Πορτογαλία: Απεργία ενάντια στη συναίνεση

Το περασμένο Σάββατο 12 Νοέμβρη, 180 χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι βγήκαν στους δρόμους και διαδήλωσαν ενάντια στη λιτότητα. Οι δημόσιοι υπάλληλοι συνεχίζουν το νήμα των κινητοποιήσεων ενάντια στον προϋπολογισμό του 2012 που θα τεθεί σε ψηφοφορία στις 30 Νοέμβρη. Την περασμένη Τρίτη 8 Νοέμβρη τα μετρό και τα λεωφορεία είχαν ακινητοποιηθεί σε όλη τη χώρα από την απεργία των εργαζόμενων στις συγκοινωνίες.

Ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης Κοέλιο κόβει επιδόματα διακοπών και Χριστουγέννων ύψους δύο μισθών το χρόνο στους δημόσιους υπάλληλους, παγώνει τις προαγωγές, μειώνει τις υπερωρίες ενώ αυξάνει το ωράριο εργασίας κατά μισή ώρα τη μέρα. Στον ίδιο προϋπολογισμό περικόπτονται οι δαπάνες για την υγεία και για την παιδεία, ενώ όλες οι συντάξεις πάνω από 1000 ευρώ θα υποστούν ισοπέδωση.

Τη διαδήλωση του Σαββάτου οργάνωσαν όλα τα συνδικάτα του Δημόσιου Τομέα, τεχνικό, διοικητικό προσωπικό των υπηρεσιών και εκπαιδευτικοί. Ήταν συντονισμένα και από τις δύο μεγάλες συνομοσπονδίες της χώρας, την CGTP και την UGT. Η CGTP (ελέγχεται από το ΚΚ Πορτογαλίας) μαζί με την UGT (σχετίζεται παραδοσιακά με το Σοσιαλιστικό Κόμμα) έχουν αποφασίσει να συνεχίσουν από κοινού, με μεγαλύτερο σταθμό την 24ωρη πανεργατική απεργία, στις 24 Νοέμβρη.

Η Πορτογαλία μπήκε στην επιτήρηση της Τρόικας από την περασμένη Άνοιξη, ενώ ακόμα την κυβέρνηση (μειοψηφίας) είχε το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Το αδελφό κόμμα του ΠΑΣΟΚ δεσμεύτηκε πριν από τις εκλογές ότι θα στηρίξει τη λιτότητα και παρέδωσε την εξουσία, μετά τις εκλογές, στη συγκυβέρνηση των δύο κομμάτων της Δεξιάς. Στην ψηφοφορία του προϋπολογισμού οι βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος θα στηρίξουν την κυβέρνηση απέχοντας.

Στο μεταξύ τα μέτρα της Τρόικας, παρόλη τη συναίνεση που προσφέρουν τα τρία μεγαλύτερα κόμματα, οδηγούνται σε αποτυχία. Η λιτότητα είχε στόχο να ρίξει το δημόσιο έλλειμμα στο 5,9%, όμως η τελευταία εκτίμηση είναι στο 8,3%.

Άλλα διεθνή

Ιταλία: Η πιο μεγάλη “μετάσταση” της κρίσης

Βρετανία: Από τις φοιτητικές διαδηλώσεις στη μεγαλύτερη απεργία

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταγγέλλει την ισραηλινή πειρατεία

Μπαχρέιν: Συμπαράσταση στους υγειονομικούς