέσα σε δύο μήνες έχουν γίνει τέσσερις πανεργατικές απεργίες και πολλές κλαδικές. Η προσφυγή στο ΔΝΤ έχει ξεσηκώσει όλο τον κόσμο που ξέρει πολύ καλά ότι οι θυσίες που ζητούνται εξυπηρετούν τους τραπεζίτες και τους κερδοσκόπους..

Αυτή η αντίσταση είναι που έχει φέρει κρίση στο ΠΑΣΟΚ και έχει ανοίξει τη συζήτηση για ποια προοπτική παλεύουμε. Θα συζητήσουμε πως μπορούμε να κερδίσουμε με την σοσιαλιστική προοπτική τον κόσμο που παλεύει απέναντι στα μέτρα .

Πολύ βοηθητική για αυτή τη μάχη θα είναι η συζήτηση με εργαζόμενους που πρωταγωνίστησαν στο απεργιακό κίνημα και θα μεταφέρουν τις εμπειρίες τους βάζοντας την προοπτική για απεργίες διαρκείας.

Τα νέα μέτρα και ειδικά το πολυνομοσχέδιο που θέλει να περάσει η Διαμαντοπούλου χτυπάνε βάναυσα τόσο τη δημόσια παιδεία όσο και τους εκπαιδευτικούς. Στο τετραήμερο θα υπάρχει κουβέντα με θέμα «Εκπαίδευση και αγορά» με ομιλητές από όλα τα κομμάτια της παιδείας.

Φυσικά, θα υπάρχει συζήτηση για το φοιτητικό κίνημα και πως μπορούμε να δυναμώσουμε την σύνδεση του με το εργατικό. Σε αυτή τη συζήτηση ένας από τους εισηγητές θα είναι και ο Ματία Μεντένικα , φοιτητής από τη Σερβία.

Στις επιθέσεις απέναντι στους εργαζόμενους το ΠΑΣΟΚ έχει επιλέξει να κάνει μια «μαύρη» συμμαχία. Το ΛΑΟΣ είναι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές των νέων αντεργατικών μέτρων. Στο Μαρξισμό θα υπάρχει ξεχωριστή συζήτηση πως παλεύουμε απέναντι στους φασίστες του κόμματος του Καρατζαφέρη και τους νεοναζί.

Επίσης, ξεχωριστή συζήτηση θα υπάρχει για την κρατική καταστολή που έχει ενταθεί για να σταματήσει τις εργατικές αντιστάσεις.

Κρίση: Αιτίες και Απαντήσεις

Η κρίση του καπιταλισμού έχει ανοίξει τεράστια αντιπαράθεση για το ποιες μπορεί να είναι οι προτάσεις και οι ριζικές λύσεις για να ξεφύγουμε από αυτή. Ο Μαρξισμός 2010 έχει μια σειρά από σπουδαίους ομιλητές που θα μας βοηθήσουν να δώσουμε επαναστατικές απαντήσεις.

Ο Ντέιβιντ Χάρβεϊ, από τους μεγαλύτερους μαρξιστές θεωρητικούς της εποχής μας, θα μας μιλήσει για το Κεφάλαιο του Καρλ Μαρξ.

Ο Νίκος Θεοχαράκης, καθηγητής Νομικής, ο Πέτρος Παπακωνσταντίνου, συγγραφέας και δημοσιογράφος και ο Σωτήρης Κοντογιάννης, δημοσιογράφος στην Εργατική Αλληλεγγύη θα είναι εισηγητές στη συζήτηση «Γιατί υπάρχουν κρίσεις» στον καπιταλισμό.

Η κατάρρευση της Lehman Brothers άνοιξε το «ασκό του Αιόλου» για τις τράπεζες παγκόσμια. Ο Κώστας Βεργόπουλος, καθηγητής πανεπιστημίου και συγγραφέας, ο Μωϋσής Λίτσης, οικονομικός συντάχτης στην Ελευθεροτυπία, ο Κώστας Σαρρής, δημοσιογράφος στην Ημερησία και ο Σταύρος Μαυρουδέας, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας θα μιλήσουν σχετικά με τις τράπεζες και την κρίση.

