Στη Θεσσαλονίκη μαφία, στην ΑΘήνα κυβέρνηση

Σάλο έχει προκαλέσει στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης και όλης της Ελλάδας η αποκάλυψη του κυκλώματος που είχαν στήσει πενήντα τρεις «υπεράνω πάσης υποψίας» παράγοντες της πόλης, οι οποίοι πλέον κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση με κύρια απασχόληση τους εκβιασμούς, την τοκογλυφία και την προστασία νυχτερινών κέντρων.

Και όχι άδικα. Η σύνθεσή του περιλαμβάνει τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη του ΛΑΟΣ στην Ημαθία, υψηλόβαθμο συνδικαλιστικό στέλεχος της ΠΑΣΚ Εφοριακών και δημοσιογράφο με στενές διασυνδέσεις με την Εκκλησία και τη ΝΔ. Σίγουρα οι δικαιολογίες του Καρατζαφέρη ότι … είχε ελέγξει το ποινικό μητρώο του στελέχους του είναι για γέλια. Το καμάρι του είναι τόσο αθώος όσο και ο υποψήφιος περιφερειάρχης της Χρυσής Αυγής στη Δυτική Ελλάδα που είχε συλληφθεί πέρσι για ανθρωποκτονίες, οπλοκατοχή και συμμετοχή σε κυκλώματα της νύχτας.

Δεν είναι όμως περισσότερο σοβαρή η δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι με τις συλλήψεις αποδείχθηκε η δυνατότητα αυτοκάθαρσης του συστήματος και ότι ο ίδιος δεν χαρίστηκε ούτε στον «ψηφοφόρο» του (δεξί του χέρι σύμφωνα με δημοσιογραφικές αποκαλύψεις) εφοριακό.

Η ηθική σήψη της «καλής κοινωνίας» αναδύεται για άλλη μια φορά. Αυτή η φορά όμως είναι ξεχωριστή. Όχι τόσο για την έκταση του κυκλώματος, όσο διότι έχει τεράστιες ομοιότητες και σύνδεση με όσα συμβαίνουν στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό: Ένας τραπεζίτης-τοκογλύφος βάζει το πιστόλι στον κρόταφο κάποιου για να πληρώσει, ένας φασίστας τον καλύπτει και ο μεγαλοδημοσιογράφος τον νομιμοποιεί. Η τρόικα ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ καταστρέφει τις ζωές μας με το πρόσχημα της αποπληρωμής του τοκογλυφικού χρέους και βέβαια λειτουργεί ως θερμοκήπιο και παράδειγμα για να ανθίσουν στους κόλπους τους όλα τα «λουλούδια». Ποια διαφορά μπορεί να εντοπίσει κανείς ανάμεσα στους εγκληματίες του κυκλώματος της Θεσσαλονίκης και στους μνημονιακούς συναδέλφους τους Παπαδήμο, Καρατζαφέρη και Πρετεντέρη; Αυτή ακριβώς η οφθαλμοφανής σύνδεση κάνει την οργή του απλού κόσμου απέναντι σ’ αυτό το σάπιο σύστημα και την υποκρισία των εκπροσώπων του να είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά.

Σ’ αυτό το πλαίσιο συνιστά φανερή παραφωνία τοποθετήσεις όπως εκείνη του Στέλιου Κούλογλου στο tvxs («Μαφία Θεσσαλονίκης: αστυνομική ιστορία ή αλλαγή καθεστώτος;») ότι «ορισμένα πράγματα πρέπει να λέγονται: στην επιτυχημένη αυτή επιχείρηση, συμμετείχαν καμιά 200αριά αστυνομικοί που έκαναν καλά τη δουλειά τους».

Όχι μόνο γιατί πανθομολογείται ότι το μεγαλύτερο μέρος του κυκλώματος βρίσκεται εκτός φυλακής ή διότι ίσως πρόκειται για εσωτερικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών για να ανοίξει ο δρόμος σε νέα τοκογλυφικά «τζάκια». Αλλά κυρίως επειδή αναπαράγει αυταπάτες ότι ο δρόμος για την κάθαρση αυτού του συστήματος περνά μέσα από τους θεσμούς του υπάρχοντος κράτους και μάλιστα μέσα από την Αστυνομία.

Η λύση βρίσκεται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση: Η περιφερειακή κίνηση Κεντρικής Μακεδονίας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει δίκιο να δηλώνει στο σχετικό δελτίο τύπου που εξέδωσε ότι «νιώθει δικαιωμένη τόσο για τις καταγγελίες της, όσο και για το σύνθημα “Φασίστες, τραπεζίτες και τροικανοί όλα τα καθάρματα δουλεύουνε μαζί”, το οποίο βροντοφώναζαν τα μέλη της στις πανεργατικές διαδηλώσεις. Ας το θυμηθούν όσοι επιτέθηκαν στον εκλεγμένο περιφερειακό σύμβουλο της παράταξής μας, Γιάννη Κούτρα, για την καταγγελία των σκανδάλων της διοίκησης Ψωμιάδη και του συστήματος το οποίο υπηρετεί. Ο μόνος δρόμος για να γλιτώσουμε από τους νόμιμους και παράνομους απατεώνες είναι να ανατρέψουμε αυτή την άθλια συγκυβέρνηση και το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα με απεργίες διαρκείας, καταλήψεις και διαδηλώσεις,  με συνελεύσεις και επιτροπές αγώνα παντού».

Μπάμπης Κουρουνδής, δικηγόρος, Θεσσαλονίκη

Διαβάστε επίσης

Η Θεσσαλονίκη που "αγαπάει" ο Σαμαράς

Άλλα νέα από τη Θεσσαλονίκη

Εργαζόμενοι στο Ζαχαροπλαστείο Χατζής

Σωματείο Μισθωτών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης

Ένας χρόνος στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας