Ευχές για τα 1000 φύλλα της Εργατικής Αλληλεγγύης

Οι αγώνες των εργατών στην Ελλάδα είναι έμπνευση για εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο. Βρεθήκατε στην πρώτη γραμμή απέναντι στις επιθέσεις της λιτότητας. Παρακολουθούμε τους αγώνες σας στην Βρετανία και παλεύουμε ενάντια στην κυβέρνηση των Τόρηδων που σκοπεύει να επιβάλει το ίδιο είδος των επιθέσεων στους εργάτες εδώ.


Εργατική Αλληλεγγύη, τίτλος εφημερίδας που ακόμη και σε εμάς, τους οικείους με τα προβλήματα, τις αγωνίες αλλά και τους αγώνες του εργαζόμενου λαού, φάνταζε τις τελευταίες δεκαετίες απόμακρος και αποξενωμένος μέσα σε μια επίπλαστη ελληνική και ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Όμως, το μικροαστικό όνειρο γκρεμίστηκε συμπαρασύροντας συστήματα και ιδεολογήματα που ευλογούσαν ένα κράτος Πρόνοιας, μαζί κι’ ένα κράτος Δικαίου, σε αγαστή, μακρόπνοη συνύπαρξη με τον καπιταλισμό.

Ιδιαίτερα, με τον καπιταλισμό του σήμερα, τον αποκαλούμενο και «νέο-φιλελεύθερο», αυτόν που επιτίθεται τώρα ανάλγητα τόσο στις παλιές κατακτήσεις του κόσμου της μισθωτής εργασίας, όσο και στις βασικές βιωτικές ανάγκες των ανθρώπων της.

Στρέφοντας τώρα την επιθετικότητά του ενάντια στους εργαζόμενους των έως χθες «εκλεκτών» του χωρών, απελευθερώνοντας από κάθε προηγούμενη σύμβαση ή νομιμότητα την εκμεταλλευτική του φύση και το κερδοσκοπικό συσσωρευτικό του πάθος.

Η Αλληλεγγύη, ιδέα και πράξη επίκαιρη τώρα όσο ποτέ, δεν είναι μόνο μέσο υποστήριξης των αδύναμων, είναι κοινωνική διαδικασία αυτογνωσίας και συνειδητοποίησης, είναι θεμελιώδες πολιτικό εργαλείο ανασυγκρότησης του κοινωνικού υποκειμένου, είναι όπλο στον αγώνα για την κοινωνική χειραφέτηση.

Ως τώρα, η «Εργατική Αλληλεγγύη» υπηρέτησε έμπρακτα και επίμονα τον καλό σκοπό της. Τόσο εδώ, όσο και στη μεσογειακή-μεσανατολική γειτονιά μας. Χωρίς προκαταλήψεις, μακριά από «αριστερο-δεξιά», δυτικο-κεντρικά, πολιτικά στερεότυπα. Όχι μόνο με ανθρωπιά αλλά και με πολιτική διορατικότητα, γνωρίζοντας ότι ο κόσμος έχει παρελθόν, αλλά ότι ο κόσμος αλλάζει.

Να ευχηθώ άλλα χίλια τεύχη, να ευχηθώ να μη χρειαστούν περισσότερα, ως τότε, τούτο το «έλασσον» που υπόσχεται και επιδιώκει να έχει κερδηθεί.

Βαγγέλης Πισσίας, Πρωτοβουλία “Ένα Καράβι για τη Γάζα”

Περισότερες ευχές και χαιρετισμοί στο www.sekonline.gr