Εργατικό κίνημα
Εκλογές στο Αγ. Όλγα: Στηρίζουμε Συμμαχία Εργαζομένων για την Ανατροπή

30/11/23, Απεργία στην Υγεία. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Σε εκλογές για το νέο ΔΣ προχωράει το Σωματείο Εργαζομένων του Αγία Όλγα στις 16 Μάη. Η Συμμαχία Εργαζομένων για την Ανατροπή, παράταξη που στηρίζεται από το Συντονιστικό Νοσοκομείων, συμμετέχει στις εκλογές καλώντας σε ενίσχυση της φωνής της απεργιακής σύγκρουσης διαρκείας με την κυβέρνηση των δολοφόνων για να «μην γίνουν Τέμπη τα νοσοκομεία μας».

«Οι εκλογές του σωματείου μας γίνονται μέσα σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή για την επιβίωση και την συνέχιση της λειτουργίας του ΕΣΥ, αλλά και συνολικά για την κοινωνία», τονίζει η Συμμαχία Εργαζομένων στην ανακοίνωσή της. «Η σύγκρουση και η ανατροπή της κυβέρνησης του Μητσοτάκη είναι αναγκαία για να σώσουμε τα νοσοκομεία μας από τις δολοφονικές της πολιτικές. Και αυτή η ανατροπή θα έρθει με την κλιμάκωση των αγώνων και των απεργιών μας... Ο κεντρικός τους στόχος είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Ταυτόχρονα η ακρίβεια τσακίζει τα εργατικά εισοδήματα ενώ η αύξηση στον κατώτατο μισθό είναι σκέτη κοροϊδία. Όλα αυτά την ώρα που σκορπίζονται δις για την αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα και για τους εξοπλισμούς.

...Απέναντι σε όλες αυτές τις επιθέσεις το κίνημα των εργατών/τριών της Υγείας έχει δώσει σκληρές μάχες όλο το προηγούμενο διάστημα. Με κύρια ευθύνη των παρατάξεων της Ανεξάρτητης Κίνησης Εργαζομένων (ΝΔ) και της Συνδικαλιστικής Συνεργασίας (ΠΑΣΟΚ) το σωματείο μας δεν συμμετείχε σε καμία μεγάλη ή μικρή κινητοποίηση εντός ή εκτός νοσοκομείου. Έκαναν ό,τι μπορούσαν για να διευκολύνουν τη Διοίκηση να τρομοκρατεί, να απειλεί και να μετακινεί συναδέλφους και συναδέλφισσες κατά το δοκούν. Υπέρμαχοι των εργολάβων και της ιδιωτικοποίησης, στελέχη της Ανεξάρτητης Κίνησης Εργαζομένων έφτασαν να ψηφίζουν τον διπλασιασμό του κονδυλίου για τον διαγωνισμό της φύλαξης. Όσο για τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή δεν έκαναν απολύτως τίποτα. Ίσα-ίσα, προσπάθησαν να αποτρέψουν τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον ερχομό του υπουργού Υγείας που οργάνωναν συνάδελφοι από τα κάτω.

Δυστυχώς ευθύνη στην ανυπαρξία του σωματείου έχουν και οι συνδικαλιστικές παρατάξεις της Αριστεράς, η Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων (ΚΚΕ) και η Αριστερή Αγωνιστική Ενότητα (ΣΥΡΙΖΑ) οι οποίες δεν έκαναν τίποτα για να αλλάξουν τη κατάσταση…

Σε αντίθεση με όλα αυτά οι συνάδελφοι/ισσες που συμμετέχουμε στην παράταξη “Συμμαχία Εργαζομένων για την Ανατροπή” πήραμε μέρος σε όλες τις απεργιακές κινητοποιήσεις του κλάδου (όταν όλοι οι εκλεγμένοι των παρατάξεων του ΔΣ του Σωματείου ήταν εξαφανισμένοι), κάναμε περιοδείες ενημέρωσης στα τμήματα και καλέσματα για την συμμετοχή όλων, φτιάξαμε πανό εργαζομένων του νοσοκομείου όταν το επίσημο πανό απουσίαζε. Οργανώσαμε εκδήλωση ενάντια στις συνδικαλιστικές διώξεις στον κλάδο με ομιλήτρια την διωκόμενη ιατρό Αργυρή Ερωτοκρίτου, βρεθήκαμε στο πλάι των επικουρικών και των ΟΑΕΔ συναδέλφων όταν δεν ανανεώνονταν οι συμβάσεις τους, πήραμε την πρωτοβουλία και οργανώσαμε συγκέντρωση ενάντια στα απογευματινά χειρουργεία και ενάντια στην επίσκεψη του Υπουργού Υγείας Α. Γεωργιάδη. Παρόλο που μέχρι σήμερα δεν είχαμε επίσημη εκπροσώπηση στο ΔΣ, αυτό δεν μας εμπόδισε να μπούμε μπροστά να οργανώσουμε τους αγώνες από τα κάτω».