Οι παρελάσεις της 25ης Μαρτίου: Φοβούνται την οργή του κόσμου

Είναι λογικό. Η 28η του Οκτώβρη αποδείχθηκε η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και ανάγκασε το Γιώργο Παπανδρέου να παραιτηθεί. Γνωρίζουν ότι η κυβέρηση Παπαδήμου όχι μόνο δεν έχει εκτονώσει αυτή την ένταση, αλλά την έχει πολλαπλασιάσει. Ο κάθε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ ξέρει από πρώτο χέρι ότι δεν μπορεί να σταθεί πουθενά, όσους σωματοφύλακες κι αν έχει να τον προστατεύουν.

Επίσης είναι πλέον ξεκάθαρο ότι δεν μπορούν να ρίξουν τα επεισόδια σε οργανωμένες “μειοψηφίες” της Αριστεράς. Ακόμα και η Διαμαντοπούλου αναγκάστηκε να ζητήσει συγνώμη για τη δήλωσή της εναντίον των μαθητών στα Γιάννενα. Οι μούντζες και τα γιουχαΐσματα γίνονται ακόμα πιο οργισμένα και πιο μαζικά όταν δέχονται λάσπη ότι είναι “ελεγχόμενα”.

Έτσι ο καινούργιος τρόπος με τον οποίο προσπαθούν να αποτρέψουν τα χειρότερα εν όψει των παρελάσεων είναι τρομοκρατώντας, αυτή τη φορά με το φόβο της “δεξιάς εκτροπής”. Αξιοποιούν τα πρόσφατα γεγονότα στην παρέλαση της Ρόδου, όπου ανάμεσα στον κόσμο ήταν και μια ομάδα με ελληνικές σημαίες. Ενώ προσπαθούν ακόμα και στις αποδοκιμασίες που εισέπραξε ο Νταλάρας στο Ίλιον να βάλουν ακροδεξιό πρόσημο.

Οι κυριακάτικες εφημερίδες ήταν γεμάτες με τρομοκρατικά δημοσιεύματα για τις ομάδες εφέδρων που εκπαιδεύονται στα όπλα, είναι πρόθυμες να επιβάλουν την τάξη αν χρειαστεί και σκοπεύουν να “παρέμβουν” στις παρελάσεις.

Είναι απίστευτη πρόκληση να χρησιμοποιεί ο στρατός και η αστυνομία ως φόβητρο τα ίδια τους τα αποβράσματα. Οι ομάδες εφέδρων και οι βατραχάνθρωποι που έκαναν κι άλλες φορές παρέλαση με φασιστικά συνθήματα, δέχτηκαν την θαλπωρή των ανωτέρων τους και των φίλων τους στη στρατιωτική δικαιοσύνη. Πρόσφατα στη Σχολή Ευελπίδων έγινε επίσημο κήρυγμα υπέρ της Χούντας της 21ης Απριλίου και το γεγονός θάφτηκε ως ακίνδυνο.

Μόλις μετά την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου η επίσημη πρόταση για το πώς θα αποφευχθούν ανάλογα περιστατικά στο μέλλον ήταν να περιφρουρηθεί ο χώρος μπροστά στους επισήμους μέσα από μια ανθρώπινη ασπίδα των στρατιωτικών μαζί με τις συζύγους και όλες τις οικογένειές τους.

Θα βάλουν δηλαδή τους καραβανάδες και τις οικογένειές τους, αυτούς δηλαδή που αποτελούν τη φωλιά ολόκληρου του παρακρατικού μηχανισμού, να “προασπίσουν τη δημοκρατία”. Τόσα χρόνια που οι εκπαιδευτικοί και άλλοι μαζικοί φορείς του εργατικού κινήματος έκαναν παρεμβάσεις στις παρελάσεις, τα ΜΑΤ είχαν πάντα τη δυνατότητα να τους αποκλείουν αρκετά μακριά από τους επισήμους. Τώρα σηκώνουν τα χέρια ψηλά μπροστά στους έφεδρους.

Τρομολαγνεία

Η κοινοβουλευτική Αριστερά αντιμετώπισε με φόβο αυτή την πρόκληση, καταλήγωντας να αναπαράγει την τρομολαγνεία. Ο Ριζοσπάστης αναδημοσιεύει εδώ και μέρες τις ανακοινώσεις του Στόχου και άλλων φασιστικών μπλογκ για να πει στον κόσμο ότι προετοιμάζεται προβοκάτσια. Ο Τσίπρας δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι θα πρέπει να προσέχουμε και να παίρνουμε αποστάσεις από τις προβοκάτσιες. Καλό είναι ότι το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ ανακάλυψαν τη φασιστική απειλή, αλλά η θέση όσων καταλαβαίνουν αυτή την απειλή και θέλουν να την τσακίσουν είναι στο αντιναζιστικό συλλαλητήριο στις 17 Μάρτη.

Δεν υπάρχει κανένας καλύτερος τρόπος για την Αριστερά να απαντάει στις προβοκάτσιες από την μαζική και οργανωμένη συμμετοχή σε όλες τις κινητοποιήσεις -και βέβαια στις παρελάσεις που έρχονται. Όσο περισσότερα σχολεία κατέβουν οργανωμένα, όσοι εργατικοί χώροι με τα πανό τους, κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς με τα συνθήματα και τις σημαίες μας, τόσο λιγότερες δυνατότητες θα έχουν να παρουσιάσουν τον οργισμένο κόσμο ως φερέφωνο της ακροδεξιάς.

Εξάλλου, σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας και όλης της Ελλάδας, το στίγμα θα το δώσουν όπως πάντα, οι αγωνιζόμενες πρωτοβουλίες, οι ΕΛΜΕ, οι σύλλογοι Δασκάλων, τα εργοστάσια που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, οι δημοτικές κινήσεις της Αριστεράς και οι λαϊκές συνελεύσεις. Οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης.