ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΠΙΤΑ-ΛΗΣΤΕΣ

Όσο και να προσπαθεί ο υπουργός απασχόλησης να εμφανίσει πως τάχα έδωσε μάχη για να κάνει το νομοσχέδιο «ηπιότερο», η αλήθεια είναι ότι χτυπάει τις γυναίκες, χτυπάει την «τρίτη ηλικία», χτυπάει τους «νεοεισερχόμενους» για να μαζέψει λεφτά σε βάρος των συντάξεων.

Όσο και να επιμένει η κυβερνητική προπαγάνδα ότι χωρίς αυτές τις περικοπές, σε λίγο τα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα μπορούν να πληρώσουν συντάξεις, το δίλημμα «είτε μικρότερες συντάξεις είτε καθόλου συντάξεις» είναι ψεύτικο.

Η αλήθεια είναι ότι τα δισεκατομμύρια που λεηλατεί αυτό το νομοσχέδιο θα καταλήξουν στα ταμεία των τραπεζιτών. Ο πραγματικός στόχος του ΔΝΤ και της ΕΕ που μαγείρεψαν αυτή τη ληστεία μαζί με τον Λοβέρδο είναι να εξαφανίσουν τις κρατικές επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία έτσι ώστε το κράτος να μπορεί να πληρώνει σταθερά τους τόκους και τα χρεολύσια προς τις τράπεζες, ντόπιες και ξένες.

Με απλά λόγια, η πολιτική Παπανδρέου-ΔΝΤ-ΕΕ είναι «οι τραπεζίτες πάνω από τους συνταξιούχους». Πρόκειται για τη χειρότερη αδικία, που εκτός από τον κοινωνικό πόνο που σπέρνει, δεν θα καταφέρει να ξεπεράσει την κρίση.

Όποιος έχει την παραμικρή αμφιβολία ότι αυτή η πολιτική εκτός από ξεδιάντροπα ταξική υπέρ των πλούσιων είναι και αναποτελεσματική, ας δει τις εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο. Μέσα στην τελευταία βδομάδα η κρίση φούντωσε και αγκάλιασε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.

Μέχρι χτες μας έλεγαν ότι οι έλληνες πρέπει να δουλεύουμε πιο παραγωγικά και να αποδεχτούμε περικοπές σε όλα τα επίπεδα για να «σώσουμε την πατρίδα» από την κρίση. Τώρα την ίδια συνταγή θέλουν να την επιβάλουν σε όλες τις χώρες που έχουν κοινό νόμισμα το ευρώ, αλλά και στη Βρετανία και ακόμα πιο πέρα. Αν όλοι οι εργάτες παντού αναγκαστούμε να δουλεύουμε πιο σκληρά για μικρότερους μισθούς και συντάξεις ποια «πατρίδα» θα σώσουμε εκτός από τα κέρδη των τραπεζών και των άλλων καπιταλιστών;

Μαύρη τρύπα

Εδώ και τρία χρόνια, από το καλοκαίρι του 2007 που έσκασε η φούσκα της αγοράς στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ, το διεθνοποιημένο τραπεζικό σύστημα αποδεικνύεται μια απέραντη μαύρη τρύπα χωρίς πάτο. Εκεί ρίχνουν τις θυσίες μας οι κυβερνήσεις και γι’ αυτό η κρίση διαιωνίζεται αντί να ξεπερνιέται.

Μέσα σε αυτή τη μαύρη εικόνα, η εργατική αντίσταση στην Ελλάδα έχει γίνει σημείο αναφοράς για το κίνημα παντού. Η πανεργατική απεργία της Τετάρτης 5 Μάη έκανε το γύρο του κόσμου. Το ίδιο και τα συλλαλητήρια της επόμενης μέρας που έδειξαν ότι οι απεργοί δεν λυγίζουν μπροστά στην αστυνομική θηριωδία, έστω κι αν οδήγησε στην τραγωδία των νεκρών στην Μαρφίν Μπανκ.

Η έκταση και η ένταση της εργατικής αντίστασης είναι τόσο μεγάλη, ώστε έχει αρχίσει να ανοίγει ρήγματα στο αντίπαλο στρατόπεδο, σε αυτούς που προσπαθούν να επιβάλουν τη βαρβαρότητα των μέτρων. Η διάσπαση της ΝΔ με τη διαγραφή της Ντόρας Μπακογιάνη είναι το ένα δείγμα.

Οι τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που αρνήθηκαν να ψηφίσουν τα μέτρα και διαγράφτηκαν είναι το άλλο και είναι μόνο η αρχή. Η εργατική βάση του ΠΑΣΟΚ χαιρετίζει τη Σοφία Σακοράφα, τον Γιάννη Δημαρά και τον Βασίλη Οικονόμου και περιμένει ότι και άλλοι βουλευτές θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Αν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έβγαιναν να χαιρετήσουν το απεργιακό συλλαλητήριο αντί να κρύβονται πίσω από τα ΜΑΤ του Χρυσοχοϊδη, τώρα θα θρηνούσε το ΔΝΤ και όχι κόσμος για τους νεκρούς. Οι μαζικές αποδοκιμασίες των απεργών στο Πεδίο του Άρεως απέναντι στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ έδειξαν ότι ο κόσμος απαιτεί και από τους βουλευτές και από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες να κάνουν το καθήκον τους ενάντια στα μέτρα.

Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ συνεδριάζουν αυτή την Τετάρτη και υπόσχονται την κήρυξη 48ωρης πανεργατικής απεργίας. Αυτό μπορεί να γίνει βήμα νέας κλιμάκωσης. Μπροστά σε όλους τους κλάδους και όλους τους εργατικούς χώρους μπαίνει η προοπτική να προχωρήσουν σε απεργίες διαρκείας για να σταματήσουμε τους «δολοφόνους με το πριόνι» που απειλούν μισθούς, συντάξεις, σχολεία, νοσοκομεία, τις δουλειές, ακόμα και τις ζωές μας.

Αυτή είναι μια προοπτική που μπορούμε να την κατακτήσουμε. Οι δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, και το ΣΕΚ μαζί τους, δίνουν και θα δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για να το πετύχουμε. Αυτή τη βδομάδα θα έχουμε κοντά μας εκπροσώπους από την αντικαπιταλιστική αριστερά της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Πορτογαλίας, των ΗΠΑ και άλλων χωρών στο τετραήμερο Μαρξισμός 2010 που ξεκινάει την Πέμπτη στην Αθήνα στην ΑΣΟΕΕ. Είναι μια ευκαιρία να ανταλλάξουμε ιδέες και εμπειρίες για να κάνουμε την εργατική αντίσταση νικηφόρα και στην Ελλάδα και διεθνώς. Σας περιμένουμε όλους!