Έξω οι νεοναζί: Δυνατή κραυγή από χιλιάδες διαδηλωτές

Χιλιάδες αντιφασίστες από τις γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά πλημμύρισαν το Σάββατο 17 Μάρτη τα Προπύλαια και πραγματοποίησαν πορεία προς την πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα, στέλνοντας μήνυμα ότι οι ναζιστικές συμμορίες δεν πρόκειται να περάσουν ούτε στους δρόμους, ούτε στα σχολεία, ούτε στους εργατικούς χώρους αλλά ούτε και στη βουλή.

Από τις 2 το μεσημέρι δεκάδες πανό συνδικάτων, φοιτητών, μαθητών, μεταναστών, τοπικών επιτροπών της ΚΕΕΡΦΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έδιναν τον τόνο αψηφώντας τις απαγορεύσεις της αστυνομίας και του Δήμαρχου Καμίνη, που για άλλη μία φορά έκλεισαν το σταθμό του ΜΕΤΡΟ στο Πανεπιστήμιο και παρέταξαν κλούβες των ΜΑΤ στους γύρω δρόμους.

Ο Κώστας Καταραχιάς εκ μέρους του σωματείου εργαζομένων Αγ. Σάββα άνοιξε τη συγκέντρωση στα Προπύλαια. «Όλοι εμείς που δίνουμε τη μάχη για να σταματήσουμε τη βαρβαρότητα του μνημονίου, των περικοπών, της διάλυσης των δημόσιων νοσοκομείων, με καθημερινές κινητοποιήσεις διαρκείας συμμετέχουμε στη σημερινή αντιναζιστική κινητοποίηση. Όλοι μαζί θέλουμε να αποκαλύψουμε τα ψέματα του Λοβέρδου και της κυβέρνησης, ότι φταίνε οι μετανάστες για τα προβλήματα των δημόσιων νοσοκομείων. Για μας ο μόνος δρόμος είναι ενωμένοι όλοι μαζί ντόπιοι και μετανάστες εργαζόμενοι να παλέψουμε ενάντια σε αυτή τη βαρβαρότητα, για να σταματήσουμε τις συγχωνεύσεις και τα κλεισίματα. Θα είμαστε μαζί σε κάθε αντιρατσιστική δράση το επόμενο διάστημα, όλοι οι εργαζόμενοι από τα νοσοκομεία και το συντονιστικό των πάνω από 17 νοσοκομείων”.

Πρωτοβουλία

Η Δήμητρα μαθήτρια του 6ου λυκείου Καλλιθέας διάβασε στη συνέχεια το κείμενο της «Πρωτοβουλίας Ενάντια στο Ρατσισμό και το Φασισμό Καλλιθέας-Ν. Σμύρνης-Μοσχάτου». «Είμαστε μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, εργαζόμενοι, απολυμένοι, άνεργοι, μετανάστες, μέλη φορέων, σωματείων, αντιρατσιστικών κινήσεων. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας επειδή δεν ανεχόμαστε την επίθεση που εξαπολύσει στις ζωές μας το κεφάλαιο, η τρόικα, οι κυβερνήσεις του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ στο όνομα της σωτηρίας μας. Επειδή δεν ανεχόμαστε άλλες απολύσεις, μειώσεις μισθών και συντάξεων, κλειστά μικρομάγαζα, αυτοκτονίες, αστέγους, πεινασμένα παιδιά στα σχολεία μας, τη διάλυση του κράτους πρόνοιας, της δημόσιας παιδείας και υγείας.

Υψώνουμε τοίχο στα όργανα αυτών των πολιτικών, στην ωμή βία των φασιστικών ομάδων απέναντι στο λαϊκό κίνημα που εξαπολύουν επιθέσεις στους δρόμους, στις γειτονιές, στα σχολεία εναντίων μεταναστών, μαθητών, αγωνιστών, εναντίων όλων μας. Επιδιώκουμε τη συστράτευση όλων των δυνάμεων που επιμένουν και αγωνίζονται για ισότητα, αλληλεγγύη, για έναν κόσμο που δεν στήνει φράχτες μίσους αλλά γέφυρες αλληλεγγύης ανάμεσα στους λαούς. Ποτέ πια φασισμός, οι νεοναζί είναι ανεπιθύμητοι στα σχολεία και στις γειτονιές. Όλοι στη μεγάλη συναυλία-συλλαλητήριο στην πλ. Δαβάκη το απόγευμα της 25ης Μαρτίου».

