Καλλιθέα: Στους δρόμους ενάντια στις επιθέσεις της Χρυσής Αυγής

Αντιφασιστική συγκέντρωση και πορεία έγινε το απόγευμα του Σαββάτου 12 Μάη στην Καλλιθέα. Εκατοντάδες Αιγύπτιοι (και άλλοι μετανάστες), κάτοικοι της Καλλιθέας και της γειτονικής Νέας Σμύρνης, αντιρατσιστικές συλλογικότητες και πρωτοβουλίες συγκεντρώθηκαν ενάντια στις φασιστικές επιθέσεις που κλιμακώθηκαν την τελευταία εβδομάδα.

Στην ανακοίνωση που μοίραζε η Πρωτοβουλία Ενάντια στο Φασισμό και τη Ρατσιστική Βία της τοπικής ΕΛΜΕ περιγράφονται οι επιθέσεις που έχουν πολλαπλασιαστεί μετά την είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή: «Το βράδυ της Τρίτης 8 Μαΐου συμμορία 15 περίπου φασιστών επιτέθηκαν σε μετανάστες χτυπώντας τους με σιδερολοστούς, σιδερογροθιές και αλυσίδες. Τρεις μετανάστες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο βαριά χτυπημένοι. Πρέπει να επισημανθεί ότι η επίθεση έγινε υπό το βλέμμα της αστυνομίας και μετά την έξοδο των μεταναστών από το αστυνομικό τμήμα, στο οποίο είχαν προσαχθεί για έλεγχο στοιχείων.

Θύμιζαν “Νύχτα Κρυστάλλων”

Η επίθεση αυτή δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο γεγονός. Τα ξημερώματα της Πέμπτης 10 Μαΐου ομάδα φασιστών επιτέθηκε με εμπρηστικούς μηχανισμούς σε σπίτια που διαμένουν μετανάστες, στο κέντρο της Καλλιθέας, προσπαθώντας να τα κάψει μαζί με τους ενοίκους τους, οι οποίοι εκείνη την ώρα κοιμόνταν μέσα. Την Παρασκευή 11 Μαΐου μια συμμορία 30 περίπου φασιστών επιτέθηκε σε μετανάστες στην πλατεία Κύπρου, στέλνοντας έναν άνθρωπο στο νοσοκομείο με σοβαρά χτυπήματα στο κεφάλι και στο σώμα. Η επίθεση έγινε στα μάτια πολλών δεκάδων Καλλιθεατών, οι οποίοι εκείνη την ώρα βρίσκονταν στην πλατεία. Το ίδιο βράδυ συνέχισαν το πογκρόμ, προκαλώντας καταστροφές σε μαγαζιά μεταναστών στην Καλλιθέα που θυμίζουν την «Νύχτα των Κρυστάλλων».

Την ώρα της συγκέντρωσης από την πλατεία Κύπρου περνούσαν με μηχανάκια διάφορα φασιστοειδή που προκαλούσαν. Κάποια στιγμή κόσμος από τη συγκέντρωση, ντόπιοι και μετανάστες, αναγνώρισαν κάποιους από αυτούς και τους πήραν στο κυνήγι. Μόνο τότε εμφανίστηκε περιπολικό για να προστατέψει τους φασίστες και να σταματήσει τους διαδηλωτές. Μάλιστα, επιχείρησαν να συλλάβουν έναν Αιγύπτιο μετανάστη, αλλά μετά την κατακραυγή του κόσμου τον άφησαν. Η υπόθεση δεν έληξε εκεί για την Αστυνομία(διάβασε παρακάτω).

Οι διαδηλωτές επέστρεψαν στο χώρο της συγκέντρωσης, ενώ έγινε διαμαρτυρία στον υπεύθυνο της Αστυνομίας για την απαράδεκτη κάλυψη των φασιστών που προκαλούσαν. Η συγκέντρωση συνεχίστηκε με ομιλίες τόσο από τους μετανάστες όσο και από οργανώσεις. Από την Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και την Φασιστική Απειλή χαιρέτισε ο Πέτρος Κωνσταντίνου.

Στη συνέχεια ξεκίνησε πορεία από την πλατεία Κύπρου, συνεχίστηκε στην οδό Δαβάκη και κατέληξε με παλμό και συνεχή συνθήματα στη Νέα Σμύρνη και την κεντρική της πλατεία. Το πρωί της ίδιας μέρας είχε γίνει και εκεί φασιστική επίθεση Ο κόσμος που καθόταν στις καφετέριες ξεσηκώθηκε, απομόνωσε και έδιωξε τους φασίστες που επιχείρησαν να χτυπήσουν μετανάστες.

Νέα πρόκληση της Αστυνομίας έγινε μετά το τέλος της διαδήλωσης όταν αστυνομικοί με μηχανές περικύκλωσαν ομάδα μεταναστών που γυρνούσαν στη γειτονιά τους με αποτέλεσμα να χρειαστεί να παρέμβουν ο Πέτρος Κωνσταντίνου και άλλα μέλη αντιρατσιστικών οργανώσεων.

Την επόμενη μέρα Κυριακή 13 Μάη η Αστυνομία προχώρησε σε τρομοκρατική σύλληψη του Νίκου Κατσίφη, κοντά στο σπίτι του, αγωνιστή οικοδόμου που συμμετείχε στην αντιφασιστική κινητοποίηση και διαμαρτυρήθηκε για την σύλληψη του μετανάστη, όπως γράψαμε πιο πάνω. Ανακοίνωση συμπαράστασης έχουν εκδόσει η Πρωτοβουλία Ενάντια στο Φασισμό και τη Ρατσιστική Βία, η ΚΕΕΡΦΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Καλλιθέας και άλλοι. Η Πρωτοβουλία Ενάντια στο Φασισμό και τη Ρατσιστική Βία καλεί σύσκεψη για να συντονιστούν τα βήματα συμπαράστασης στο συναγωνιστή μας, Νίκο Κατσίφη την Τετάρτη 16/5 στις 8μμ στα γραφεία της ΕΛΜΕ.

(Βίντεο και φωτογραφίες από την κινητοποίηση μπορείτε να βρείτε στο sekonline.gr και στο μπλογκ aformi.gr)