Φοιτητές ενάντια στους Νεοναζί... και στα πογκρόμ της Αστυνομίας

Ομάδα νεοναζί της Χρυσής Αυγής, της ΔΡΑΣΙΣ-ΚΕΣ (κυπριακή φασιστική παράταξη φοιτητών) και των Νέων Οριζόντων (φοιτητική παράταξη που έχει τις ρίζες της στην Πολιτική Άνοιξη του Σαμαρά) είχε οργανώσει δολοφονική επίθεση την Πέμπτη 29 Μάρτη κυνηγώντας αριστερούς φοιτητές μέσα στο Φυσικό και το Μαθηματικό.

Ο Δημήτρης Αγωγιάτης, φοιτητής Μαθηματικού και μέλος του ΣΕΚ και των ΕΑΑΚ γράφει στο σάιτ της Κίνησης Ενωμένοι ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή για την φασιστική επίθεση στην οποία ήταν μπροστά.

«Σήμερα Πέμπτη 29 Μάρτη, λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι,15 περίπου φασίστες εφοδιασμένοι με ρόπαλα, κράνη, σφυριά και πτυσσόμενα γκλομπς, καθοδηγούμενοι από τον φοιτητή της Φιλοσοφικής και μέλος εκεί της παράταξης ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, Καραγιώργο, πραγματοποίησαν δολοφονική επίθεση ενάντια σε φοιτητές μέσα στη σχολή του Μαθηματικού και του Φυσικού.

Την ώρα της επίθεσης, οι δύο σχολές είχαν αρκετό κόσμο, μάλιστα στο Φυσικό γινόταν εκείνη την ώρα συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών. Αυτό δεν εμπόδισε τους φασίστες να μπουν στη συνέλευση από πλαϊνή πόρτα, αιφνιδιάζοντας έτσι τους φοιτητές. Με ρόπαλα και γκλομπς χτυπούσαν έδρανα και φοιτητές που ήταν μπροστά τους με αποτέλεσμα τον τραυματισμό φοιτητών και φοιτητριών στο κεφάλι, στους καρπούς των χεριών και αλλού. Δεν σταμάτησαν εκεί.

Επωφελούμενοι από την αναστάτωση που προκάλεσαν συνέχισαν προς το Μαθηματικό όπου πάντα με τις υποδείξεις του Καραγιώργου επιτέθηκαν λυσσαλέα στα τραπεζάκια των ΕΑΑΚ αναποδογυρίζοντας τα και στέλνοντας 2 συντρόφους με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο, σοβαρά χτυπημένους στο κεφάλι. Συνέχισαν χτυπώντας τα τραπεζάκια του 2πρ (ΑΡΕΝ) και διέλυσαν εντελώς τα τραπεζάκια του ΣΕΚ.

Φεύγοντας και καθώς απειλούσαν πως θα έρχονται κάθε μέρα, έσπασαν και το χέρι ενός συντρόφου από το Αυτόνομο Σχήμα. Ο Καραγιώργος όλη αυτή την ώρα υποδείκνυε με το δάκτυλο τους προτιμώμενους για αυτόν στόχους και αυτοί “κατά σύμπτωση” ήταν φοιτητές που συμμετείχαν όλο το προηγούμενο διάστημα σε καταλήψεις και αντιρατσιστικές δράσεις.

Απάντηση

Η απάντηση των φοιτητών ήταν άμεση καθώς αμέσως πραγματοποιήθηκε πορεία με πάνω από 200 φοιτητές μέσα στην Πανεπιστημιούπολη και στην περιοχή του Ζωγράφου ενημερώνοντας τον κόσμο της γειτονιάς για το τι είχε συμβεί. Οι φασίστες έστειλαν στο νοσοκομείο και παραλίγο στο θάνατο αγωνιστές φοιτητές. Έσπασαν το άσυλο.

Δεν ήταν καθόλου μια τυχαία επίθεση. Πίσω από τα κράνη των φασιστών κρύβεται η ρατσιστική πολιτική της συγκυβέρνησης που προεκλογικά βάζει μπρος να χτίσει 30 στρατόπεδα συγκέντρωσης για μετανάστες, καθημερινά μαζί με την ΕΛΑΣ, οργανώνει πογκρόμ έξω από την ΑΣΟΕΕ και τη Νομική στοχοποιώντας τους μετανάστες και το άσυλο, την ίδια ώρα που το ΕΚΠΑ μετά το κούρεμα των ομολόγων δηλώνει πως έχουμε λεφτά μόνο μέχρι τον επόμενο μήνα.

Είναι ολοφάνερο πως σε αυτές τις καταστάσεις, όπου δεν φτάνει το χέρι της κυβέρνησης για να σπάσει το  άσυλο και να τρομοκρατήσει με τους μπάτσους της το κίνημα, επιχειρούν να φτάσουν τα πιστά τσιράκια της, οι φασίστες της Χρυσής  Αυγή. Το άσυλο έχει κατακτηθεί με τις ζωές αγωνιστών και αγωνιστριών. Δε χωράνε σε αυτό οι φασίστες. ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ.»




Σε λοκ άουτ προχώρησε η Κοσμητεία της Νομικής Σχολής από τη Δευτέρα 2 Απρίλη με δικαιολογία τη «μη εύρυθμη λειτουργία της σχολής». Η απόφαση αυτή έρχεται να ενισχύσει τα συνεχή πογκρόμ κατά των μεταναστών και την αστυνομοκρατία έξω από τις σχολές του κέντρου μπλοκάροντας τις φοιτητικές κινητοποιήσεις που ετοιμάζονται. Την Δευτέρα και την Τρίτη 2 και 3 Απριλίου οι φοιτητές της Νομικής (και άλλων σχολών) πραγματοποίησαν παραστάσεις διαμαρτυρίας.