Ο Θανάσης Διαβολάκης Δημοτικός Σύμβουλος της «Ανταρσία στο Λιμάνι» του Πειραιά ξεκίνησε την ομιλία του στέλνοντας «ένα θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό από τον Πειραιά και από το μεγάλο αντιφασιστικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήσαμε το περασμένο Σάββατο, απαιτώντας να σταματήσουν οι φασιστικές επιθέσεις που πυκνώνουν τον τελευταίο καιρό και στον Πειραιά ενάντια σε μετανάστες και αγωνιστές της αριστεράς και των κινημάτων.

Ο αγώνας που δίνουμε όλο αυτό το διάστημα για να ανατρέψουμε τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική, για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια καλύτερη κοινωνία, πηγαίνει χέρι χέρι με τον αγώνα ενάντια στο φασισμό. Αυτό τον αγώνα δίνουμε σήμερα δίνοντας τη μάχη για να μην υπάρχουνε στην Αθήνα γκέτο που δεν θα μπορεί να πλησιάσει αγωνιστής, που δεν θα μπορεί κανένας ελεύθερος άνθρωπος να διαδηλώσει. Είμαστε σήμερα εδώ και συνεχίζουμε κάθε μέρα ενάντια στα μνημόνια για να απαιτήσουμε να διαγραφούν τα χρέη, να βγούμε από την ΕΕ, να εθνικοποιηθούν οι τράπεζες, να διεκδικήσουμε αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις».

«Στις σχολές του κέντρου έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια διπλή επίθεση» είπε η Έλλη Πανταζοπούλου, φοιτήτρια από το Οικονομικό Νομικής. «Από τη μία το νόμο της Διαμαντοπούλου που βάζει στο στόχαστρο να διαλύσει τη δημόσια και δωρεάν παιδεία και από την άλλη τις συντονισμένες προσπάθειες του Δημάρχου Καμίνη να διαλύσει τους μικροπωλητές μετανάστες έξω από τις σχολές. Δίνουμε απάντηση με την πρωτοβουλία φοιτητών των σχολών του κέντρου για το άσυλο και τους μετανάστες για να μην μπορέσει να πετύχει καμία από τις δύο επιθέσεις. Συντονισμένα αποτρέπουμε τις επιθέσεις της Δημοτικής αστυνομίας και των ΜΑΤ που εδώ και πολλούς μήνες έξω από της σχολές της ΑΣΟΕΕ, της Αρχιτεκτονικής και της Νομικής προσπαθούν να διαλύσουν τους μετανάστες και να μπουκάρουν στο φοιτητικό άσυλο. Όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να σαρώσουμε τους φασίστες της Χρυσής Αυγής και όπως έχουμε καταφέρει να μην τολμάνε να εμφανιστούνε μέσα στις σχολές, σκοπεύουμε το ίδιο να κάνουμε όλοι μαζί σε ολόκληρη την κοινωνία».

Ο Γιάννης Φελέκης εκ μέρους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ τόνισε ότι «Το φίδι έχει βγει ήδη από το αυγό του. Οι νεοναζιστές και γενικά η ακροδεξιά και όλα τα δεξιά κόμματα μαζί και το ΠΑΣΟΚ καλλιεργούνε καθημερινά το έδαφος για να στρέψουν την αγανάκτηση των ανθρώπων από την εξαθλίωση που οι ίδιοι δημιουργούνε σε βάρος των μεταναστών και των προσφύγων. Δυστυχώς η αριστερά παρά τη μαζικότητα που δείχνουν τα γκάλοπ και τη μεγάλη της επιρροή κωφεύει στα απανωτά κρούσματα των νεοναζιστικών επιθέσεων που καθημερινά πυκνώνουν. Οφείλουμε ενωτικά και επίμονα να βγάλουμε την αριστερά από τον καναπέ της και να βγει στο δρόμο ενάντια στο νεοναζιστικό φαινόμενο το οποίο μέσα στις συνθήκες που υπάρχουν σήμερα μπορεί πολύ εύκολα να αναπτυχθεί και να γίνει μεγάλος κίνδυνος για όλο το κίνημα».

