Όχι στο Άρθρο 99

Η ανακοίνωση που έβγαλε η Τυποεκδοτική, αλλά και το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ προσπαθούν να αποφύγουν τα κρίσιμα ερωτήματα. Ισχυρίζονται ότι η Τυποεκδοτική δεν είναι μια καπιταλιστική επιχείρηση όπως οι άλλες που έχουν σκοπό το κέρδος και άρα δεν πρέπει να την αντιμετωπίζουμε όπως ένα αφεντικό που χρησιμοποιεί το άρθρο 99 για να κρατήσει τις τσέπες του γεμάτες.

Η ίδια επιχειρηματολογία, όταν την χρησιμοποιούσε το ΚΚΕ για να τις απολύσεις στον 902, ακουγόταν περισσότερο πειστική. Τουλάχιστον, η τηλεόραση και το ραδιόφωνο του 902 είναι όργανα του κόμματος και λειτουργούν ως τέτοια. Όμως, στην περίπτωση της Τυποεκδοτικής, το ΚΚΕ είχε επιλέξει να την λειτουργεί ως καπιταλιστική επιχείρηση. Η μεγέθυνση της εταιρείας δεν ακολούθησε τις ανάγκες του κόμματος, αλλά τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που έβλεπαν τα στελέχη του ΚΚΕ, αξιοποιώντας και όλους τους νόμους που δίνουν επιχορηγήσεις στα αφεντικά εισπράτοντας δισεκατομμύρια.

Δεν υπήρχε για να τυπώνει τον Ριζοσπάστη, όπως λέει το ΚΚΕ, αλλά για να φέρνει κέρδη, έχοντας πελάτες, από κρατικές εταιρείες σαν τον ΟΠΑΠ και αναλαμβάνοντας δουλειές μεγαλοεκδοτών. Η Τυποεκδοτική είχε φτάσει στο σημείο να τυπώνει την “Αστυνομική Επιθεώρηση”, το επίσημο περιοδικό στο οπoίο η Αστυνομία παρουσιάζει τα κατορθώματά της. Πρόσφατα τύπωσε το απεργοσπαστικό TIVI που έβγαλε ο Γιαννίκος, ο γνωστός απατεώνας του ALTER, στη θέση του TIVO όπου οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση.

Η Τυποεκδοτική ζήτησε συγγνώμη λέγοντας ότι δεν γνώριζε πως είναι απεργοσπαστικό. Ακόμα και έτσι να είναι, το γεγονός δείχνει πού οδήγει η επιλογή να δουλεύεις σαν καπιταλιστική επιχείρηση. Η ανάγκη να διατηρηθούν τα έσοδα, να πληρωθούν τα δάνεια κλπ φέρνει πολύ άσχημους συμβιβασμούς.

Ανταγωνισμός

Έτσι τώρα η Τυποεκδοτική λέει: “Η κλαδική κρίση, που πλήττει εδώ και μια εξαετία τουλάχιστον τις εκδόσεις και τα έντυπα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, παράλληλα με τη γενικευμένη οικονομική κρίση στην Ελλάδα και παγκόσμια, επιδείνωσαν δραματικά την κατάσταση της εταιρείας. Ο οξύς ανταγωνισμός εντάθηκε. Τα μονοπώλια του κλάδου πρωταγωνίστησαν στην κατακόρυφη πτώση των τιμών, αξιοποιώντας το οπλοστάσιο των αντεργατικών ρυθμίσεων που νομοθέτησαν οι αστικές κυβερνήσεις.” Όλα αυτά είναι βέβαια αλήθεια, αλλά δεν πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη που έφτασαν να εξαρτήσουν μια κομματική επιχείρηση από τον καπιταλιστικό ανταγωνισμό και τις τιμές της αγοράς;

Έτσι κι αλλιώς, η προσφυγή στο άρθρο 99 είναι η χειρότερη πολιτικά επιλογή στην κατάσταση που έχει φτάσει η Τυποεκδοτική. Αξιοποιεί το άρθρο 99, την ώρα που εκατοντάδες αφεντικά κάνουν την ίδια επιλογή για να κρατήσουν τους εργαζόμενους απλήρωτους και οι εργάτες σε μικρά και μεγάλα μαγαζιά έχουν διαμορφώσει κίνημα εναντίον του.

Μάλιστα, το ΠΓ του ΚΚΕ αναπαράγει χωρίς σχόλιο το χειρότερο τμήμα της ανακοίνωσης της Τυποεκδοτικής που λέει ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να πληρώσει τους εργαζόμενους, βάζοντάς τους στην ίδια μοίρα με τους άλλους πιστωτές. Αν είναι σε αυτή την κατάσταση, γιατί δεν κηρύσσει πτώχευση, να πληρώσει και να αποζημιώσει τους εργαζόμενους, φεσώνοντας όλους τους άλλους πιστωτές και αφήνοντας τις τράπεζες να κυνηγάνε τα χρωστούμενα;

Αριστερά και “επιχειρηματικές δραστηριότητες” δεν πάνε μαζί. Οι εξαρτήσεις από κρατικές επιχορηγήσεις, διαφημίσεις και άλλα παρόμοια οδηγούν σε αδιέξοδα. Η αξιοποίηση του άρθρου 99 από το ΚΚΕ μπερδεύει τους εργάτες που δίνουν μάχες και δίνει τροφή στον αντίπαλο.