Τριπλασίασε τις ψήφους της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Στις εκλογές της 6ης Μαϊου τα κόμματα της Αριστεράς κατάφεραν να ξεπεράσουν ακόμα και τα ποσοστά της ΕΔΑ στις βουλευτικές εκλογές του 1958 (σχεδόν 25%), σημειώνοντας ρεκόρ της μεταπολεμικής περιόδου.

Το μεγαλύτερο κομμάτι αυτής της αύξησης κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ τριπλασιάζοντας τις ψήφους του ξεπερνώντας το ένα εκατομμύριο και τετραπλασιάζοντας τα ποσοστά του (από 4,60% το 2009 σε 16,78% στις 6 Μάη). Την ίδια, αναλογικά αύξηση είχε και το ψηφοδέλτιο της αντικαπιταλιστικής αριστεράς: Στις βουλευτικές εκλογές στις 6 Μαϊου, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κατάφερε να πάρει πάνω από 75.000 ψήφους, πετυχαίνοντας να τριπλασιάσει τη δύναμή της σε απόλυτο αριθμό ψήφων από τις εκλογές του 2009 οπότε είχε πάρει 24.687 ψήφους – και το ποσοστό της σε 1,20 από 0,36%.

Το ΚΚΕ κατάφερε να πετύχει μια μικρή αύξηση, περίπου 1%, από 7,54% το 2009 σε 8,48% σήμερα, σημειώνοντας μάλιστα μικρή πτώση στο λεκανοπέδιο που κάλυψε με την άνοδό του στην υπόλοιπη χώρα. Αντίστοιχα, μικρή άνοδο σε ψήφους παρουσίασαν και τα ψηφοδέλτια των οργανώσεων της αριστεράς που επέλεξαν να κάνουν αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές.

Σε πολλά σημεία η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πέτυχε να αυξήσει κατά πολύ παραπάνω τη δύναμή της: Για παράδειγμα: στην Ικαρία συγκέντρωσε 123 ψήφους και ποσοστό 2.08% (το 2009 είχε 41 ψήφους) και στη Σάμο 179 ψήφους και ποσοστό 0,93% (το 2009 είχε 52 ψήφους). Ενδεικτικά, σε σχέση με το 2009 υπάρχει υπερτριπλασιασμός στην Αττική και στον Εβρο, τετραπλασιασμός στην Πέλλα, την Ημαθία, την Κέρκυρα και την Αργολίδα, πενταπλασιασμός στο Ηράκλειο της Κρήτης, την Καστοριά και τη Ζάκυνθο.

Αντίστοιχα, στο Λεκανοπέδιο, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ υπερτριπλασίασε τις ψήφους της σε Μελίσσια, Βριλήσσια, το Νέο Ψυχικό, την Καισαριανή, την Ν Φιλαδέλφεια, τους Αγιους Ανάργυρους, το Αιγάλεω, σε εκλογικά διαμερίσματα του κέντρου της Αθήνας, στα Πατήσια, την Κυψέλη, τα Πετράλωνα, τους Αμπελόκηπους, το Παγκράτι - αλλά και στη Θεσσαλονίκη, στη Σταυρούπολη, τη Χαλκηδόνα, την Πολίχνη.

Διαβάστε επίσης

Η πρώτη ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Προεκλογικές εξορμήσεις -ρίζες για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Αποτελέσματα επικρατείας

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Μια αύξηση όχι ευκαιριακή

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε Αθήνα, Πειραιά, Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Αποτελέσματα σε όλη την Ελλάδα

Μετεκλογικές περιοδείες στους εργατικούς χώρους

Συζητήσεις για τα αποτελέσματα των εκλογών