“Φανταστείτε το παιδί σας”

Η Έρση Παπαχρυσάνθου από την «Επιτροπή ενάντια στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Παγκράτι» χαιρέτισε το συλλαλητήριο λέγοντας: «Ο καπιταλισμός στη χειρότερή του κρίση μέχρι τώρα χρησιμοποιεί όλα τα παλιά και νέα τεχνάσματα για να ξεγελάσει τον κόσμο. Ένα από αυτά είναι και η οργάνωση παρακρατικών δολοφονικών ομάδων, που μπαίνουν μέσα στα σχολεία και στις γειτονιές. Φανταστείτε τι θα συμβεί σε τόσους νέους έλληνες, που αυτή τη στιγμή ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για να φύγουν σε άλλες χώρες για να βρούνε δουλειά. Φανταστείτε το παιδί σας σε μια γειτονιά του Αμβούργου ή του Βερολίνου να περπατάει αμέριμνα στο δρόμο και να δεχτεί απρόκλητα επίθεση από οπλισμένους παρακρατικούς. Κάντε αυτή την αναγωγή για να καταλάβετε γιατί πρέπει να αγωνιστούμε κατά της Χρυσής Αυγής, κατά των γερμανοτσολιάδων, κατά των παρακρατικών νεοναζί, που προσπαθούν να πατήσουν πόδι και στη βουλή».

Ο Πάνος Γκαργκάνας εκ μέρους του ΣΕΚ και της Εργατικής Αλληλεγγύης τόνισε «Με τη σημερινή μας συγκέντρωση θέλουμε να δώσουμε φωνή σε καθέναν σε καθεμιά που αντιστέκεται στις φασιστικές επιθέσεις. Οι προσπάθειες των νεοναζί να μασκαρευτούνε σαν πατριώτες που αντιστέκονται στα μνημόνια θα πέσουνε στο κενό, γιατί όλοι εμείς παντού ξεσκεπάζουμε το πραγματικό τους πρόσωπο. Ότι είναι απόγονοι του φασισμού που πάντα υπηρέτησε το κεφάλαιο, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά διεθνώς. Η Χρυσή Αυγή είναι οι πιο δηλωμένοι νεοναζί, είναι οι οπαδοί του Χίτλερ, είναι αυτοί οι οποίοι δεν κρύβουν ότι είναι υπηρέτες του κεφαλαίου. Αποδείχτηκε στα μεγάλα πανεργατικά συλλαλητήρια και χρειάστηκαν τα ΜΑΤ για να τους κρύψουνε στο κτίριο της βουλής. Οι συγκεκριμένοι φασίστες που προέρχονταν από τα αμαξοστάσια και παρίσταναν τους συνδικαλιστές, πάτωσαν στις εκλογές του σωματείου και χάσανε την έδρα που είχανε. Το ίδιο θα γίνει παντού, σε όλους τους χώρους. Αυτός που θρέφει τους φασίστες είναι οι τροϊκανοί και η κυβέρνηση και σήμερα το αποδεικνύουμε με τη δράση μας. Η αστυνομία του Χρυσοχοΐδη μαζί με τον Καμίνη προστατεύει τους Χρυσαυγίτες στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα. Μεθοδεύσανε ότι δεν μπορεί να πλησιάσει αυτό το συλλαλητήριο στη συγκεκριμένη περιοχή. Αυτοί οι απατεώνες που κάνουν πλάτη στους φασίστες τολμάνε να λένε ότι θα είμαστε φασίστες όσοι θα βγούμε στις 25 Μάρτη στις παρελάσεις για να τους κράξουμε. Θα είμαστε σε μια εβδομάδα στους δρόμους. Σήμερα είναι απλώς η αρχή».


