Εκλογικές ήττες για τη Δεξιά και στη Βρετανία

Ο Μπόρις Τζόνσον, ο δεξιός δήμαρχος του Λονδίνου κατάφερε οριακά να επανεκλεγεί στις δημοτικές εκλογές που έγιναν στη Βρετανία την περασμένη βδομάδα. Αλλά η νίκη του δεν είναι παρά η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα: για τα δυο κόμματα της συγκυβέρνησης Συντηρητικών και Φιλελεύθερων Δημοκρατών του Ντέιβιντ Κάμερον οι δημοτικές εκλογές ήταν πανωλεθρία.

Οι συντηρητικοί έχουν χάσει μέχρι αυτή την ώρα ήδη πάνω από 500 έδρες (οι εκλογές αφορούσαν περίπου 5000 έδρες σε 181 δημοτικά συμβούλια). Ο κόσμος χρησιμοποίησε μαζικά τα ψηφοδέλτια του Εργατικού Κόμματος για να τιμωρήσει τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού για την πολιτική σκληρής λιτότητας που έχει επιβάλλει ο Κάμερον.

Αλλά δεν έμεινε απλά εκεί: οι υποψήφιοι που στέκονται στα αριστερά των Εργατικών πήραν παντού εκατοντάδες ψήφους. Στο Πρέστον, ο Μάικλ Λαβάλετ, ένας ανεξάρτητος υποψήφιος που στηρίχτηκε από το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας (SWP, η αδελφή οργάνωση του ΣΕΚ στη Βρετανία) κατάφερε να ξεπεράσει σε ψήφους τον Σαλίμ Ντεσάι, τον υποψήφιο των Εργατικών και να κερδίσει την έδρα στο δημοτικό συμβούλιο του Κεντρικού Πρέστον. Ο Ντέιβιντ Τζέιμς Τρέζουρ, ο υποψήφιος της δεξιάς κατάφερε να πάρει όλες και όλες 154 ψήφους, ένα νούμερο που αντιστοιχεί μόλις στο 8%.

Στο Μπράντφορντ το Respect, το κόμμα του Τζορτζ Γκάλογουεϊ κατάφερε να κερδίσει τις πέντε από τις 12 έδρες στο δημοτικό συμβούλιο. Η εκπληκτική αυτή επιτυχία έρχεται λίγες βδομάδες, μόνο, μετά τη νίκη του ίδιου του Γκάλογουεϊ, που κατάφερε να κερδίσει την έδρα του Μπράντφορντ στο εθνικό κοινοβούλιο.

Οι εκλογές πήγαν άσχημα και για τους νεοναζί του Βρετανικού Εθνικιστικού Κόμματος (BNP): έχασαν τις τρεις έδρες που είχαν, χωρίς να κερδίσουν καμιά.

Οι δημοτικές εκλογές στη Βρετανία έστειλαν, σε μικρότερη κλίμακα και σε χαμηλότερους τόνους είναι αλήθεια, το ίδιο μήνυμα που στέλνει και η Ελλάδα: ο άνεμος φυσάει προς τα αριστερά.

Άλλα διεθνή

Γαλλία: Σαρκοζί τέλος!

Αίγυπτος: Μάχες στην Ταχρίρ

Βολιβία