Γκρίνιες ΣΥΡΙΖΑ γιατί το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής στρέφεται προς ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Ο περιφερειακός σύμβουλος Αττικής, Χρήστος Καπάταης, ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα την παραίτησή του από το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής. Ο Καπάταης είχε αντικαταστήσει τον Αλέκο Αλαβάνο στο Περιφερειακό Συμβούλιο όταν ο τελευταίος είχε παραιτηθεί από σύμβουλος.

Στην επιστολή του εξηγεί πως οι λόγοι της παραίτησής του έχουν να κάνουν με την αριστερή μετατόπιση του Μετώπου, την οποία ο ίδιος θεωρεί υπερβολική. Έτσι εξηγείται γιατί η Αυγή επέλεξε να δημοσιεύσει και να προβάλει ολόκληρη την επιστολή του Καπάταη. Γράφει ο Καπάταης για τη γραμμή του Μετώπου εν όψει των εκλογών: “Δυστυχώς το Μ Α-Α επέλεξε τον δρόμο της αόριστης υπόδειξης της Αριστεράς γενικά. Μάλιστα, με τον τρόπο που το κάνει, με κέντρο τη νέα θέση για το ευρώ, ουσιαστικά προτείνει ψήφο στο ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να σπάσει και τον τελευταίο δεσμό που έχει με τη βάση των απλών ψηφοφόρων της Αριστεράς, θα λειτουργήσει διχαστικά και σε τελική ανάλυση δεν θα βοηθήσει στην ανατροπή της σημερινής κατάστασης.”

Η κεντρική διαφωνία του Καπάταη με το Μέτωπο, εκτός από την πρόταση ψήφου προς την ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι η θέση για αποχώρηση από την Ευρωζώνη. Γράφει: “Το να βάζει το Μ Α-Α τη θέση για αποχώρηση από την Ευρωζώνη, ακόμα και με τη διευκρίνηση ότι δεν θεωρεί αυτή τη θέση προαπαιτούμενο για πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες, δεν προσφέρει θετικές υπηρεσίες στην υπόθεση της ανατροπής της σημερινής κατάστασης και κυρίως στην αναγκαία ενότητα και συμπαράταξη”.

Η επιστολή του Καπάταη είναι μια καλή υπενθύμιση ότι η πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι τόσο αιχμηρή που δεν μπορεί να χωρέσει σε προεκλογικά στρογγυλέματα. Η ρήξη με την Ευρωζώνη και με την Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρούνται “υπερβολικές” προτάσεις που χαλάνε την ενότητα της Αριστεράς. Η Αυγή μπορεί να λέει μεγάλα λόγια για την σύγκρουση με το νεοφιλελευθερισμό, αλλά όταν φτάνουμε στα συγκεκριμένα προτιμάει να τα βάζει κάτω από το χαλί, λες και η ρήξη ή η υπεράσπιση της ΕΕ είναι ένα ασήμαντο ζήτημα. Είναι ξεκάθαρο ότι η Αυγή υιοθετεί τον Καπάταη για να πάρει ακόμη μεγαλύτερες αποστάσεις από τα αριστερά της, δηλαδή από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Το δεύτερο στοιχείο που καταγράφει η επιστολή του Καπάταη είναι τα θετικά βήματα που έκανε το Μέτωπο Αλληλεγύης και Ανατροπής. Και σε σχέση με το χρέος και σε σχέση με το ευρώ, το Μ-Α-Α προχώρησε πέρα από όρια όπου ήθελαν να το κρατήσουν οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ. Από εκεί προέκυψε ως λογική συνέπεια το κλείσιμο του ματιού στην ψήφο προς την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Το Μέτωπο, φυσικά, δεν ταυτίστηκε πολιτικά με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ούτε στο ζήτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτε συνολικότερα. Το ζήτημα του “ποιος” μπορεί να εφαρμόσει ένα αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα που θα συμπεριλάβει τη ρήξη με το ευρώ και την ΕΕ, αλλά θα οδηγήσει σε ρήξη με τον ίδιο τον καπιταλισμό είναι ζωτικής σημασίας. Στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ βάζουμε στο επίκεντρο τον εργατικό έλεγχο και το πέρασμα της εξουσίας και της οικονομίας στα χέρια των εργατών, όχι κάποιο στάδιο αριστερής πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο ή την κυβέρνηση. Αυτού του είδους ο διάλογος είναι πολύ σημαντικός για να εξαντληθεί σε προεκλογικές συμφωνίες και γι'αυτό πρέπει να συνεχιστεί ακόμα πιο σοβαρά μετά τις εκλογές.