Απεργίες στις 15 Μάη

Με απεργιακές συγκεντρώσεις, γενικές συνελεύσεις, συσκέψεις και καλέσματα για κλιμάκωση του αγώνα ξεκίνησε στις 15 Μάη η μάχη για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

• 24ωρη απεργία κήρυξε η Ομοσπονδία Τύπου Χάρτου με συγκέντρωση στην πλατεία Βάθης στις 11πμ και πορεία στα γραφεία του ΣΕΒ. Στο ίδιο σημείο κατέληξε και η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας-Ιματισμού-Δέρματος που επίσης καλούσε 24ωρη απεργία και συγκεντρώθηκε στα γραφεία των Βιομηχάνων Υποδηματοποιών και Ιματισμού στην Ερμού. Την ίδια ώρα εκατοντάδες απεργοί του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής συγκεντρώθηκαν στη Σόλωνος και Ασκληπιού καταλήγοντας, με πορεία έξω από τα βιβλιοπωλεία της περιοχής, στο υπουργείο Εργασίας στη Σταδίου

• 48ωρη απεργία στις 15 και τις 16 Μάη κήρυξε η Ομοσπονδία Γάλακτος-Τροφίμων-Ποτών, αναστέλλοντάς την την παραμονή μόνο για τον κλάδο των αναψυκτικών, ζυθοποιίας, οινοποιίας, νερών, μετά την υπογραφή νέας κλαδικής Σύμβασης με τους βιομήχανους του κλάδου των Ποτών “η οποία προβλέπει την επέκταση της μέχρι τώρα Σύμβασης του κλάδου για έναν ακόμη χρόνο, χωρίς καμιά μείωση μισθών κι επιδομάτων, ενώ όλοι οι εργαζόμενοι και οι νεοπροσλαμβανόμενοι θα αμείβονται με αυτήν τη Σύμβαση ανεξάρτητα από ηλικία”, όπως αναφέρει ο Ριζοσπάστης (15/5). Η απεργία πραγματοποιήθηκε κανονικά στον υπόλοιπο κλάδο που καλύπτει η Ομοσπονδία Γάλακτος-Τροφίμων-Ποτών.

• Γενική συνέλευση καλούσε ο Σύλλογος Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών (ΣΙΕΛ) στις 15/5 στις 7μμ στο θέατρο Άλφα (Πατησίων και Στουρνάρη). Ο κλάδος των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια δέχεται πρωτοφανή επίθεση τόσο από τους εργοδότες που δεν υπογράφουν νέα ΣΣΕ όσο και από τον υπηρεσιακό υπουργό Παιδείας Μπαμπινιώτη που γνωμοδότησε παράνομα τη μείωση των μισθών των εργαζόμενων, χαρίζοντας στον εαυτό του -ως προέδρου της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρίας και των Αρσακείων σχολείων- και στους σχολάρχες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Την περασμένη Πέμπτη 10/5, η Ομοσπονδία του κλάδου (ΟΙΕΛΕ) και ο Σύλλογος Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ) προχώρησαν σε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση έξω από το χώρο της συνάντησης με τους εργοδότες η οποία δεν κατέληξε πουθενά.

• Εκτακτη σύσκεψη για την ανατροπή της πολιτικής των μνημονίων καλούσε στις 15/5 το απόγευμα το Συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων Ιωαννίνων. Η πρόταση ήταν για συλλαλητήριο την Πέμπτη 17/5 στις 7μμ στη Νομαρχία. “Όσο και αν το μήνυμα των εκλογών ήταν σαφέστατο από τον ελληνικό λαό, όσο και αν το πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε κρίση, στους χώρους εργασίας το μήνυμα αυτό φαίνεται να μην έχει φτάσει”, ανέφερε η ανακοίνωση για τη σύσκεψη, “Από Δευτέρα 7/5 έχουμε μια πιο αποφασιστική εφαρμογή των αντεργατικών μέτρων που ψηφίστηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα”.

• Με κύριο θέμα την υπογραφή νέας ΣΣΕ συνεδριάζει την Παρασκευή 18/5 το ΔΣ της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Στη συνεδρίαση θα παρευρεθούν με δικαίωμα λόγου οι πρόεδροι των συλλόγων-μελών της Ομοσπονδίας.

Διαβάστε επίσης

Κάτω τα χέρια απ’ τις Συμβάσεις

Βιβλιοσυνεργατική