Χαλυβουργία: Πάρτε πίσω τις απολύσεις

«Είμαστε στην 15η μέρα απεργίας», δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Γιάννης Μουρδέκας, ένας από τους απολυμένους. Ζητάμε να γυρίσουν πίσω οι 34 απολυμένοι και το αυτονόητο, να δουλεύουμε 8ωρο και πενθήμερο. Η εργοδοσία συνεχίζει να μας εκβιάζει ότι αν δεν δεχτούμε να δουλεύουμε 5ωρο θα διώξει άλλους 180.

Όσο το αφεντικό δεν κάνει πίσω, δεν κάνουμε ούτε και μείς και συνεχίζουμε τον αγώνα».

Εκβιασμός

Οι εργαζόμενοι της Χαλυβουργίας Ελλάδος απάντησαν με απεργία στο εκβιαστικό δίλλημα της εργοδοσίας για υπογραφή νέων συμβάσεων 5ωρης εργασίας με αντίστοιχη περικοπή μισθού κατά 35-40% ή μαζικών απολύσεων, λόγω μείωσης των πωλήσεων. Το σωματείο δεν δέχτηκε αυτόν τον εκβιασμό και η εργοδοσία απάντησε με απολύσεις στέλνοντας τις καταγγελίες σύμβασης εργασίας στα σπίτια 19 εργαζομένων με δικαστικό κλητήρα. Η απάντηση ήταν η κήρυξη επαναλαμβανόμενων 24ωρων απεργιών και αποκλεισμός της πύλης του εργοστασίου. Την 1η Νοεμβρίου η εργοδοσία προχώρησε σε νέες απολύσεις άλλων 16 εργαζομένων και τώρα απειλεί με νέες απολύσεις τον επόμενο μήνα.

Η στάση της εργοδοσίας είναι προκλητική. Σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσαν οι συνδικαλιστές σε παλιότερη τριμερή συνάντηση η κερδοφορία της είναι τεράστια. Όπως αναφέρει ο Ριζοσπάστης οι συνδικαλιστές κατήγγειλαν ότι: …η επιχείρηση παρουσιάζει μεγάλη αύξηση παραγωγής τα τρία τελευταία χρόνια λόγω των εξαγωγών και συγκεκριμένα: Η παραγωγή από 194.600 τόνους σιδήρου το 2009, το 2010 αυξήθηκε σε 231.000, με το χυτήριο μάλιστα κλειστό για δύο μήνες λόγω του θανατηφόρου εργατικού ατυχήματος ενώ φέτος η παραγωγή έχει φτάσει ήδη τις 266.000 τόνους σιδήρου. Την ίδια στιγμή κατήγγειλαν, ότι η επιχείρηση έχει να καταθέσει φορολογική δήλωση από το ...2007 ενώ εκείνη τη χρονιά έλαβε και επιστροφή φόρου 350 χιλιάδες ευρώ! Κατήγγειλαν επίσης, ότι την ώρα που κάνει αυτά η επιχείρηση επιδοτείται για εξαγωγές που κάνει μέσω οφ σορ εταιρείας που έχει συστήσει».

Άλλα νέα από τους εργατικούς χώρους

Τι κάνει η ΕΣΗΕΑ; - Εμπρός για ΑΠΕΡΓΙΑ σε όλα τα ΜΜΕ

Νοσοκομεία: Όλοι μαζί στις 24 Νοέμβρη

Δήμος Αθήνας: ΟΧΙ στις απολύσεις

Στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ: Το πρώτο απεργιακό μήνυμα

Συζητάμε στους χώρους δουλειάς

ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ: Θα το ακυρώσουμε στους δρόμους

Συντονισμός Οργανισμών Δημοσίου

Φαρμακοβιομηχανία Alapis

Εφοριακοί Ημαθίας - Πέλλας - Πιερίας: Αέρας ανατροπής

Εκλογές στους Συλλόγους Δασκάλων: Πέφτει η ΠΑΣΚΕ, ανεβαίνει η Αριστερά