Εμείς με την Παλαιστίνη, ο Παπανδρέου με το Ισραήλ

Η πρωτοβουλία φτάνει πλέον στο τελικό της στάδιο και είναι αποτέλεσμα της μεγάλης διάθεσης του κόσμου που συσπειρώθηκε και έδρασε για να σπάσει ο ισραηλινός αποκλεισμός. Η παλιότερη εμπειρία ήταν με τα καϊκια του κινήματος Free Gaza που κατάφεραν να φτάσουν στη Γάζα.

Το Ισραήλ κρατάει τη Λωρίδα της Γάζας μέσα σε ασφυκτικό κλοιό από το τέλος των βομβαρδισμών στις αρχές του 2009. Το Ισραήλ παρά τους νεκρούς και την καταστροφή απέτυχε να προκαλέσει χάος στη Γάζα και να καταρρεύσει η κυβέρνηση της Χαμάς. Οι χερσαίες δυνάμεις του ισραηλινού στρατού ποτέ δεν μπόρεσαν να φτάσουν μέχρι την πόλη της Γάζας. Είχε προηγηθεί η συμμετοχή του Ισραήλ στο πραξικόπημα με το οποίο ο χαμένος των εκλογών, Μαχμούντ Αμπάς, διατήρησε την εξουσία στη Δυτική Οχθη. Οι «δημοκρατικές» κυβερνήσεις της Ευρώπης και των ΗΠΑ δεν αναγνώρισαν την εκλεγμένη κυβέρνηση της Χαμάς και στήριξαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Η μόνη «λύση» που απέμεινε στο Ισραήλ μετά την επίθεση του 2009 ήταν να εντείνει τον αποκλεισμό από γη, αέρα και θάλασσα, προσπαθώντας να φέρει τους Παλαιστίνιους της Γάζας στα όρια της λιμοκτονίας.

Διεθνείς ακτιβιστές προσπάθησαν πολλές φορές να σπάσουν τον αποκλεισμό της Γάζας -και ορισμένες φορές τα κατάφεραν. Ακόμη όμως και τις φορές που τα καραβάνια δεν κατάφεραν να φτάσουν στη Γάζα, η σημασία της κινητοποίησης ήταν μεγάλη. Αφενός γιατί οι Παλαιστίνιοι χρειάζονται την πολιτική, και όχι απλώς την υλική, αλληλεγγύη για να συνεχίσουν να αντιστέκονται. Αφετέρου γιατί τα κινήματα αλληλεγγύης βοήθησαν να αποκαλυφτεί απόμη περισσότερο ο ρόλος των κυβερνήσεων που στηρίζουν το Ισραήλ. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο για να μπλοκάρει τη Γάζα από την πλευρά του Σινά, και αυτό φάνηκε με τον πιο ανάγλυφο τρόπο όταν ο Μουμπάρακ έστειλε τα αιγυπτιακά ΜΑΤ πάνω στους διεθνείς και ντόπιους διαδηλωτές στις αρχές της φετινής χρονιάς.

Σ´αυτή την κατεύθυνση έχουμε ακόμη πολλά πράγματα να κάνουμε όσον αφορά τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, και ιδιαίτερα την ελληνική. Είναι ξεκάθαρη η επιλογή της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου να προχωρήσει την υποστήριξη προς το Ισραήλ σε ακόμη βαθύτερο επίπεδο απ´ ό,τι έκανε η ΝΔ. Η κυβέρνηση Παπανδρέου έχει αποφασίσει να διατηρήσει τις φρεγάτες που περιπολούν στη Μεσόγειο, παίζοντας ρόλο μετόπισθεν για το ισραηλινό ναυτικό, με βάση τη συμφωνία που προέκυψε μετά το φιάσκο που έπαθε το Ισραήλ στο Λίβανο το 2006. Προωθεί την συνεργασία Ισραήλ-ΝΑΤΟ με όχημα τον λεγόμενο «Μεσογειακό Διάλογο». 

