ΜΜΕ: 48ωρη 17, 18/1

Η απόφαση για την απεργία στις 17 και 18/1 ανακοινώθηκε από την ΠΟΕΣΥ, την ΠΟΣΠΕΡΤ και την ΠΟΕΠΤΥΜ και στη συνέχεια υιοθετήθηκε από όλες τις Ενώσεις και το Διασωματειακό των ΜΜΕ. Η διάσταση της απεργίας στις 17 Γενάρη, που ξεκίνησε από τα Εργατικά Κέντρα Αττικής και απλώθηκε σε μια σειρά χώρους του δημόσιου τομέα, ανάγκασε τις συνδικαλιστικές ηγεσίες στα ΜΜΕ να συντονιστούν με τους αγώνες που δίνουν όλοι οι εργαζόμενοι και να μην κηρύξουν τη 48ωρη στις 18 και τις 19/1 όπως ήταν η αρχική σκέψη τους. Οι δεκάδες τοποθετήσεις εργαζόμενων από το Alter, την Ελευθεροτυπία, την Ημερησία, την Ενωση Φωτορεπόρτερ και άλλους χώρους που, στη κοινή συνεδρίαση Διασωματειακού και Μικτού Συμβουλίου ΕΣΗΕΑ μέσα στις εγκαταστάσεις του Alter, υποστήριξαν την έναρξη της 48ωρης στις 17/1, βοήθησαν να μην περάσει το κλασικό επιχείρημα “να καλύψουμε την απεργία, να ενημερώσουμε τον κόσμο”.

Η επιτυχία της απεργίας είναι κρίσιμη. Καταρχήν για τα δύο κέντρα αγώνα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στον κλάδο, την Ελευθεροτυπία και το Alter. Στο Alter οι εργαζόμενοι συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας έχοντας υπό τον έλεγχό τους το σταθμό και εκπέμποντας τα αγωνιστικά μηνύματά τους. Στην Ελευθεροτυπία οι εργαζόμενοι αποφάσισαν τη συνέχιση των 48ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών μη υποκύπτοντας σε πρόταση-κοροϊδία της ιδιοκτήτριας (βλέπε δίπλα). Είναι τα δύο μαγαζιά που δίνουν τον τόνο στη σύγκρουση με τους βαρόνους των μίντια, ανοίγοντας το δρόμο για όλους τους εργαζόμενους των ΜΜΕ και όχι μόνο.

Δυνάμεις

Τόσο η παναττική απεργία των Εργατικών Κέντρων όσο και η 48ωρη στα ΜΜΕ είναι κατά κύριο λόγο αποτέλεσμα αυτών των μαχών -και της Χαλυβουργίας. Η επιτυχία της απεργίας θα ανανεώσει την αυτοπεποίθηση των εργαζόμενων, θα τους δώσει νέες δυνάμεις να συνεχίσουν.

Παράλληλα είναι μια απεργία που μπορεί να πολλαπλασιάσει τα κέντρα αγώνα. Οι επιθέσεις και οι αντιστάσεις είναι ανοιχτές σε όλα τα μαγαζιά. Στον “Κόσμο του Επενδυτή” και τις άλλες περιοδικές εκδόσεις της εταιρίας BESTEND AE (“TIVO”, “Informer”, “Δίφωνο”), οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τις απεργίες για την καταβολή των δεδουλευμένων τους, βγάζοντας και δεύτερο φύλλο του “Επενδυτή των εργαζόμενων” στο ίντερνετ. Η κόντρα με τον βασικό ιδιοκτήτη Κ. Γιαννίκο σκληραίνει καθώς ο τελευταίος προσπαθεί να εκδώσει το περιοδικό TIVO με νέα εταιρία και μετονομάζοντας το σε TIVI.

Στην ΕΡΤ οι εργαζόμενοι συνεχίζουν, παρά τις καθημερινές συκοφαντίες που δέχονται, τις 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες που έχει κηρύξει η ΠΟΣΠΕΡΤ ενάντια στις περικοπές και τις απολύσεις συμβασιούχων. Στον αγώνα ενώθηκαν από την περασμένη Τετάρτη 11/1 και οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ. Στο ΔΟΛ, στον Πήγασο, στο Κέρδος, τη Ναυτεμπορική, το Πρώτο Θέμα, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή Μέσο που να μην γίνονται προσπάθειες των εργαζόμενων να κινητοποιηθούν ενάντια στα κλεισίματα και τις απολύσεις, ενάντια στις μειώσεις μισθών, την εκ περιτροπής εργασία, τις ατομικές συμβάσεις. Σε αυτή την προσπάθεια εντάσσεται και η συναυλία συμπαράστασης που έχουν αποφασίσει να οργανώσουν οι εργασιακές επιτροπές του ΔΟΛ, του Alter και της Ελευθεροτυπίας στις 25 Γενάρη (η ημερομηνία μεταφέρθηκε από τις 18/1) στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ του Περιστεριού.

Διαβάστε επίσης

ΜΜΕ: Κλιμάκωση ενάντια στους εκβιασμούς των βαρόνων

Ελευθεροτυπία

Άλλα νέα από τους εργατικούς χώρους

Η απεργία στη Χαλυβουργία: Ένα βήμα μπροστά στο Βόλο

Το σκάνδαλο του Άρθρου 99

Συνδικαλιστές ΣΥΡΙΖΑ: Ενότητα με την Αριστερά ή με τους απεργοσπάστες;

Περιστέρι: Η μάχη στου Λουκίσα

Θεσσαλονίκη: Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις και τα κλεισίματα

ΙΝΤΡΑΚΟΜ: Η επίθεση δεν θα περάσει!

Αγιος Σάββας: Εκλογές με απεργία

Εκδήλωση της ΕΠΑΣΣ στην Ξάνθη

Εκδήλωση της ΕΠΑΣΣ στην Πάτρα για την ΑΒΕΞ

Χανιά: Οι δάσκαλοι στην απεργίά