Λασίθι

Ζητούσαν τη διασφάλιση της διοικητικής αυτοτέλειας και των υφιστάμενων οργανικών θέσεων όλων των νοσοκομείων του νομού, την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων, την αύξηση του προϋπολογισμού των νοσοκομείων και την άμεση γνωστοποίηση των οργανισμών εσωτερικής υπηρεσίας των νοσοκομείων. Διακήρυσσαν την αντίθεσή τους σε κάθε απόπειρα αναγκαστικής κινητικότητας του προσωπικού και δήλωναν αποφασισμένοι για κοινούς αγώνες στην κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων και την ανατροπή της «αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής.

Είναι χαρακτηριστικό της αποφασιστικότητας της δύναμης και της μαζικότητας του αγώνα των Λασιθιωτών, ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο και ο Περιφερειάρχης Αρναουτάκης αναγκάστηκαν να αποδεχτούν το ψήφισμα με τα αιτήματά του. Χρειάζεται κανείς να σημειώσει ότι διάφοροι παράγοντες που το προηγούμενο διάστημα ήταν αντίθετοι με τον αγώνα αυτό (όπως και η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου), προσπαθούσαν να παραστήσουν τους προστάτες του αγώνα. Ο Δήμαρχος Ιεράπετρας που το περασμένο καλοκαίρι έσερνε στα δικαστήρια τους καταληψίες του Δημαρχείου, τώρα ντύθηκε το μανδύα του διαδηλωτή. Το ίδιο έκαναν και διάφοροι άλλοι παράγοντες, πρώην διοικητές του νοσοκομείου και περιφερειακοί σύμβουλοι του ΠΑΣΟΚ και της δεξιάς. Προσπαθούν να κρύψουν ότι είναι αυτοί που διαχειρίστηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα τις περικοπές που ρήμαξαν τα νοσοκομεία, ότι είναι αυτοί που προώθησαν την ενιαία διοίκηση, η οποία αποδεικνύεται δούρειος ίππος για τη διάλυση των νοσοκομείων και όχι «συνένωση δυνάμεων» όπως ισχυρίζονταν.

Μάχη για τη σωτηρία

Η μάχη για τη σωτηρία των νοσοκομείων της Αν. Κρήτης δεν είναι ξεκομμένη από την προσπάθεια που κάνουν για να υπερασπίσουν τα δικά τους νοσοκομεία οι κάτοικοι του Ρεθύμνου, των Χανίων, των Πατησίων ή του Κιλκίς. Δεν είναι τοπική υπόθεση, ούτε η λειτουργία τους μπορεί να εξασφαλιστεί με προσωρινές λύσεις.

Ο τοπικισμός που καλλιεργείται σκοπίμως από συγκεκριμένα κέντρα θα οδηγήσει στην απομόνωση τον αγώνα και στην ήττα. Δεν είναι οι διασυνδέσεις των τοπικών παραγόντων με την περιφέρεια ή με το όποιο υπουργείο που θα εξασφαλίσει τη λειτουργία των νοσοκομείων. Άλλωστε όποιες και αν είναι αυτές, η τρόικα και ο Λοβέρδος έρχονται να θυμίσουν ότι τα όποια κονδύλια θα κατευθυνθούν αλλού.

Αντίθετα η συνέχιση και η κλιμάκωση του αγώνα είναι αυτές που θα εξασφαλίσουν ότι το ψήφισμα που υιοθετήθηκε από το ΠΣ Κρήτης δεν θα μείνει ένα κενό γράμμα. Χρειάζεται να διατηρηθεί η πίεση ώστε ο χορός των εκατομμυρίων που λαμβάνει χώρα στις επιτροπές της Περιφέρειας να κατευθυνθεί στην υγεία και στις ανάγκες του κόσμου του νησιού και όχι στους επιχειρηματίες.

Για να γίνει αυτό όμως απαιτείται ο συντονισμός και η επέκταση του αγώνα. Ο εργατικός έλεγχος και η σύνδεση με το απεργιακό κίνημα της εργατικής τάξης για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε και τη λειτουργία των ιδρυμάτων αλλά και τα απαραίτητα κονδύλια.

Ως εκπρόσωπος της Αντικαπιταλιστικής Αριστερής Παρέμβασης στην Κρήτη στήριξα το ψήφισμα που κατάθεσαν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο ανεξάρτητα από το ποιοι παρίσταναν τους «φίλους» των εργαζομένων. Χρησιμοποίησα τα παραδείγματα των αντιστάσεων σε άλλα νοσοκομεία για να θυμίσω ότι οι Λασιθιώτες δεν είναι μόνοι τους. Η «εισβολή», για εμάς, στο ΠΣ είναι ένα πρώτο βήμα για να μην εφαρμοστεί κανείς νόμος και καμιά συγχώνευση. Αντίθετα με τη δική μας στάση, οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης ψήφισαν «παρών». Η στάση τους αυτή δεν έχει ως συνέπεια την εμβάθυνση του αγώνα αλλά αντίθετα την απομόνωση της αριστεράς και δίνει πατήματα στους διάφορους μεγαλοπαράγοντες για να αποπροσανατολίζουν τον αγώνα.

Σεραφείμ Ρίζος, Περιφερειακός σύμβουλος με την Αντικαπιταλιστική Αριστερή Παρέμβαση στην Κρήτη