Βρετανία: Από τις φοιτητικές διαδηλώσεις στη μεγαλύτερη απεργία

Στους κεντρικούς δρόμους του Λονδίνου αντηχούσαν για ώρες ριζοσπαστικά συνθήματα, και σφυρίχτρες. Μέχρι το απόγευμα οι διαδηλωτές είχαν ξεπεράσει τους δέκα χιλιάδες. Αντιπροσωπείες είχαν έρθει από όλη τη χώρα, από τη Γλασκόβη ως το Μπράιτον. Τα περισσότερα συνθήματα στρέφονταν ενάντια στους Συντηρητικούς και την κυβέρνησή τους. Όχι όμως μόνο για τα ζητήματα παιδείας. Η επίθεση στις συντάξεις, στο εθνικό σύστημα υγείας και το συνολικό πακέτο λιτότητας έχουν δημιουργήσει ένα ισχυρό κλίμα ενότητας ανάμεσα στους φοιτητές και στους εργάτες.

Οι περαστικοί χειροκροτούσαν τους φοιτητές. Το ίδιο έκαναν και οικοδόμοι που δούλευαν σε γιαπιά. Την ίδια μέρα εξάλλου διαδήλωναν στο νότιο Λονδίνο και δύο χιλιάδες ηλεκτρολόγοι που παλεύουν ενάντια στις επιθέσεις στη συλλογική τους σύμβαση. Σε ένα μεγάλο δικηγορικό γραφείο οι εργαζόμενοι είχαν φτιάξει και κρεμάσει πανό δηλώνοντας την υποστήριξή τους στους φοιτητές και στο δικαίωμά τους στη διαδήλωση απέναντι στις απειλές της καταστολής. Η φοιτητική διαδήλωση σταμάτησε και ανταπέδωσε χειροκροτήματα στους εργαζόμενους.

Ο Πατρίτσιο ντι Στέφανι, μεταπτυχιακός φοιτητής στο Λίβερπουλ, δήλωσε στην εφημερίδα Socialist Worker του Λονδίνου: “Ο αγώνας μας είναι ο ίδιος με αυτόν της Χιλής. Πρόκειται πλέον για ένα παγκόσμιο κίνημα. Δεν έχει να κάνει μόνο με τα δίδακτρα, αλλά με τη συνολικότερη εικόνα. Έπρεπε να έχουμε αγωνιστεί εδώ και πολλά χρόνια, αλλά τώρα φαίνεται ότι η ελπίδα ξαναγυρνάει”.

Η Αμάντα Γουόλτερς από το Φοιτητικό Σύλλογο του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ είπε πως: “Ακόμη και μετά την ψήφιση των διδάκτρων από τη Βουλή πέρσι, η μάχη δεν έχει τελειώσει. Θέλουν να αυξήσουν τα δίδακτρα για τους μεταπτυχιακούς, βάζοντας ακόμη περισσότερα εμπόδια στις σπουδές. Θέλουμε περισσότερες διαδηλώσεις προτού φτάσει στο Κοινοβούλιο το “Λευκό Χαρτί” (οι καινούργιες μεταρρυθμίσεις) το ερχόμενο εξάμηνο. Το “Λευκό Χαρτί” θα επιδεινώσει όλα αυτά τα προβλήματα και θα φέρει περισσότερη ανισότητα.”

Σε διάφορα σημεία η αστυνομία προσπάθησε να σταματήσει την πορεία και να συλλάβει φοιτητές. Η διαδήλωση προσπάθησε να σπάσει τους περιορισμούς και να ενωθεί με τους ηλεκτρολόγους οι οποίοι είχαν περικυκλωθεί από την αστυνομία, αλλά εμποδίστηκαν.

Κατάληψη

Κλείνει πλέον σχεδόν ένας χρόνος από το μεγάλο φοιτητικό κίνημα στη Βρετανία που έφτασε να κάνει κατάληψη στον πολυτελή ουρανοξύστη όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία των Συντηρητικών. Το φοιτητικό κίνημα συνάντησε πρωτοφανή καταστολή και στο δρόμο αλλά και στα δικαστήρια. Πολλοί φοιτητές έχουν καταδικαστεί και ακόμα σέρνονται σε δίκες. Η διαδήλωση της Τετάρτης επιβεβαίωσε ότι η ριζοσπαστικοποίηση και η πολιτικοποίηση στα Πανεπιστήμια βαθαίνει αντί να υποχωρήσει.

Η εμφάνιση του κινήματος των πλατειών και στην Αγγλία είναι ένα ακόμα σημάδι γι'αυτές τις εξελίξεις. Φοιτητές είναι οι περισσότεροι ακτιβιστές στις καταλήψεις και στις συνελεύσεις σε δημόσιους χώρους. Τώρα οι φοιτητές σε πολλά Πανεπιστήμια ετοιμάζονται για συμμετοχή στην απεργία της 30ης Νοέμβρη που αναμένεται να είναι ιστορικό σημείο καμπής για το εργατικό κίνημα.

Η 30η Νοέμβρη υπολογίζεται ότι θα είναι η μεγαλύτερη απεργία στη Βρετανία για σχεδόν ένα αιώνα. Παρότι οι περισσότερες συνδικαλιστικές ηγεσίες κινήθηκαν διστακτικά εώς εχθρικά απέναντι στην προοπτική γενικής απεργίας, σε ένα ένα τα σωματεία όπου γίνονται ψηφοφορίες τα αποτελέσματα είναι συντριπτικά.

Στο συνδικάτο Unison (Δήμοι και άλλοι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα), με πάνω από 1.300.000 μέλη, το 79% ψήφισε υπέρ της απεργίας. Στους εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας το ποσοστό ήταν ακόμη μεγαλύτερο, 82%. Η απεργία στις 30 Νοέμβρη γίνεται πραγματικότητα χάρη στα σωματεία που βγήκαν σε απεργίες ήδη την Άνοιξη και το καλοκαίρι κόντρα στη διάθεση των μεγάλων ηγεσιών. Οι εκπαιδευτικοί, οι ταχυδρομικοί και άλλοι υπάλληλοι του δημόσιου έδειξαν με τις κινητοποιήσεις τους τη διάθεση για απεργιακή δράση και για κλιμάκωση.

Τώρα σε χώρους που παραδοσιακά δεν έβγαζαν απεργίες, τα ποσοστά είναι πρωτοφανή, όχι μόνο λόγω της επίθεσης αλλά και λόγω της αίσθησης ότι αυτή η μάχη είναι κοινή για όλους τους εργαζόμενους. Αν οι ψηφοφορίες των επόμενων ημερών εξελιχθούν όπως αναμένεται, τρία εκατομμύρια εργαζόμενοι θα απεργούν στις 30 Νοέμβρη.

Άλλα διεθνή

Ιταλία: Η πιο μεγάλη “μετάσταση” της κρίσης

Πορτογαλία: Απεργία ενάντια στη συναίνεση

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταγγέλλει την ισραηλινή πειρατεία

Μπαχρέιν: Συμπαράσταση στους υγειονομικούς