Ενώ, αυτές τις μέρες, στη διάρκεια του τρίτου δεκαημέρου του Μάη, έχει γίνει γνωστό ότι πραγματοποιούνται κοινές ελληνο-ισραηλινές αεροπορικές ασκήσεις πάνω από το Αιγαίο. Οι πληροφορίες λένε πως ισραηλινά αεροσκάφη θα φτάσουν στη Σούδα και θα ασκηθούν με ελληνική υποστήριξη που θα παρέχεται με κέντρο την αεροπορική βάση της Ανδραβίδας στο νομό Ηλείας. 

Εμπάργκο

Προς το παρόν υπάρχει στρατιωτικό «εμπάργκο» στις πληροφορίες που σχετίζονται με τις ασκήσεις, αλλά μετά το τέλος είναι σίγουρο ότι θα ανακοινωθούν τα κατορθώματα των Ισραηλινών. Ως γνωστόν, ο εναέριος χώρος του Ισραήλ δεν αρκεί για μεγάλης κλίμακας ασκήσεις και έτσι η ελληνική κυβέρνηση έχει προσφερθεί να δώσει εναέριο χώρο για να κάνει το Ισραήλ δοκιμές βομβαρδισμών. Οι ισορροπίες στη Μέση Ανατολή βρίσκονται υπό ανακατάταξη και η κυβέρνηση Ερντογάν έχει αποφασίσει να παίξει το χαρτί της σκληρής κριτικής απέναντι στις βαρβαρότητες του Ισραήλ, κερδίζοντας έτσι κύρος και δυνατότητες να παίξει ρόλο στα τραπέζια των διαπραγματεύσεων. Η ελληνική κυβέρνηση, αντίθετα, αντιμετωπίζει τη συγκυρία ως ευκαιρία να σφιχταγκαλιαστεί περισσότερο με τα ισραηλινά σχέδια.

Αν μέσα στους επόμενους μήνες, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ κάνουν πράξη τις απειλές τους σε βάρος της Τεχεράνης και προκαλέσουν μακελειό από αέρος στο Ιράν, η πρόβα τζενεράλε θα έχει γίνει πάνω από το Αιγαίο με την υποστήριξη της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Συνεπώς, τα εμπόδια που βάζει εδώ και μήνες η ελληνική κυβέρνηση στην πρωτοβουλία «Ενα καράβι για τη Γάζα» με στόχο να εμποδίσει τον απόπλου, κάθε άλλο παρά γραφειοκρατικές καθυστερήσεις είναι. Οι οργανωτές της πρωτοβουλίας κατάφεραν και ξεπέρασαν τις πιέσεις που έρχονταν με διάφορα προσχήματα, όπως είναι η ασφάλεια των πλοίων. Το πόσο συντονισμένη είναι αυτή η εχθρικότητα προς την πρωτοβουλία για τη Γάζα φαίνεται και από τη στάση της ελληνοκυπριακής κυβέρνησης. Την ώρα που ο Ερντογάν προσπαθεί να φανεί ότι αγκαλιάζει το «καράβι για τη Γάζα», η αριστερή κυβέρνηση του ΑΚΕΛ, του αδελφού κόμματος του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, δεν επιτρέπει στα καράβια να πλησιάσουν την Κύπρο. Φαίνεται ότι στο παλιό σύνθημα «Κύπρος-Παλαιστίνη κοινός αγώνας», η ηγεσία του ΑΚΕΛ έχει δώσει τη θέση της Παλαιστίνης στο Ισραήλ.

Ανάμεσα στους ακτιβιστές που θα συμμετάσχουν στην αποστολή θα βρίσκεται και η Δήμητρα Κυρίλλου, από τη Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο. Ολοι όσοι θα βρεθούν στα πλοία προς τη Λωρίδα της Γάζας, όχι μόνο τα ελληνικά αλλά και τα τούρκικα και αυτά που έρχονται από άλλες χώρες, θα έχουν μαζί τους τις ευχές όλου του κινήματος αλληλεγύης στην Παλαιστίνη και συνολικά του αντιπολεμικού κινήματος. Πρέπει να έχουν και την υπόσχεση ότι και μετά το τέλος αυτής της αποστολής θα συνεχίσουμε να παλεύουμε ενάντια στη δική μας κυβέρνηση που είναι συνένοχη στα ισραηλινά εγκλήματα. Μέχρι να απομονώσουμε και να οδηγήσουμε στην ήττα το Ισραήλ, σπάζοντας τον αποκλεισμό της Παλαιστίνης μια και καλή.