23 Σεπτέμβρη συγκέντρωση συμβασιούχων τετράωρη στάση ΠΟΕ - ΟΤΑ

Την ίδια μέρα σε συνεργασία με την Ομοσπονδία συμβασιούχων του Δημοσίου θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τον Άρειο Πάγο όπου θα συζητείται το θέμα των συμβασιούχων. Στην κινητοποίηση έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή και διάφορα συντονιστικά των εργαζόμενων με stage, και οι συμβασιούχοι δασοπυροσβέστες οι οποίοι εδώ και χρόνια βρίσκονται όμηροι των 8μηνων συμβάσεων. 

Η αντεργατική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έφτασε στο σημείο να προσπαθεί να εμποδίσει την δικαιοσύνη να εκδίδει αποφάσεις προς όφελος όσων συμβασιούχων καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα ενάντια σε οποιαδήποτε δικαστική απόφαση είναι υπέρ των εργαζόμενων.

«Πλέον είναι εμφανές πως κανείς εργαζόμενος δεν μπορεί να παραμένει στις στενές συντεχνιακές του διεκδικήσεις αλλά όλοι μαζί οφείλουμε να αρθρώσουμε έναν ενιαίο πολιτικό λόγο. Πλέον οι επιθέσεις είναι τόσο σκληρές που αγγίζουν το σύνολο των εργαζόμενων. Δεν υπάρχουν προνομιούχοι και μη. Όλοι βρισκόμαστε στο στόχαστρο των πολιτικών της κυβέρνησης και της τρόικα», τονίζει μιλώντας στην Ε.Α. ο Δημήτρης Καλπίδης από το Σωματείο του δήμου Κορυδαλλού. «Απέναντι σε εκείνες τις πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις που προσπαθούν να απομονώσουν και να περιχαρακώσουν τους αγώνες των εργαζόμενων, η πλειοψηφία πλέον του κόσμου έχει κερδίσει ένα επίπεδο συνείδησης τέτοιο ώστε να αντιλαμβάνεται πως μονάχα η δύναμη της συλλογικής πάλης μπορεί να δημιουργήσει ρήγματα στις σκληρές αντεργατικές επιθέσεις. 

«Φαύλος κύκλος»

Αν σήμερα απολύουν τους συμβασιούχους συναδέλφους μας πολύ γρήγορα θα έρθει και η σειρά μας. Η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζόμενων αντιλαμβάνεται πλέον πως έχει μπει σε ένα φαύλο κύκλο άγριων περικοπών. Το μνημόνιο 2 και ο Καλλικράτης στους Δήμους δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια ακόμα συνέχεια του ίδιου πολιτικού παιχνιδιού. Τα παίρνουν από τους εργαζόμενους και τα δίνουν στο κεφάλαιο. 

Ειδικά στους Δήμους ο Καλλικράτης δημιουργεί ένα εντελώς καινούριο λειτουργικό πλαίσιο. Η ρύθμιση του άρθρου 264 για τους υπερδανεισμένους δήμους είναι ξεκάθαρη. Στην ουσία περιγράφει τι θα γίνει μετά τις εκλογές. Απολύσεις, υπερεντατικοποίηση της δουλειάς για όσους εργαζόμενοι θα μπορούν να παραμείνουν στις θέσεις τους, εκποίηση δημοτικής περιουσίας και πολλαπλασιασμός των φόρων για να καλυφθούν οι ανάγκες των δήμων που θα αναλάβουν επιπλέον αρμοδιότητες με μικρότερα κονδύλια. Μπροστά μας έχουμε την πλήρη απορύθμιση/κατάργηση των δημοτικών παροχών (ΚΕΠ, παιδικοί σταθμοί, βοήθεια το σπίτι, κλπ) με άμεσο αντίκτυπο πρώτα και κύρια στις πιο ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες.

Ο κόσμος πλέον έχει καταλάβει πως βρισκόμαστε στο μεταίχμιο μιας σχεδόν πολεμικής κατάστασης. Το ´ή αυτοί ή εμείς´ σήμερα μπορεί να γίνει το σύνθημα που θα μας ενώσει όλους τους εργαζόμενους, μόνιμους ή συμβασιούχους, σε έναν κοινό αγώνα ενάντια στις επιταγές της κυβέρνησης και της τρόικας».