Πανεργατική: Αθήνα

Στο κέντρο της Αθήνας, από νωρίς το πρωί της Πέμπτης, είχανε κλείσει οι πόρτες του Νότος Γκάλερις (πρώην Λαμπρόπουλος) στη Σταδίου και Αιόλου. Το πανώ του Σωματείο κρεμασμένο εκεί που ήταν οι κλειστές βιτρίνες έγραφε: “Μιλάτε για ζημιές, μιλάμε για ζωές”. “Για όσα επικαλείται η εργοδοσία για να προχωρήσει τις περικοπές δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι για να τα πληρώσουμε. Είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε” μας είπε χαρακτηριστικά μια εργαζόμενη.

Εξω από το καταλημένο υπουργείο Υγείας συγκεντρώθηκαν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, που λίγο μετά ανέβηκαν στην Πατησίων. “Είμαστε στην τρίτη μέρα κατάληψης και σήμερα περιφρουρούμε τη γενική απεργία. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μπλοκάρουμε τα μέτρα. Είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε αυτό, γιατί είτε 'εφεδρεία' είτε 'αυτοδίκαιη απόλυση', στο βάθος βλέπουμε μαζικές απολύσεις” δήλωσε στην εργατική αλληλεγγύη ο Φάνης Μήτσουρας εργαζόμενος στο υπουργείο. “Αλλωστε το έχουμε ακούσει από πολιτικούς, τι μιλάνε για εφεδρείες αφού η τρόικα έχει βάλει στο τραπέζι 100.000 απολύσεις. Εφεδρείες και μανούβρες, αλλά στο βάθος είναι απολύσεις και μάλιστα χωρίς περιεχόμενο και αποτέλεσμα και χωρίς αντίκρυσμα, να λέγαμε ότι πραγματικά θα σωθεί η χώρα. Τα πράγματα είναι χειρότερα, να έχουμε ένα εκατομμύριο άνεργους και από πάνω να βρεθούν κι άλλοι; Η νέα συγκυβέρνηση βαδίζει στον ίδιο δρόμο, αυτά είναι δεδομένα, είναι συμφωνίες”.

Με πορεία και φωνάζοντας το σύνθημα “Μέχρι την ανατροπή, απεργία γενική” ήρθαν στην Πατησίων οι εργαζόμενοι στην ΠΟΕ-ΟΤΑ από την πλ. Καραϊσκάκη. “Στους χουντικούς μοιράζετε υπουργεία και στους εργαζόμενους χαράτσια και ανεργία” φώναζαν οι απεργοί στο μπλοκ του Δήμου Παιανίας. “Αυτός ο τύπος που είναι πρωθυπουργός είναι εκπρόσωπος τραπεζών, δεν είναι εκλεγμένος. Αυτό δεν διαφέρει σε τίποτα από χούντα. Συνεργάτες του είναι η συμμορία που κυβερνούσε μέχρι τώρα και το αρχιφασισταριό ο Βορίδης, του ΛΑΟΣ, του μόνου κόμματος που δεν έχει νεολαία. Και για το Σαμαρά, όπως είπε και ο ίδιος, 'οι μάσκες πέσανε'. Ολους αυτούς πρέπει να τους λιώσουμε, πόλεμος, τίποτε άλλο δεν υπάρχει άλλη διέξοδος” είπε στην εργατική αλληλεγγύη ο Παναγιώτης, εργαζόμενος στο Δήμο Παιανίας.

Εφεδρεία

Στον πρωθυπουργό και τη νέα κυβέρνηση αναφερόταν και το σύνθημα “Δωρεάν υγεία για όλο το λαό και βάλτε σε εφεδρεία τον πρωθυπουργό” που φωνάζαν οι απεργοί στις Δομές Ψυχικής Υγείας και κατά των Εξαρτήσεων που διαδήλωσαν σε μαζικό μπλοκ.

Από την Πατησίων ανέβηκαν επίσης τα μπλοκ πολλών σωματείων ανάμεσά τους ο Σύλλογος εργαζομένων στο Υπουργείο Εμπορίου, το ΙΓΜΕ, ο Συντονισμός πρωτοβάθμιων Σωματείων, ο ΣΕΦΚ, ο Σύλλογος Βιβλίου Χάρτου, η Ενωση Λιμενεργατών ΟΛΠ, οι αρχαιολόγοι, τα μπλοκ της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ, η ΕΜΔΥΔΑΣ, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ, οι φοιτητικοί σύλλογοι, το Σωματείο Εργαζομένων στην Ιντρακόμ, τα σωματεία των ΜΜΕ, η Eνωση Μεταναστών Εργατών και η ΚΕΕΡΦΑ, οι μαθητές Anticapitalista, η εργατική αλληλεγγύη, η ΕΠΑΣΣ, οι οργανώσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες οργανώσεις της επαναστατικής αριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ.

