Πανεργατική κραυγή «Δεν θα περάσουν»!

Η απεργία, η έβδομη στη σειρά τους τελευταίους έξι μήνες, είχε μεγάλη επιτυχία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η ΓΣΕΕ για τη συμμετοχή: «Ναυπηγεία Σκαραμαγκά 100%, Διυλιστήρια 100%, Πλοία - Λιμάνια 100%, Κατασκευαστικές Εταιρείες - Οικοδομή 90%, Τράπεζες - ΔΕΗ - ΟΤΕ - ΕΛΤΑ - ΟΣΕ - ΕΥΔΑΠ 95%, Βιομηχανία-Βιοτεχνίες 80%, Εμπορικά Καταστήματα 80%». Προσθέτουμε ότι η Αθήνα νέκρωσε από συγκοινωνίες λόγω της απόφασης των συνδικάτων στα ΜΜΜ να συμμετέχουν με 24ωρη απεργία, ότι όλη η χώρα έμεινε χωρίς ειδήσεις και εφημερίδες από την απεργία των δημοσιογράφων και των εργαζόμενων στα ΜΜΕ.

«Σήμερα απεργούμε γιατί η κυβέρνηση μας ζητά να εργαστούμε 40 χρόνια, εμείς είμαστε από το χώρο της χαλυβουργίας όπου οι συνθήκες είναι βάρβαρες», μας είπε ο Παναγιώτης Δημακόπουλος, χαλυβουργός, «Πιστεύω ότι αυτοί που νομοθέτησαν ούτε καν έχουν επισκεφτεί τέτοιους χώρους για να μπορούν να καταλάβουν πραγματικά αν μπορεί να αντέξει ένας εργαζόμενος τόσα χρόνια δουλειάς. Απεργούμε γιατί η κυβέρνηση μαζί με το ΣΕΒ δεν υπογράφουν Συλλογική Σύμβαση που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων. Απεργούμε γιατί θέλουν να καταργήσουν τη Διαιτησία, την παρηγοριά που έχει ο εργαζόμενος για να πάρει μια μικρή αύξηση. Τους λέμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να αντιστρέψουμε αυτή την πολιτική».

Η πλατεία Κλαυθμώνος όπου καλούσαν τη συγκέντρωσή τους τα συνδικάτα, αποδείχτηκε μικρή για να χωρέσει τα πανό και τους απεργούς. Σιγά σιγά όλοι οι γύρω δρόμοι άρχισαν να γεμίζουν. Η Σταδίου και η πλατεία Κοραή, η Πανεπιστημίου και τα Προπύλαια. Οταν τα μπλοκ βγήκαν στο δρόμο για να ξεκινήσει η πορεία προς τη Βουλή, μπορούσε κανείς να συναντήσει όλα τα κομμάτια των εργαζόμενων που τους τελευταίους μήνες συμμετέχουν στις πανεργατικές και δίνουν τη μάχη ενάντια στα μέτρα: το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ, τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, την ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ, την ΠΟΣ, την ΠΟΣΤ, την ΟΜΕ-ΟΤΕ, την Ενωση Λιμενεργατών ΟΛΠ, την ΟΤΟΕ, την Ομοσπονδία Επιμελητών Κτιρίων Ελλάδος, τα Σωματεία στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά, την Ομοσπονδία Επισιτισμού-Τουρισμού, την Ομοσπονδία Ηλεκτροτεχνικών Ελλάδος, την Ομοσπονδία Τσιμέντων Ελλάδος.

Ακόμα: την ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ με πολλές ΕΛΜΕ και Συλλόγους Δασκάλων, την ΠΟΕ-ΟΤΑ με τους δήμους Ηρακλείου, Αγίας Παρασκευής, Γλυκών Νερών και Βύρωνα, την ΠΟΕΔΗΝ, τα ΕΚΑΒ με τέσσερα ασθενοφόρα να «βαδίζουν» μαζί με τους απεργούς, την Ομοσπονδία Εργαζομένων ΙΚΑ, το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Χαλυβουργικής, την ΕΜΔΥΔΑΣ, την ΠΟΣΠΕΡΤ, την ΕΤΕΡ, το Σωματείο Τσιμέντων Χάλυψ, τη Νοσοκομειακή επιτροπή Παίδων Αγία Σοφία, το Σύλλογο Εργαζομένων Περιφέρειας Αττικής, το Σωματείο Εργαζομένων Ιντρακόμ, τους ωρομίσθιους, το Σωματείο ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ, το Σωματείο Σπίντεξ, τα Σωματεία Vodafone και WIND, το Σωματείο Εργαζομένων Ραδιο Κορασίδη. Ανάμεσα στα συνδικάτα διαδήλωσε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΣΕΚ και η Εργατική Αλληλεγγύη.

Τη μεγαλύτερη και πιο δυναμική παρουσία είχαν τα Σωματεία στα Αμυντικά Συστήματα. «Η επιχείρηση σήμερα στη Βουλή είναι επιχείρηση διάλυσης της κοινωνίας των εργαζομένων», μας είπε η Ουρανία Μπίρμπα, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΒΟ Πυρκάλ Αιγίου, «Η επιλογή αυτή της κυβέρνησης και της ληστείας του ΔΝΤ πρέπει να ανατραπεί, οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλο δρόμο. Οσο δύσκολο κι αν φαίνεται, οι εργαζόμενοι μπορούν να νικήσουν και να μην αφήσουν την κατεδάφιση των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων. Πιστεύουμε ότι κρίνεται το μέλλον όλων σήμερα και μόνο μέσα από τον ενωμένο αγώνα μπορούμε να νικήσουμε».