Ο Βασίλης Συλαϊδής από το σωματείο εργαζομένων της Ιντρακόμ τόνισε: «Mια ανακάλυψη που έκαναν επιστήμονες που παρακολουθούν το ηφαίστειο στη Σαντορίνη λέει ότι διογκώνεται και ίσως πολύ γρήγορα να δώσει μια έκρηξη. Ένα άλλο ηφαίστειο διογκώνεται εδώ και 2,5 χρόνια σε ολόκληρη την Ελλάδα. Είναι το ηφαίστειο της λαϊκής οργής απέναντι στα μέτρα του Μνημόνιου, που δίνει σεισμούς ασταμάτητα, που θα τινάξει στον αέρα όλα τα μέτρα απαγόρευσης του Καμίνη και της ΓΑΔΑ, όλες τις μηχανορραφίες που στήνονται αυτή τη στιγμή ενάντια στο εργατικό κίνημα για να διαιρέσουν τους εργαζόμενους. Το σωματείο εργαζομένων της Ιντρακόμ συμμετέχει και στηρίζει τη σημερινή εκδήλωση ενάντια στο ρατσισμό, το φασισμό, την ξενοφοβία και ενάντια στη ναζιστική συμμορία η οποία απειλεί καθημερινά τους μετανάστες και όλους τους δημοκράτες και τους αγωνιστές».


Οργισμένη ομιλία απεύθυνε και ο Τζαβεντ Ασλαμ από την Ένωση Μεταναστών Εργατών και πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας. «Υπάρχουν εδώ μετανάστες από το Μπαγκλαντές, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Σομαλία, τη Σενεγάλη και από κάθε χώρα. Σήμερα είναι για μας η μέρα για να σταματήσουμε το ρατσισμό αλλά για την ελληνική αστυνομία είναι μέρα για να μας δείξει τι είναι ρατσισμός. Σταματάνε μετανάστες και τους βάζουν σε κλούβες. Όμως σήμερα δίνουμε ένα μεγάλο παρόν και τους λέμε ότι δεν θα μπορέσετε να μας σταματήσετε. Εμείς θέλουμε να σταματήσει αυτή η ρατσιστική και φασιστική βία, να σταματήσει η αστυνομία να στηρίζει τη Χρυσή Αυγή και γι αυτό θα πάμε μέχρι τον Άγιο Παντελεήμονα».


 «Υπάρχουν δύο μέτωπα»,είπε ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών Σπύρος Κότσιας που μίλησε αμέσως μετά. «Το δικό μας εδώ, της ειρήνης, της χαράς, της αξιοπρέπειας για μια καλύτερη ζωή, που θέλει οι μετανάστες και οι ελληνες να έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις απέναντι στο ελληνικό κράτος. Και υπάρχει και το μαύρο μέτωπο, αυτό που φωλιάζει στις υποβαθμισμένες συνοικίες της Αθήνας, που η νεοφιλελεύθερη πολιτική έχει μεταβάλει σε γκέτο και που αυτά τα γκέτο τα εκμεταλλεύονται οι φασίστες, οι νεοναζί και όσοι άλλοι απεργάζονται το τέλος της δημοκρατίας στη χώρα μας. Μαζί τους συντάχθηκε και ο κύριος Χρυσοχοϊδης και ο κύριος Καμίνης και όλοι αυτοί οι δήθεν προοδευτικοί οι οποίοι έχουν εγκαταλείψει τις αρχές πάνω στις οποίες στηρίχθηκε το λαϊκό κίνημα στη χώρα μας. Ο λαός όμως τους απαντά καθημερινά. Στις 12 Φλεβάρη όταν γέμισαν την Αθήνα με τα δακρυγόνα τους, τους απαντά καθημερινά στις γειτονιές στα εργοστάσια παντού. Και είναι σίγουρο ότι ο λαός θα κερδίσει αυτή τη μάχη».

