Γερμανία: Συμμορία νεοναζί δολοφονούσε με κρατική κάλυψη

Συγκεκριμένα, στην δολοφονική δράση της οργανώσης μέχρι στιγμής καταλογίζονται οι φόνοι οχτώ τούρκων μεταναστών και ενός Έλληνα στο διάστημα 2000 – 2006, σε διάφορα γερμανικά κρατίδια, η επιθέση με βομβιστικό μηχανισμό το 2004 σε προάστιο τούρκων μεταναστών στην Κολονία που τραυμάτισε σοβαρά 22 άτομα και η δολοφονία μιας αστυνομικού το 2007. Μέχρι στιγμής έχουν αναγνωριστεί τρία άτομα ως μέλη της οργάνωσης τα οποία αν και είχαν καταδικαστεί με ελαφρές ποινές και στην συνέχεια καταζητούνταν από τις αρχές για ρατσιστικά εγκλήματα από το 1996, κατάφερναν να δρουν ανενόχλητοι μέχρι και σήμερα. Μόλις στις 4 Νοέμβρη ύστερα από έλεγχο της αστυνομίας για την ληστεία μιας τράπεζας βρέθηκαν νεκροί (αυτοκτόνησαν) οι δύο πρωταγωνιστές της οργάνωσης Ούβε Μούντλος και Ούβε Μπέρχαρντ σε ένα τροχόσπιτο κοντά στην πόλη Άιζεναχ. Την ίδια ημέρα, το τρίτο μέλος της οργανώσης Μπεάτε Τσέπε ανατίναξε το σπίτι όπου έμεναν μαζί οι 3 νεοναζί και παραδόθηκε στις 8 Νοέμβρη στην αστυνομία.

Ο ρόλος των κρατικών αρχών και η ρατσιστική προπαγάνδα

Χαρακτηριστικό για την προστασία που απολάμβανε η συγκεκριμένη νεοναζιστική συμμορία είναι ο ρόλος της αστυνομίας και της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος στο κρατίδιο της Θουριγγίας όπου ξεκίνησε η συμμορία την δράση της. Διοικητής της Υπηρεσίας (που ο επίσημος ρόλος της είναι να παρακολουθεί τις¨ακραίες ομάδες) μέχρι το 2000 ήτανε ο Χέλμουτ Ρόεβερ, ο οποίος στην συνέχεια προσχώρησε επίσημα στον ακροδεξιό χώρο και αρθρογραφεί σήμερα σε νεοναζιστικά έντυπα. Ο ίδιος προσέλαβε, ως υποτίθεται πληροφοριόδοτη τον αρχήγο μιας άλλης νεοναζιστικής ομάδας, της¨”Προστασίας της Πατρίδας”¨και στέλεχος του νεοναζιστικού NPD Τόνι Μπραντ και τον χρηματοδότησε για τις υπηρεσίες¨του με 200.000 μάρκα (100.000 ευρώ). Σύμφωνα με μαρτυρίες του ίδιου, τα χρήματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν για το χτίσιμο αυτών των φασιστικών ομαδών, καταγεγραμμένα μέλη τον οποίων ήταν και το ¨δολοφονικό τρίο.

Ακόμα, σύμφωνα με δημοσιεύματα γερμανικών εφημερίδων, στο σπίτι των νεοναζί βρέθηκαν ταυτότητες και έγγραφα, οι οποίες είχαν εκδοθεί από τις υπηρεσίες πληροφορίων και σε μια δολοφονια του 2006 εμπλέκεται κάποιο άλλο μέλος της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος. Παρόλα αυτά η εκδοχή των αρχών, όπως και τα δημοσιεύματα των ΜΜΕ για τους φόνους των μεταναστών ήταν πάντα¨ξεκαθάρισμα λογαριασμών¨και δράση της¨τουρκικής μαφίας. Ακόμα και τώρα που η φασιστική προέλευση των δολοφονίων είναι ξεκάθαρη, τα ΜΜΕ υποβαθμίζουν την ρατσιστική φύση των εγκλημάτων, ή χρησιμοποιούν τα ίδια ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς αποκαλώντας τις δολοφονίες¨”δολοφονίες του Βοσπόρου”¨ή “του κεμπάπ“ (επειδή ένας απο τους δολοφονημένους ήταν ιδιοκτήτης καταστήματος κεμπάπ).

Πολύ μεγαλύτερες είναι οι ευθύνες της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία κάτω απο την πίεση των αποκαλύψεων αναγκάζεται να δηλώσει ότι τα εγκλήματα αποτελούν ντροπή και επαναφέρει υποκριτικά την συζητήση για την απαγόρευση του ΝPD. Η ίδια είχε όμως δηλώσει μόλις πριν ένα χρόνο ότι το «πολυπολιτισμικό μοντέλο απέτυχε» εγκαινιάζοντας μια συνεχιζόμενη ρατσιστική καμπάνια κατά των μεταναστών. Το κόμμα της μάλιστα (CDU) σε συνεργασία με το φιλελεύθερο κόμμα (FDP) και το NPD, κινήθηκαν νομικά και ψήφισαν την άρση της βουλευτικής ασυλίας του εκλεγμενου βουλευτή της Αριστεράς (Die Linke) στο κρατιδιο της Σαξόνιας, Αντρέ Χαν, επειδή κάλεσε και συμμετείχε στην αντιφασιστική διαδήλωση στην Δρέσδη το 2010, που μπλόκαρε τον δρόμο στους νεοναζί. Από την άλλη πλευρά το αντιφασιστικό κίνημα της Γερμανίας που δεν έπαψε να καταγγέλλει την φασιστική βία και να μάχεται ενάντια στις νεοναζιστικές προκλήσεις, είχε να αντιμετώπισει την καταστόλη της αστυνομίας σε μια σειρά απο αντιφασιστικές κινητοποιήσεις. Αποτελεί όμως την μόνη εγγύηση ότι ο ρατσισμός και οι ναζιστικές απειλές δεν θα περάσουν.

Νίκος Τσαμήτρος, Βερολίνο

Διαβάστε επίσης

Συλλαλητήρια 3 Δεκέμβρη - Έξω οι φασίστες από τα Υπουργεία

Έξω οι φασίστες από τις γειτονιές

“Δυναμικό παρών ενάντια στην κατρακύλα”

Οι φασίστες δεν εξημερώνονται