«Είναι η χειρότερη επίθεση στους εργαζόμενους που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, ειδικά στους νέους και τις γυναίκες», μας είπε η Δήμητρα Κόκορη, μέλος του ΔΣ του Σωματείου ΕΒΟ Πυρκάλ Αιγίου, «Επρεπε να είμαστε κάθε μέρα στους δρόμους και θα είμαστε. Νομίζουν ότι ψηφίζοντας τα μέτρα μέσα στο καλοκαίρι, θα τα περάσουν εύκολα. Δε θα πετύχουν τίποτα. Θα συνεχιστεί ο αγώνας. Οι εργαζόμενοι στα ΕΑΣ είμαστε απλήρωτοι, δε ξέρουμε το μέλλον της εταιρίας, δεν έχουμε διοίκηση, φοβόμαστε για τα σχέδιά τους και αντιδρούμε με κινητοποιήσεις. Την κρίση να την πληρώσουν αυτοί που τη δημιούργησαν, όχι εμείς».

Οργή

Σε κάθε μπλοκ η οργή των απεργών ξεχείλιζε. «Αυτά που ψηφίζονται σήμερα, δεν τόλμησαν από το 1920 μέχρι σήμερα να τα ψηφίσουν ούτε όλες οι χουντικές και κατοχικές κυβερνήσεις της χώρας», μας είπε ο Κωστής Αποστολάκης, μέλος του Σωματείου Ραδιοτηλεγραφητών ΟΤΕ, «Δικαιώματα εργαζομένων που ξεπερνάνε τον αιώνα, σήμερα παίρνονται πίσω. Χρειάζεται αντίσταση απέναντι σε αυτούς που θέλουν να αυγατίσουν περισσότερο τα κέρδη των τραπεζών. Ολα τα κτίρια εδώ γύρω είναι της Εθνικής Τράπεζας, των παπάδων, δεν μπορούμε να τους αφήσουμε ελεύθερους να κάνουν αυτά που σχεδιάζουν».

Μαζί με το ασφαλιστικό, όλες οι επιθέσεις της κυβέρνησης και της τρόικας για χάρη των τραπεζιτών, οι περικοπές μισθών και συντάξεων, οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι απολύσεις ήταν στο στόχαστρο των απεργών. «Η εταιρία που δουλεύουμε ασχολείται με τις κοινοτικές επιδοτήσεις», μας είπε ο Δημήτρης Δήμας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ, «Μας έχουν διασύρει απίστευτα τις τελευταίες μέρες. Ενώ μέχρι το χειμώνα δουλεύαμε για να δώσουμε τις κοινοτικές επιδοτήσεις, δουλεύαμε υπερωρίες χωρίς να πληρωνόμαστε, δουλεύαμε σαββατοκύριακα χωρίς να πληρωνόμαστε και παίρναμε τα εύσημα όλων, έρχεται τώρα ο κύριος Πάγκαλος και μας απολύει, από τους 340 εργαζόμενους απολύει τους 270. Γιατί μας θεωρεί ´γαλάζιες προσλήψεις´, ´κομμωτές και μακιγιέζ´ μας είπε, και χωρίς να έχω κανένα πρόβλημα με τον συγκεκριμένο κλάδο, του απαντάω ότι εγώ για παράδειγμα είμαι τοπογράφος μηχανικός, άλλοι είναι γεωπόνοι, άλλοι διοικητικοί. Στην πραγματικότητα όλα γίνονται στα πλαίσια των περικοπών, των απολύσεων και των συγχωνεύσεων υπηρεσιών που επιβάλλουν τα μέτρα του μνημονίου. Θα διεκδικήσουμε το δίκιο μας μέχρι τέλους».

Μεγάλο ενθουσιασμό προκάλεσε η νέα πικέτα της Εργατικής Αλληλεγγύης με το σύνθημα «στάση πληρωμών του χρέους τώρα!». Εγινε η αφορμή για πολλή συζήτηση γύρω από αυτό το αίτημα και πώς μπορεί να επιβληθεί, πολλοί εργαζόμενοι κυριολεκτικά την άρπαζαν από τα χέρια των συντρόφων δείχνοντας ότι ήδη αγκαλιάζει μεγάλο κομμάτι του κινήματος.

Η γενική απεργία της 8ης Ιούλη ήταν η δυναμική συνέχεια των πανεργατικών απεργιών που τους τελευταίους μήνες έχουν κινητοποιήσει εκατομμύρια εργαζόμενους. Το γεγονός ότι η απεργιακή συγκέντρωση ήταν πιο μικρή από τις προηγούμενες σχολιάστηκε από τα ΜΜΕ σαν «καλοκαιρινό» σημάδι υποχώρησης των αντιδράσεων. Στην πραγματικότητα, πολλά χρόνια έχει η εργατική τάξη και η νεολαία να κάνει τέτοια μαζική εμφάνιση μέσα στο καλοκαίρι και μάλιστα χωρίς συγκοινωνίες. Οσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να πείσουν ότι το κίνημα έχει πλέον δώσει ραντεβού για το Σεπτέμβρη, κανείς τους δεν ξέρει πότε και πού θα σκάσει η επόμενη βόμβα, αν θα είναι 24ωρη, 48ωρη ή διαρκείας. Τώρα ή το Σεπτέμβρη, η γενική απεργία της 8ης Ιούλη έστειλε το μήνυμα ότι αυτή η προοπτική είναι μπροστά.