Ο Κώστας Σαρρής θα είναι συνομιλητής με το Λάζαρο Απέκη, καθηγητή πανεπιστημίου στη συζήτηση για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Θα συζητήσουμε τη βρόμικη ιστορία του και τι επιπτώσεις υπήρχαν στις χώρες που πέρασαν τα «προγράμματα δομικής προσαρμογής».

Η συζήτηση που έχει ανοίξει τις τελευταίες εβδομάδες σε εφημερίδες, σε κανάλια, αλλά και σε εργατικούς χώρους είναι αν μπορούμε να προχωρήσουμε σε στάση πληρωμών για το χιλιοπληρωμένο χρέος. Ομιλητές θα είναι ο Σπύρος Μαρκέτος και ο Μάκης Καβουριάρης, πανεπιστημιακοί και οι Μωϋσής Λίτσης και Σωτήρης Κοντογιάννης.

Ενδιαφέρουσα συζήτηση σε αυτή την ενότητα είναι και η κουβέντα για τη στάση της Αριστεράς απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εισηγητές θα είναι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης από το Αριστερό Ρεύμα του Συνασπισμού και ο Πάνος Γκαργκάνας από την Εργατική Αλληλεγγύη.

Ιμπεριαλισμός και αντιμπεριαλισμός

Ο πόλεμος και ο ιμπεριαλισμός είναι σύμφυτα του καπιταλισμού. Στον Μαρξισμό 2010 η ενότητα για την πάλη μας απέναντι στα σφαγεία των κυβερνήσεων και του ΝΑΤΟ είναι πολύ πλούσια.

Για να βρούμε τις καλύτερες βάσεις για να παλέψουμε απέναντι σε αυτά τα εγκλήματα θα γυρίσουμε στις ιδέες του Μπουχάριν και του Λένιν, θα συζητήσουμε ποια είναι η μαρξιστική θεωρία για τον ιμπεριαλισμό.

Φέτος, συμπληρώνονται 65 χρόνια από τον μεγαλύτερο πόλεμο στην ιστορία της ανθρωπότητας, το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ήταν αντιφασιστικός ή ιμπεριαλιστικός πόλεμος, ποια ήταν η συνέχεια μετά το τέλος του σε σχέση με τα κινήματα Αντίστασης και την Αριστερά. και πολλά άλλα ζητήματα θα μας απασχολήσουν στη συζήτηση.

Στο τετραήμερο θα υπάρχει η δυνατότητα να συναντηθούν σε ξεχωριστή συζήτηση τα κινήματα που μάχονται απέναντι στους ιμπεριαλιστές σε Αθήνα, Άγκυρα και Λευκωσία γιατί ξέρουμε ότι απέναντι μας δεν είναι οι εργάτες από άλλες χώρες αλλά οι δικές μας κυβερνήσεις με τους παράλογους εξοπλισμούς και τις διαθέσεις να κερδίσουν μεγαλύτερες αγορές για τους καπιταλιστές που τις στηρίζουν.

Δεν ξεχνάμε σε καμιά περίπτωση τα μέτωπα που δημιουργούν τα μεγαλύτερα προβλήματα στους ιμπεριαλιστές και χρειάζονται την αμέριστη συμπαράσταση από το αντιπολεμικό κίνημα. Θα συζητήσουμε για το Αφγανιστάν, την Παλαιστίνη και πως προχωρά η αντίσταση εκεί.

Ακόμα, θα μιλήσουμε για την ήπειρο που η αποικιοκρατία της κληρονόμησε χιλιάδες προβλήματα και εξαθλίωση μαζί με το ΔΝΤ και την εκμετάλλευση των σπάνιων πόρων της. Ο λόγος για την Αφρική και τα (σχετικά άγνωστα) κινήματα της.

Επίσης, θα απαντήσουμε στο ερώτημα τι είδους καθεστώς υπάρχει στην Κίνα και αν μπορεί ο «κίτρινος γίγαντας» να είναι η νέα υπερδύναμη.