Την Παρασκευή 31/3 η Πρωτοβουλία Φοιτητών Σχολών του Κέντρου για την υπεράσπιση του ασύλου και των μεταναστών πραγματοποίησε τη μεγαλύτερή της συνέλευση έως τώρα.

Πάνω από 100 άτομα βρέθηκαν στο αίθριο της Νομικής Σχολής μετά τις επιθέσεις της Αστυνομίας στους μετανάστες και την καθημερινή προσπάθεια να παραβιαστεί τα άσυλο-κυρίως στη Νομική και την ΑΣΟΕΕ. Από το πρωί της Παρασκευής η πόρτα της Νομικής από τη μεριά της Μασσαλίας είχε κλείσει με αλυσίδες, ενώ άνοιξε μόνο μετά την κινητοποίηση των φοιτητών.

«Όλο το τελευταίο διάστημα έχουμε απέξω από τη σχολή παρουσία των ΜΑΤ και ασφαλιτών που τραμπουκίζουν φοιτητές. Την προηγούμενη εβδομάδα έγιναν και δύο προσαγωγές φοιτητριών από το Σύλλογο της Νομικής και συνεχίζεται η ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης. Προεκλογικά πάνε να δημιουργήσουν 30 στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους μετανάστες. Ταυτόχρονα, έχουμε τις επιθέσεις των φασιστών. Χτες έγινε επίθεση 25 ατόμων στη συνέλευση του Φυσικού και στέλνοντας συντρόφους στο νοσοκομείο, την ίδια ώρα που τα κανάλια προμοτάρουν τη Χρυσή Αυγή» τόνισε η Έλλη Πανταζοπούλου, φοιτήτρια Οικονομικού στο άνοιγμα της συνέλευσης.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας και συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ που χαιρέτισε την συνέλευση της Πρωτοβουλίας. «Μαζεύουν μετανάστες, έχουν δεν έχουν χαρτιά. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ρατσιστική εκστρατεία που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν ήταν ποτέ κοινωνική απάντηση για οποιοδήποτε πρόβλημα. Προέρχονται από τη ναζιστική Γερμανία. Στην Ελλάδα όταν μιλάμε για στρατόπεδα συγκέντρωσης υπάρχει ιστορική εμπειρία και είναι αυτά που ξεκίνησε ο Μεταξάς, τα συνέχισε το μετεμφυλιακό κράτος της Δεξιάς. Αυτά είναι τα στρατόπεδα συγκέντρωσης» είπε αρχικά. Έπειτα θύμισε ότι και τη δεκαετία του ’80 υπήρχαν επιθέσεις ναζιστικών συμμοριών, όπως του Βορίδη μέσα στις σχολές για να διαλύσουν το φοιτητικό κίνημα και να αρθεί το άσυλο. Κατέληξε ότι η μάχη για την υπεράσπιση των μεταναστών και του ασύλου είναι κοινή.

Πολλές ήταν οι τοποθετήσεις που ακολούθησαν με προτάσεις για δράσεις και εκδηλώσεις, ενώ χαιρετισμό έκαναν ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας και ένας μετανάστης από την Αφρική.

Ο Χρήστος, φοιτητής Νομικής, πρότεινε να φτιαχτεί βίντεο που να αποδεικνύει τις βαρβαρότητες της αστυνομίας και να υπάρξει επικοινωνία με τους απεργούς του Άλτερ και της Ελευθεροτυπίας για συνεργασία.

Πρόσφυγες

Η Μαρία από την Αρχιτεκτονική έδωσε την εικόνα από τις μάχες των φοιτητών του Πολυτεχνείου να υπερασπιστούν ένα προηγούμενο διάστημα τους Αφγανούς και τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες που είχαν εγκατασταθεί στο κτίριο της Πατησίων. Κάλεσε όλους να συμμετέχουν στην αντιφασιστική πορεία που οργανώθηκε την Τρίτη 3 Απρίλη στου Ζωγράφου και στην εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ ενάντια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στις 9 Απρίλη στην ΑΣΟΕΕ.

Μίλησαν επίσης εκπρόσωποι από τους Συλλόγους Φοιτητών της Νομικής, του Πολιτικού και φοιτητής από την Πολυτεχνειούπολη που τόνισε ότι η Πρωτοβουλία χρειάζεται να απλώσει τη δράση της σε όλες τις σχολές. Το ίδιο επισήμανε και φοιτήτρια από το Παιδαγωγικό.

Τελικά αποφασίστηκε η έκδοση Δελτίου Τύπου που να εξηγεί την κατάσταση όσον αφορά στο άσυλο και τους μετανάστες, η συμμετοχή στην αντιφασιστική πορεία της Τρίτης 3/4 και η πραγματοποίηση ανοιχτής εκδήλωσης-συναυλίας την Τετάρτη 4/4 στο αίθριο της Νομικής στις 5 το απόγευμα.

Διαβάστε επίσης

Όχι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης: Τα ψέματα της ρατσιστικής υστερίας

Συνέντευξη με τον Σπύρο Μαρκέτο: Πώς θα σταματήσουμε τους φασίστες;

Αντιφασιστική δράση στις γειτονιές

Δημοτικοί και Περιφερειακοί σύμβουλοι ενάντια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης

Μαζική και ενωτική απάντηση

Εκδήλωσεις - συζήτησεις: ΟΧΙ Στρατόπεδα Συγκέντρωσης