Ο Νόμος - Πλαίσιο δεν περνάει

Ακόμα και οι αστικές εφημερίδες που στηρίζουν την κυβέρνηση αναγκάζονται να αναγνωρίσουν την σκληρή πραγματικότητα για το Υπουργείο Παιδείας και την Άννα Διαμαντοπούλου. Για παράδειγμα, το Βήμα της Κυριακής (29/1) αφιερώνει μια ολόκληρη σελίδα σε σχέση με τα σχέδια του Υπουργείου να «ξεμπλοκάρει» τη διαδικασία. Ο υπέρτιτλος του κειμένου είναι χαρακτηριστικός: «Crash test τον Φεβρουάριο με πολλές εκλογές για την ανάδειξη εσωτερικών μελών των Συμβουλίων Διοίκησης».

Με απλά λόγια, η Διαμαντοπούλου… έχει φάει τα μούτρα της στη μέχρι τώρα προσπάθεια να εφαρμόσει το νόμο, ενώ εκλογές για τα περίφημα Συμβούλια έχουν διεξαχθεί μόνο σε τέσσερα περιφερειακά ΤΕΙ.

Πρωτοβουλίες παντού

Από την άλλη μεριά, πληθαίνουν οι κινήσεις για συντονισμό ανάμεσα στα κομμάτια της πανεπιστημιακής κοινότητας. «Πάνω από 150 άτομα συμμετείχαν στη συνάντηση που έγινε την Τρίτη 24 Γενάρη στη Φιλοσοφική σχολή, διοικητικοί, φοιτητές, πανεπιστημιακοί, όλοι δήλωσαν πρόθυμοι να αντιδράσουν στο νόμο-πλαίσιο. Ο νόμος καταργεί ουσιαστικά το χαρακτήρα της δημόσιας εκπαίδευσης, κάνει πιο αυταρχικό το μοντέλο διοίκησης του πανεπιστημίου, υποβαθμίζει τα πτυχία, χτυπάει τους εργαζόμενους», μας δήλωσε ο Μηνάς Χρονόπουλος, φοιτητής στη ΦΛΣ.

Στη συνέχεια πρόσθεσε «απέναντι στην αδράνεια της ΠΟΣΔΕΠ έχουν γίνει μέχρι τώρα 6 συγκεντρώσεις από πρωτογενείς φορείς της πανεπιστημιακής κοινότητας. Ακόμα και η ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ δεν έχει βγει να στηρίξει το νόμο, ενώ κατά τάσσονται μέχρι και οι πρυτάνεις».

Την Τρίτη 31 Γενάρη το μεσημέρι, την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη έκλεινε την ύλη της, ήταν σε εξέλιξη αντίστοιχη ανοιχτή εκδήλωση που οργάνωσε η «Πρωτοβουλία Φοιτητών-Καθηγητών-Εργαζομένων για την υπεράσπιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου» στο Πάντειο.

Διαβάστε επίσης

Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