Κατάληψη από τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: Ετσι σταματάμε τα χαράτσια

Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ απάντησαν στην πράξη ότι «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού» και συνεχίζουν την κατάληψη. Στο πλευρό τους βρίσκονται Σωματεία και Σύλλογοι, όπως η INTRACOM και η Ομοσπονδία Ηλεκτροτεχνιτών -που από την πρώτη στιγμή ζήτησε από τα μέλη της σε συνεργασία με τους εργαζόμενους στην ΔΕΗ να επανασυνδέουν το ρεύμα σε όσους κόβεται- συλλογικότητες, λαϊκές συνελεύσεις γειτονιάς και άλλοι φορείς που έχουν εκδώσει ανακοινώσεις ή ετοιμάζουν τις επόμενες μέρες παρεμβάσεις για να στηρίξουν το αίτημα για κατάργηση του χαρατσιού μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.

Συγκεντρώσεις έχουν γίνει σε υποκαταστήματα της ΔΕΗ στην Αριστείδου στο κέντρο, στο Παγκράτι, στο Περιστέρι, στην Πάτρα. Την ώρα μάλιστα που η Ε.Α. πάει στο τυπογραφείο, συγκέντρωση συμπαράστασης έχει καλεστεί από συλλογικότητες και φορείς της περιοχής Παπάγου και Χολαργού για να βρεθούν στο πλευρό των καταληψιών της ΓΕΝΟΠ.

«Εμείς δεν θα κόψουμε το ρεύμα στον φτωχό και ας μας βάλουν φυλακή» λέει το μεγάλο πανό που κρέμασαν εναερίτες της ΔΕΗ πάνω στο Κέντρο Έκδοσης Εντολών Διακοπής Ρεύματος. «Υποσχεθήκαμε πως δεν θα μείνει κανένας χωρίς ρεύμα μέσα στον χειμώνα. Σήμερα κάνουμε την υπόσχεσή μας πράξη», τόνισε έξω από την πύλη του κτιρίου ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Νίκος Φωτόπουλος μιλώντας στην Ε.Α. και εξηγώντας πως μετά την αδιάλλακτη στάση της διοίκησης να απομονώσει από ένα σύνολο εργασιών της επιχείρησης μόνο την εντολή για αποκοπές ρεύματος η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ αναγκάστηκε να θεσει εκτός λειτουργίας όλο το σύστημα «ΕΡΜΗΣ» με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί καμιά απολύτως συναλλαγή με το κοινό. Eπίσης, το ΔΣ της Ομοσπονδίας αποφάσισε ότι θα προχωρήσει σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες σε περίπτωση προσπάθειας από μέρους της κυβέρνησης να πουλήσει λιγνιτικές μονάδες.

Από τη μεριά της η κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια τρομοκράτησης των καταληψιών με μηνύσεις και εισαγγελικές παρεμβάσεις.

«Από την πρώτη κιόλας προσπάθειά μας να μπλοκάρουμε το χαράτσι ξέραμε πως αυτή θα ήταν μια σκληρή σύγκρουση με την κυβέρνηση και τις πολιτικές του Μνημόνιου. Ξέρουμε πως θα χρησιμοποιήσουν κάθε είδους κόλπα για να μας απομονώσουν και να μας σταματήσουν. Την προηγούμενη φορά κατάφεραν να βρουν εναλλακτικές. Αυτή την φορά όμως δεν έχουν άλλες δυνατότητες. Αυτό που προσπαθούν να κάνουν είναι να μας συκοφαντήσουν και να μας φοβίσουν. Όμως δεν θα τους περάσει, ζητάμε από όλον τον κόσμο να σταθεί στο πλευρό μας. Θα δώσουμε αυτή τη μάχη μέχρι τέλος. Ζητάμε την συμπαράσταση όλων, το επόμενο στάδιο θα είναι η μάχη σώμα με σώμα στους δρόμους και στις γειτονιές για να εμποδίσουμε να κοπεί το ρεύμα στα σπίτια των φτωχών. Θέλουμε ένα μαζικό κίνημα ανυπακοής που μπορεί να τους σαρώσει», εξήγησε στην Ε.Α. ο Κυριάκος Λυμπέρης.

Η κατάληψη της ΓΕΝΟΠ και η μαζική συμπαράσταση που έχει ξεσηκώσει σε όλες τις γειτονιές και τους εργατικούς χώρους είναι ένα απτό παράδειγμα εργατικού ελέγχου. Δείχνει ποιος έχει τη δύναμη να ακυρώσει τα χαράτσια και τα άλλα μέτρα και να ανατρέψει κυβέρνηση και Τρόικα. Ο εργατικός έλεγχος, που στηρίζουν το ΣΕΚ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δεν είναι ένα αφηρημένο σύνθημα. Είναι ο τρόπος για να ανοίξει ο δρόμος για τη συνολική ανατροπή.

Άλλα νεά από τους εργατικούς χώρους

Απεργία στην “ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ” - Συντονισμός σε όλα τα ΜΜΕ

Συγκοινωνίες: Απεργία ενάντια στην εφεδρεία

Μέταλλο: Ολοι μαζί με τη Χαλυβουργία

Ο Συντονισμός των “υπο κατάργηση” συνεχίζει

Νοσοκομεία

ΟΛΠ

ΚΤΕΟ

ΑΔΕΔΥ

Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΡΤ

ΠΗΓΑΣΟΣ

“ΚΕΡΔΟΣ” - “Κιτρινόμαυρη Ώρα” - “Θεσσαλία” Βόλου

ΔΟΛ