“Σήμερα απεργεί όλο το προσωπικό μιας και με την εφεδρεία πάνω από 200 εργαζόμενοι σε σύνολο 350 βγαίνουν έφεδροι” δήλωσε στην εργατική αλληλεγγύη ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του ΙΓΜΕ, Χάρης Σμυρνιώτης. “Πέρα από το φοβερό κοινωνικό πρόβλημα που θα δημιουργηθεί σε εργαζόμενους που έχουν δέκα και δεκαπέντε χρόνια ακόμα για να μπορέσουν να πάρουν σύνταξη, στην ουσία διαλύεται το Ινστιτούτο, αφού έχουν σκοπό να ξεπουλήσουν τις μελέτες και τον ορυκτό πλούτο στους ιδιώτες. Είχαμε μια βδομάδα κατάληψη, αλλά ο αγώνας θα κλιμακωθεί, όσο πλησιάζει η περίοδος να δώσουν τις εφεδρείες”.

Από τα πιο ζωντανά μπλοκ ήταν αυτό της Ενωσης Μεταναστών Εργατών και της ΚΕΕΡΦΑ με βασικό σύνθημα “αλληλεγγύη στους μετανάστες” στα γαλλικά. “Πρόσφυγες και μετανάστες, να είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι με τους ντόπιους στις γειτονιές μας, μπορούμε να νικήσουμε μόνο όλοι μαζί” μας είπε ο Ισμαήλ καλώντας στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 3 Δεκέμβρη.

Από το Μουσείο ξεκίνησε και το μαζικό μπλοκ στα ιδιωτικά και δημόσια ΜΜΕ παρά το γεγονός ότι απεργούσαν με στάση εργασίας καθώς με ευθύνη των ηγεσιών των συνδικάτων, η 24ωρη απεργία για τα ΜΜΕ πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη μέρα. Ανάμεσά τους οι εργαζόμενοι στην Ελευθεροτυπία, αλλά και την ΕΡΤ που απεργούσαν όλες τις προηγούμενες μέρες. “Είμαι εργαζόμενος στην ΕΡΤ. Είμαστε σε μεγάλες κινητοποιήσεις γιατί κυριολεκτικά μας έχουν αφαιμάξει οικονομικά, μέχρι στιγμής έχουμε χάσει εισοδήματα πάνω από 35% και αν ενταχθούμε στο ενιαίο μισθολόγιο θα φθάσουμε μέχρι και σε 65% απώλεια εισοδήματος σε σχέση με το 2009”, λέει ο Αντώνης Κασίτας. “Οι κινητοποιήσεις πρέπει να στοχεύουν και σε ένα άλλο ζήτημα. Η κυβέρνηση σκοπεύει να υποβαθμίσει και να συρρικνώσει την ΕΡΤ, είναι ένας στόχος που πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ”.

“Δεν γυρνάμε πίσω”

Φωνάζοντας το σύνθημα “Αλληλεγγύη στη Χαλυβουργία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία” διαδήλωσαν, με τα μπλοκ του ΠΑΜΕ από την Ομόνοια, οι απεργοί της Χαλυβουργίας. “Είμαι χαλυβουργός και θέλω να στείλω ένα μήνυμα σε όλη την Ελλάδα. Για 500 ευρώ δεν ξαναγυρνάμε πίσω για δουλειά στο Νταχάου. Είμαστε όλοι ενωμένοι και δυνατοί. Εχουμε μαζί μας όλη την Ελλάδα”, μας είπε ο Γιώργος Αθανασόπουλος, απεργός στη Χαλυβουργία, που έχει ήδη μπει στην πέμπτη εβδομάδα απεργίας.

Στο Πεδίον του Άρεως τα μεγαλύτερα μπλοκ ήταν αυτά των ταχυδρομικών της ΠΟΣΤ και των εργαζόμενων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο που απειλείται με ιδιωτικοποίηση. Με πανώ συμμετείχαν ακόμα η ΟΤΟΕ, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών, η Ομοσπονδία Εργαζόμενων της ΕΥΔΑΠ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επισιτισμού-Τουρισμού, τα Σωματεία Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, Ελευσίνας και Νεωρίου Σύρου, το Σωματείο Εργαζόμενων της ΕΑΒ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ασφαλείας-Χρηματαποστολών-Φυλακών, το Σωματείο Εργαζόμενων της ΠΥΡΚΑΛ Υμηττού. Μετά τις ομιλίες, ακολούθησε πορεία που βγήκε στην Ομόνοια μέσω Γ' Σεπτεμβρίου και ανέβηκε την Σταδίου πριν ξεκινήσουν τα μπλοκ από το Μουσείο.

Διαβάστε επίσης

Πανεργατικό μήνυμα αντίστασης στη Συγκυβέρνηση της λεηλασίας

Πανεργατική: Θεσσαλονίκη

Πανεργατική: Σε όλη την Ελλάδα

ΑΓΝΟ

Άλλα εργατικά

Χάλυβας, Ναυπηγεία, Αμυντικά Συστήματα: Αγώνες από μέταλλο

ΜΕΤΡΟ: 48ωρη Απεργία

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ΕΡΤ, ALTER, ΔΟΛ: Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ αντιστέκονται

Π. Καψής: “Αξιος” ο μισθός του

Συνεχίζεται η άνοδος της Αριστεράς στα σωματεία

Υπουργεία

ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Διοικητικοί ΑΕΙ-ΤΕΙ: Όχι στην εφεδρεία

ΕΜΔΥΔΑΣ

ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ

ΠΟΕΔΗΝ

ΑΓΝΟ