Η απάτη με το “κούρεμα”

Πρόκειται για προκλητική τοκογλυφία που κάνει το κούρεμα απλά απάτη. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ξεφτέρι στα μαθηματικά για να υπολογίσει τι θα εισπράξουν οι ομολογιούχοι, με αυτά τα επιτόκια, όταν "ωριμάσουν" τα ομόλογα: ένας πρόχειρος, απλοϊκός, υπολογισμός λέει ότι παρά τη μείωση του χρωστούμενου κεφάλαιου κατά 50%, θα έχουν κέρδος στο τέλος περίπου 7% από τα δεκαετή ομόλογα (χωρίς κουπόνι), 130% στα 20ετή και 400% στα 30ετή. Και με δεδομένο ότι το κούρεμα θα συνοδευτεί κατά κανόνα από επιμήκυνση, το συμπέρασμα είναι απλό: οι τραπεζίτες θα βγούνε κατά κανόνα κερδισμένοι από το PSI και όχι χαμένοι.

Η απάτη γίνεται ακόμα πιο προκλητική αν λάβει κανείς υπ' όψιν του την σημερινή κατάσταση της αγοράς: τα επιτόκια στην δευτερογενή αγορά για τα 10ετή ομόλογα του ελληνικου δημοσίου είναι κοντά στο 28%. Αυτό και πάλι με έναν απλοϊκό υπολογισμό σημαίνει ότι τα δεκαετή ομόλογα πουλιούνται σήμερα στην "ελεύθερη αγορά" με έκπτωση σχεδόν 90%. Με άλλα λόγια και πάλι, το PSI είναι ένα τεράστιο δώρο για τους ομολογιούχους που μετατρέπει τα "κουρελόχαρτα" που έχουν στα χέρια τους σε ομόλογα με πραγματική απόδοση και αξία εγγυημένη από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς.

Για δεκαετίες

Είναι πρόκληση να μας παρουσιάζουν αυτό το "κούρεμα" σαν λύση. Το ελληνικό δημόσιο θα συνεχίσει, ακόμα και αν καταφέρει ο Παπαδήμος να κόψει κάτι από τα επιτόκια που ζητάει ο Νταλάρα, να πληρώνει δισεκατομμύρια κάθε χρόνο από τον προπϋπολογισμό για να γεμίζει τα θησαυροφυλάκια των τραπεζιτών. Και το χρέος θα συνεχίσει, παρά την φρικιαστική αυτή αφαίμαξη, να είναι για χρόνια -αν όχι για δεκαετίες- μη βιώσιμο στην Ελλάδα.

Μόνο μια λύση υπάρχει για το χρέος. Η μονομερής και πλήρης δαγραφή του. Εμείς δεν πήραμε ούτε μια δεκάρα από όλα αυτά τα δισεκατομμύρια που διεκδικούν οι "επενδυτές". Ούτε μας ρώτησαν όταν μαζί με τις ελληνικές κυβερνήσεις έστηναν τις φιέστες της Ολυμπιάδας, έκαναν τις "αγορές του αιώνα" ή αποζημίωναν τους βιομήχανους και τους τραπεζίτες για τις "ζημιές" από τις κάθε λογής αποτυχημένες τους κομπίνες στα Βαλκάνια.

Διαβάστε επίσης

Η κρίση του ευρώ: Ούτε λιτότητα, ούτε “ποσοτική χαλάρωση” - Μόνη λύση η Διαγραφή του χρέους