“Ανυπόταχτη” η Πετρούπολη

Η έδρα της Ανυπότακτης Πετρούπολης κερδήθηκε στα δικαστήρια. Στο Δημοτικό Συμβούλιο επίσημα μπήκαμε τον Μάη του 2011, αλλά μέχρι τότε είχαμε συμμετάσχει σε συνεδριάσεις με τοποθετήσεις ειδικά για θέματα της γειτονιάς και των εργαζόμενων.

Ταυτόχρονα συμμετείχαμε σε όλες τις κινήσεις και τους συντονισμούς ενάντια στις αυξήσεις των εισητηρίων, στην σύνδεση και την συμπαράσταση στον αγώνα των κατοίκων της Κερατέας ενάντια στα ΧΥΤΑ και κάναμε καμπάνια ενημέρωσης των κατοίκων για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό, για τον ΧΥΤΑ Φυλής και τα εργοστάσια καύσης που σχεδιάζουν να φτιάξουν στην περιοχή μας και πραγματοποιήσαμε ανοιχτή εκδήλωση με αυτό το θέμα.

Μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο έχουμε να αντιμετωπίσουμε και να αντιπαλέψουμε την εφαρμογή του Καλλικράτη, το Μνημόνιο των Δήμων, που οδηγεί στην διάλυση όλες τις πτυχές του Κράτους Πρόνοιας, το «Βοήθεια στο Σπίτι», τους Παιδικούς Σταθμούς, την καθαριότητα και έχει βάλει στο στόχαστρο και τους εργαζόμενους στους Δήμους. Σε συνδυασμό με τους πετσοκομμένους προϋπολογισμούς, η χρηματοδότηση της λειτουργίας των δομών γίνεται με το σταγονόμετρο και με καθυστερήσεις και έτσι συνθέτουν ένα εκρηκτικό πλαίσιο για την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών.

Θα περίμενε κανείς στον μοναδικό δήμο που έχει κερδίσει το ΚΚΕ να υπάρχει αντίσταση και ανυπακοή στις επιταγές της κυβέρνησης και της Τρόικα και άρνηση στην εφαρμογή του Καλλικράτη. Τουναντίον, πέρα από αγωνιστικές εκφράσεις και μερικές αποφάσεις, θετικές μεν για τους κατοίκους μα πάντα μέσα στα πλαίσια της διαχείρισης και με καθαρή επιλογή συμβιβασμού, η Δημοτική Αρχή της Λαϊκής Συσπείρωσης δεν έχει κάνει την διαφορά!

Από την αρχή αναδείξαμε αυτό το γεγονός και μέχρι σήμερα αντιπαλεύουμε αυτές τις επιλογές! Στηρίξαμε τις προτάσεις για απαλλαγή δημοτικών τελών για τους άνεργους, τους άπορους και τους οικονομικά αδύναμους καθώς και την μεγάλη μείωση ή και κατάργηση των συνδρομών των παιδιών σε αθλητικές και πολιτιστικές δραστηρίοτητες. Καταγγείλαμε όμως, την χρήση προγραμμάτων ΕΣΠΑ στους Παιδικούς Σταθμούς που με τα κριτήρια που θέτουν στην ουσία ακυρώνουν τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων, την τακτική των πανάκριβών εργολαβιών για τα τεχνικά έργα και την συνέχιση σε πολλούς τομείς της πολιτικής της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής που οι Πετροπουλιώτες θέλησαν να αλλάξουν αφού την καταψήφισαν.

Διεκδικήσεις

Από τον Σεπτέμβρη, με την ουσιαστική απαγόρευση των προσλήψεων στο δημόσιο, η Δημοτική Αρχή προέβη σε μπαράζ προσλήψεων συμβασιούχων δίνοντας ρεσιτάλ διγλωσίας και αναντιστοιχίας λόγων και πράξεων. Σε κάθε τέτοια περίπτωση προβάλαμε την ανάγκη να αντιπαλέψουμε τον εκβιασμό της κυβέρνησης ή συμβασιούχοι ή κλείσιμο υπηρεσιών. Προτείναμε αγωνιστικές και δυναμικές διεκδικήσεις και έγιναν δυο κινητοποιήσεις με αίτημα τις προσλήψεις μόνιμου και επαρκούς προσωπικού με την συμμετοχή και του σωματείου των εργαζομένων.

Στηρίξαμε τους εργαζόμενους αορίστου χρόνου του δήμου, με ερωτήσεις και παρεμβάσεις στο να δεσμευτεί συγκεκριμένα η Διοίκηση για την καταβολή των χρημάτων από τις δικαστικές τους διεκδικήσεις για το επίδομα των 156 ευρώ θέμα που αφορά τους εργαζόμενους σε όλο το δημόσιο και ήδη στην Πετρούπολη έχουν πάρει τμήμα αυτών.