Τη συγκέντρωση στα Προπύλαια έκλεισε ο Πέτρος Κωνσταντίνου συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ και Δημοτικός Σύμβουλος Αθήνας. «Αυτό το αντιναζιστικό συλλαλητήριο έχει προκαλέσει πανικό στην αντίπαλη μεριά. Γιατί πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς ότι μια ολόκληρη κυβέρνηση του μαύρου μετώπου να έχει στείλει τις διμοιρίες της και έχει ανοίξει την προοπτική να απαγορεύονται οι διαδηλώσεις.

Θα συνεχίσουμε διότι η πολιτική τους ξηλώνει τις κατακτήσεις μας, τις δουλειές μας, τα σχολεία, τα νοσοκομεία. Αυτά τα εγκλήματα κάνανε και στον Άγιο Παντελεήμονα και στις γειτονιές της Αθήνας. Και αντί ο Καμίνης και οι υπόλοιποι που τον στηρίζουνε να δίνουνε λύσεις σε αυτά τα κοινωνικά προβλήματα, ανταλλάσσει ραβασάκια με τον διοικητή της ΓΑΔΑ. Εκεί έχει καταντήσει ο τέως συνήγορος του πολίτη. Σους δρόμους της Αθήνας θα ακούγετε η φωνή όλων των εργαζόμενων, όσοι μαζεύονται κάτω από το πανό του σωματείου τους, διεκδικώντας το δικαίωμα στη δουλειά. Δώσαμε αγώνες σε αυτή τη χώρα και δεν ανεχόμαστε να σπρώχνονται οι γερμανοτσολιάδες της Χρυσής Αυγής από το πολιτικό σύστημα. Έχουμε τη δικιά μας απάντηση απέναντι στον καπιταλισμό, σε αυτό το βρώμικο σύστημα που βάζει τα κέρδη πάνω από τους ανθρώπους. Είναι η κοινωνική αλλαγή από τα κάτω είναι η ανατροπή αυτού του συστήματος. Σήμερα πάμε στον Άγιο Παντελεήμονα και στις 25 του Μάρτη θα διαδηλώσουμε για την ανατροπή της κυβέρνησης».


Ο πρώην πρόεδρος της ΟΤΟΕ και Περιφερειακός σύμβουλος Αττικής, Δημήτρης Τσουκαλάς, τόνισε: «Απεργάζονται αυτή τη στιγμή, τρόπους να σταματήσουν το λαϊκό κίνημα, που πάνω απ’ όλα είναι αντιφασιστικό, αντιρατσιστικό, αντιναζιστικό. Από τη μία έχουν τα ΜΜΕ από την άλλη έχουν την κυβέρνηση, η οποία δεν έχει αφήσει τίποτα όρθιο, που κόβει καθημερινά τους μισθούς τις συντάξεις, που κλείνει τα καταστήματα, πετάει τον κόσμο στην ανεργία, Ένα εκατομμύριο άνεργοι έλληνες και εκατοντάδες χιλιάδες ξένοι, αυτή τη στιγμή είμαστε ένα πράγμα. Πρέπει προχωρήσουμε μέχρι τον Αγιο Παντελεήμονα για να τους δείξουμε ότι είμαστε ενωμένοι, ότι τα σχέδιά τους δεν θα περάσουν, ότι οι γερμανικές κυβερνήσεις και το ‘40 και τώρα δεν πρόκειται να σταθούν σε αυτόν τον τόπο και όσοι τις βοηθούν. Και ένα κομμάτι που τους βοηθά είναι η Χρυσή Αυγή. Αυτοί που ήταν οι δοσίλογοι το ‘44, οι γερμανοτσολιάδες, αυτοί οι φασίστες οι οποίοι εγκαθίδρυσαν ένα τέτοιου είδους κράτος».

Διαβάστε επίσης

Αντιφασιστική οργή σε όλη την Ελλάδα

Συναυλία στην Αχαρνών μπροστά στο μπλόκο της Αστυνομίας

Κάτω τα χέρια από το άσυλο και τους μετανάστες