Απεργία στο Μέταλλο: Μαζί με τους Χαλυβουργούς

Έτσι πίσω από το πανό των ηρωϊκών Χαλυβουργών που την Τετάρτη 14/3 συμπληρώνουν 136 μέρες απεργία συμπυκνώνοντας την ταξική σύγκρουση που απλώνεται σε όλους τους κλάδους και τους εργατικούς χώρους, θα διαδηλώσουν χιλιάδες εργάτες από το Σκαραμαγκά, την Ελευσίνα, την Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος, αλλά και από τα Αλουμινεργοστάσια του Περιστεριού και από δεκάδες χώρους που αντιμετωπίζουν τις ίδιες επιθέσεις.

Ολόκληρος ο κλάδος του μετάλλου βρίσκεται κάτω από μια πρωτοφανή επίθεση των αφεντικών. Αυτή η εικόνα ήταν ολοφάνερη στην πανελλαδική σύσκεψη που κάλεσε το σωματείο των εργαζόμενων στην Ελληνική Χαλυβουργία την Κυριακή 11/3 στο Εργατικό Κέντρο της Ελευσίνας με σκοπό να υπάρξει συντονισμός σε όλο τον κλάδο της μεταλλουργίας. Το ψήφισμα της σύσκεψης, στην οποία πήραν μέρος εργαζόμενοι από 25 σωματεία, εργοστασιακές επιτροπές και παρατάξεις, προτείνει έκτακτη συνεδρίαση της ΠΟΕΜ για να αποφασιστεί απεργιακή κινητοποίηση του κλάδου το αργότερο στις αρχές Απρίλη, ενώ καλεί όλα τα σωματεία, τα συνδικάτα, της εργασιακές επιτροπές του κλάδου να καλέσουν γενικές συνελεύσεις και να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις.

Από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και τον Σκαραμαγκά, την Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη στο Πέραμα, την Χαλυβουργική του Αγγελόπουλου, τα αμυντικά συστήματα, την ΕΛΒΟ, τη Χαλυβουργία Θεσσαλονίκης, τον Κόντη, την ΠΕΣΙΝΕ, τη ΣΙΔΕΝΟΡ, την Fulcor, την Johny, που βρίσκεται σε απεργία εδώ και 7 μέρες, μέχρι την ΛΑΡΚΟ, την ΜΕΤΚΑ του Μυτιλιναίου, την ΒΙΟΧΑΛΚΟ, την ΠΙΤΣΟΣ, την INTRACOM, την ΑΛΟΥΜΙΝΕΞ και όλα τα αλουμινεργοστάσια, η επίθεση των βιομηχάνων με τις πλάτες της ντόπιας και ξένης τρόϊκα ξετυλίγεται πανελλαδικά.

“Οι Χαλυβουργοί δεν κάνουν πίσω”, τόνισε στην εισήγησή του ο Γιώργος Σιφωνιός πρόεδρος του Σωματείου της Ελληνικής Χαλυβουργίας, ο οποίος έκανε μια εκτενή περιγραφή της κλιμάκωσης των επιθέσεων του εργοστασιάρχη Μάνεση στους εργαζόμενους.

Με την ανακοίνωση 13 επιπλέον απολύσεων, αλλά και με την προσπάθεια να προβοκάρει είτε με ιδιωτικούς σεκιούριτι είτε με την αστυνομία και με συλλήψεις -ακόμα και του προέδρου ή και μελών του ΔΣ του σωματείου- ο Μάνεσης προσπαθεί να τρομοκρατήσει, να διαιρέσει και να διασπάσει τους Χαλυβουργούς. Η άμεση αδειοδότηση του Μάνεση για κατασκευή λιμανιού 20.000 κόρων στην Ελευσίνα αποδεικνύει από την μία την άμεση συνεργασία τρόικα, κυβέρνησης και βιομηχάνων, αλλά και τους ψεύτικους ισχυρισμούς πως δεν υπάρχουν χρήματα για τους μισθούς των εργατών.

Προνόμια

“Σήμερα αποδεικνύεται ο ισχυρισμός μας πως ο Μάνεσης ήταν και είναι ο λαγός των βιομηχάνων. Η κοινή επιστολή των βιομήχανων στο υπουργείο ώστε να κερδίσουν νέα προνόμια (μειωμένες τιμές σε ρεύμα, φυσικό αέριο, πετρέλαιο, νερό, και κάθε είδους διευκολύνσεις) με δικαιολογία την κρίση, είναι τα ίδια αιτήματα που είχε ο Μάνεσης εξ' αρχής. Η απεργία διαρκείας είναι η μοναδική απάντηση των εργατών στους βιομήχανους που έχουν κηρύξει τον πόλεμο σε ολόκληρη την εργατική τάξη”, τόνισε ο Γ. Σιφωνιός.

“Όλο το μυστικό είναι στο σταμάτημα της παραγωγής. Πρέπει να διδαχθούμε από τους Χαλυβουργούς. Και οργανωτικά και πολιτικά. Πρέπει να βαθύνουμε την κουβέντα για να μπορέσουμε να κινητοποιήσουμε όλους τους συναδέλφους προς τις μαχητικές απεργίες διαρκείας”, τόνισε ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων στην Ν/Ε Ζώνη του Περάματος.

Χειροκροτήματα ξέσπασαν όταν ο Κώστας Κουκούλης, εργάτης της ΜΕΚ-ΒΕΚ στο Βόλο ανακοίνωσε πως οι εργάτες στο εργοστάσιο βρίσκονται στην 7η μέρα απεργίας. “Αν η ΠΟΕΜ αρνείται να καλέσει απεργία για ολόκληρο τον κλάδο, πρέπει εμείς να προκαλέσουμε συντονισμό σε πρωτοβάθμιο επίπεδο όλων των σωματείων του μετάλλου”, πρότεινε η Ουρανία Μπίρμπα από την ΕΑΣ Αιγίου.

Στην τοποθέτησή του ο Τάσος Αναστασιάδης, συντονιστής της Επιτροπής Αλληλεγγύης Συνδικάτων και Συνδικαλιστών αφού αναφέρθηκε στην συναυλία ενάντια στα κλεισίματα και τις απολύσεις που οργανώνει η ΕΠΑΣΣ στο Σύνταγμα την Τρίτη 13 Μάρτη ως αναγκαίο βήμα συντονισμού των διαφορετικών αγώνων, τόνισε την αναγκαιότητα για άμεση απεργιακή απάντηση. “Οι Χαλυβουργοί είναι ο φάρος της εργατικής τάξης που δείχνει τον δρόμο για όλους. Η νίκη τους θα είναι νίκη όλης της τάξης. Πρέπει να μεταλαμπαδεύσουμε την πολύτιμη εμπειρία της απεργίας διαρκείας τους. Με κέντρο τους Χαλυβουργούς να προχωρήσουμε σε άπλωμα της συμπαράστασης αλλά και του απεργιακού αγώνα σπρώχνοντας όλη αυτή την συμπαράσταση να πάρει χαρακτήρα πανεργατικής αντίστασης”.

Διαβάστε επίσης

Βόλος

Λουκίσα