Συνάντηση Επιτροπών Αγώνα Β. Ελλάδας ενάντια στα Μεταλλεία Χρυσού

Το Σάββατο 17/3, στη Μεγάλη Παναγία Χαλκιδικής πραγματοποιήθηκε συνάντηση των Επιτροπών Αγώνα της Βόρειας Ελλάδας ενάντια στη μεταλλεία χρυσού, με σκοπό την προώθηση της αλληλεγγύης και του συντονισμού των κατοίκων των περιοχών που πλήττονται βάναυσα από το ξεπούλημα του τόπου τους στα αρπαχτικά της «Eldorado», του Μπόμπολα και των άλλων εταιριών.

Συμμετείχαν αγωνιστές από τον Έβρο, τη Ροδόπη, την Καβάλα, τις Σέρρες, το Κιλκίς, καθώς και από ολόκληρο το Νομό Χαλκιδικής. Αποφασίστηκαν κοινές παρεμβάσεις και δράσεις και εκδόθηκε κοινό ψήφισμα, το οποίο αναφέρει ανάμεσα σε άλλα:

“To συντονιστικό των επιτροπών Αγώνα Β. Ελλάδας ενάντια στα μεταλλεία χρυσού αποτελείται από πολίτες και φορείς του εκάστοτε τόπου και εκφράζει την πλειοψηφία των κατοίκων της κάθε περιοχής, για την οποία παλεύει, να μην τεθούν ποτέ σε εφαρμογή τα σχέδια των εταιριών για κάθε ληστρική, μεταλλευτική και μεταλλουργική δραστηριότητα, όπως συμβαίνει και στην τρέχουσα συγκυρία.

Τα «μεγαλόπνοα» σχέδια των εταιριών με την αγαστή συνεργασία του κράτους είναι καταστροφικά για όλες τις περιοχές της Β. Ελλάδας από τη Θράκη (Έβρο, Ροδόπη) και την Καβάλα έως τη Χαλκιδική, τις Σέρρες και το Κιλκίς.

Οι κάτοικοι όλων αυτών των περιοχών αρνούνται να βάλουν υποθήκη τον τόπο τους, το περιβάλλον τους, τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες, το μέλλον των παιδιών τους, με αντάλλαγμα να γεμίζουν μερικές θυρίδες και χρηματοκιβώτια. Η Ελλάδα που σήμερα βιώνει τη μεγαλύτερη ίσως οικονομική κρίση στην ιστορία της αποτελεί κομμάτι μιας συνολικότερης ευρωπαϊκής και παγκόσμιας κρίσης.

Το επιχείρημα που ακούγεται από μερικούς κρατικοδίαιτους τσαρλατάνους, ότι ο ορυκτός πλούτος θα την βγάλει από την κρίση αυτή, μας προκαλεί τουλάχιστον γέλιο, γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι το κράτος δεν έχει να κερδίσει τίποτα, μιας και το κέρδος θα συγκεντρωθεί στα ταμεία της κάθε εταιρίας.

Δεν πληρώνουν

Οι εταιρίες αυτές όλο το προηγούμενο διάστημα με διάφορα οικονομικά τερτίπια δεν πλήρωναν και θα εξακολουθήσουν να μην πληρώνουν ούτε τους φόρους που τους αναλογούν, ενώ οι θέσεις εργασίας που διατυμπανίζουν ότι θα μοιράσουν, θα χρηματοδοτηθούν από κρατικά προγράμματα, αφού όμως πρώτα υπαχθούν στο νέο εφαρμοστικό νόμο που ορίζει μισθούς 600ων και 700ων ευρώ και ολιγόμηνες συμβάσεις εργασίας.

Η μεταλλεία χρυσού και άλλων μετάλλων ισούται με αποψίλωση δασών, επιβάρυνση εδαφών και υδατορεμάτων με τοξικά απόβλητα, μόλυνση του αέρα από επικίνδυνα αιωρούμενα σωματίδια, αποστράγγιση του υδροφόρου ορίζοντα και καθημερινή όχληση από εκρήξεις και βαρέα οχήματα. Η μεταλλεία χρυσού ισούται με καταστροφή ενός τόπου. Και όλες οι παραπάνω περιοχές αποτελούν απλά παραδείγματα που επιβεβαιώνει τον κανόνα που λέει ότι όσο πιο πλούσιο είναι το υπέδαφος μιας περιοχής, τόσο πιο φτωχοί είναι οι κάτοικοί του. Μια σειρά από περιοχές στον παγκόσμιο χάρτη κάνουν πιο οδυνηρό αυτόν τον κανόνα: Τουρκία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Χιλή, Κίνα, οι πιο φτωχές χώρες της Αφρική κ.α.

Εμείς, λοιπόν, οι κάτοικοι όλων αυτών των περιοχών λέμε «ΟΧΙ»! Δεν ανεχόμαστε να γίνουμε άλλο ένα γρανάζι στη μηχανή τέρας, που θέλει τα κέρδη τους πάνω από τους ανθρώπους.

Δηλώνουμε, ότι οι τόποι μας, το περιβάλλον που τους τρέφει και τους στολίζει, οι ασχολίες μας (μελισσοκομία, γεωργία, κτηνοτροφία, ήπια τουριστική ανάπτυξη, αλιεία), το μέλλον των παιδιών μας έχουν στις ζωές μας τον πρώτο λόγο...

Υπενθυμίζουμε, λοιπόν, ότι είμαστε εδώ ενωμένοι σε ένα δίκαιο αγώνα ενάντια στη λεηλασία και την ολική καταστροφή των τόπων μας. Η αλληλεγγύη και ο κοινός αγώνας μεταξύ των κατοίκων Χαλκιδικής, Σερρών, Καβάλας, Κιλκίς, Έβρου, Ροδόπης θα δυναμώσει την αντίσταση κατά των καταστροφικών σχεδίων εταιριών και κράτους. Όσο αυτοί θα παγκοσμιοποιούν την οικονομία τους, εμείς θα παγκοσμιοποιούμε την αντίσταση! Παλεύουμε για αξιοπρέπεια, ελευθερία και αυτοδιάθεση. Παλεύουμε για το αύριο και θα νικήσουμε!”