Σημαντική ήταν και η μάχη μας ενάντια στους φασίστες. Μετά την επίθεση που δεχθήκαμε από μέλη της Χρυσής Αυγής στις αρχές Οκτώβρη έγινε ανοιχτή σύσκεψη και οργανώθηκε αντιφασιστική διαδήλωση με μεγάλη συμμετοχή κόσμου και φορέων της γειτονιάς. Παράλληλα στο Δημοτικό Συμβούλιο μπήκε πρώτο θέμα με ψήφισμα καταδίκης και της επίθεσης, αλλά και των νεοναζί συνολικά. Επικαιροποιήσαμε παλιότερη απόφαση ότι στην Πετρούπολη δεν χωράνε οι νεοναζί, δεν επιτρέπεται σε δημοτικούς και δημόσιους χώρους η ανάρτηση και η διάδοση ρατσιστικών και φασιστικών υλικών και ιδεών. Με βάση αυτό το ψήφισμα μάλιστα έχουμε ήδη αποτρέψει συνάξεις που επιχείρησαν οι νεοναζί σε δημοτικό, αλλά και σε ιδιωτικό χώρο της γειτονιάς!

Καθοριστική ήταν και η παρέμβασή μας για τα χαράτσια. Δυο φορές φέραμε το θέμα με ερωτήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο και την δεύτερη μάλιστα έχοντας καλέσει κινήσεις και τις Λαϊκές Συνελεύσεις να έχουν μαζική παρουσία στη συνεδρίαση. Διεκδικήσαμε να μιλήσει και ο κόσμος των συνελεύσεων. Ετσι αναγκάστηκε η Δημοτική Αρχή να καλέσει σε ανοιχτή σύσκεψη φορέων και κατοίκων. Η σύσκεψη ήταν μαζικότατη και στην τοποθέτησή μας όπου ζητήσαμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις και πράξεις από την διοίκηση η οποία τελικά μπήκε μπροστά και στην Πετρούπολη είχαμε δικαστικές νίκες απέναντι στην ΔΕΗ αλλά και την άμεση παρέμβαση της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου για την επανασύνδεση του ρεύματος σε άνεργους συμπολίτες μας.

Με τον Προϋπολιγισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2012 έγινε ακόμα πιο ορατό ότι η Διοίκηση της ΛΑ.ΣΥ. έχει επιλέξει να συμβιβαστεί και να διαχειριστεί την κρίση. Προϋπολογισμός φτώχειας, λιτότητας και περικοπών, εναρμονιζμένος στις εντολές της κυβέρνησης.

Τοποθετηθήκαμε και το ανακοινώσαμε και στον τοπικό τύπο ότι υγεία, πρόνοια, σχολεία, πολιτισμός, αθλητισμός και όλες οι υπηρεσίες βρίσκονται στον αέρα αφού η κρατική χρηματοδότηση λιγοστεύει. Ζητήσαμε να υπάρξει κοινό μέτωπο αγωνιστικών κινητοποιήσεων που να συνδεθεί με τους αγώνες των εργαζομένων ως τον μόνο τρόπο για να τσακίσουμε τις πολιτικές των Μνημονίων και να παλέψουμε για ικανοποιητικές παροχές υπηρεσιών για όλους.

Σε αυτή την διεκδικητική και αγωνιστική κατεύθυνση είναι και όλη μας η δράση συνολικά. Με τοποθετήσεις, ανακοινώσεις, προκηρύξεις αλλά και την συμμετοχή μας στις παρελάσεις, σε κινητοποιήσεις της περιοχής αλλά και κεντρικά. Συμμετέχουμε και στηρίζουμε τον συντονισμό φορέων και κινήσεων που δημιουργήθηκε από τον Σύλλογο Δασκάλων «Γληνός» , την Γ ΕΛΜΕ Δυτ. Αθήνας, την Ενωση Γονέων Πετρούπολης και Δημοτικές παρατάξεις από Πετρούπολη, Ιλιον, Αγίους Αναργύρους ενάντια στην Συγκυβέρνηση, ΕΕ, ΔΝΤ και τα Μνημόνια.

Σταθήκαμε αλληλέγγυοι στους αγώνες του ΑΛΤΕΡ, του Λουκίσα, της Χαλυβουργίας και συνεχίζουμε να συνδέουμε τις τοπικές αντιστάσεις με την συνολική μάχη, με εκδηλώσεις, συζητήσεις και παρεμβάσεις και πλέον μέσα και από την δημιουργία του δικού μας χώρου στην γειτονιά, διεκδικούμε να συσπειρώσουμε και να ενισχύσουμε τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας.

Εχουμε κάνει βήματα στην ανάδειξη μιας άλλη επιλογής, πέρα από την διαχείριση και τον συμβιβασμό και για την συνέχεια είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε ακόμα πιο έντονα την μάχη για τη νίκη ενάντια στις πολιτικές που καταστρέφουν τις ζωές μας και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά κυρίως ένισχύοντας τις δυνάμεις της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στην γειτονιά!

Κατερίνα Πατρικίου, Δημοτική Σύμβουλος με την Ανυπότακτη Πετρούπολη

Διαβάστε επίσης

Διαδήλωση στο Ίλιον