ΟΛΜΕ: Συνελεύσεις τον Σεπτέμβρη

Εντελώς πίσω από τις διαθέσεις και τις ανάγκες των καθηγητών ήταν οι προτάσεις της ηγεσίας της ΟΛΜΕ στην Μετασυνεδριακή Γενική Συνέλευση των Προέδρων που έγινε το Σάββατο 30/6 στην Αθήνα.

Η Γενική Συνέλευση ξεκίνησε με εισηγήσεις για τον απολογισμό της προηγούμενης χρονιάς, τον έλεγχο των αιρετών του κλάδου και για τον προγραμματισμό της νέας συνδικαλιστικής χρονιάς.

Στην ψηφοφορία (αργά το βράδυ) οι εισηγήσεις υπερψηφίστηκαν, αλλά πολλοί αντιπρόσωποι έκαναν παρατηρήσεις για την έλλειψη ενός μαχητικού και συγκεκριμένου σχεδίου με κινητοποιήσεις και απεργίες ενάντια στην επίθεση που ετοιμάζεται από την νέα συγκυβέρνηση. Επίσης, από την αρχή της Συνέλευσης υπήρξε η παρατήρηση από αντιπροσώπους ότι από την εισήγηση της ΟΛΜΕ λείπει οποιαδήποτε πολιτική εκτίμηση σε σχέση με τις εξελίξεις μετά τις εκλογές και πως χρειάζεται να κινηθούν οι εκπαιδευτικοί.

Το πρόγραμμα δράσης που υπερψηφίστηκε για να υπάρχει έστω και μια ελλιπής κατεύθυνση γα τον κλάδο αναφέρει ότι θα πραγματοποιηθούν Γενικές Συνελεύσεις στις ΕΛΜΕ και Γενική Συνέλευση Προέδρων μέχρι τις 20 Σεπτέμβρη για να αποφασιστούν κινητοποιήσεις, ειδικά αν η κυβέρνηση προχωρήσει στο ζήτημα των απολύσεων ή σε υλοποίηση αντεργατικών ρυθμίσεων. Επίσης, η ΟΛΜΕ θα συμμετέχει στις κινητοποιήσεις στη ΔΕΘ στις αρχές Σεπτέμβρη, ενώ θα πάρει πρωτοβουλία συντονισμού των Ομοσπονδιών του Δημόσιου Τομέα εντός Σεπτεμβρίου.

Ο Λεωνίδας Κοκκόλης, αντιπρόσωπος από την Β’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου μίλησε στην Εργατική Αλληλεγγύη για την εικόνα της Γενικής Συνέλευσης. «Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τις αρχικές εισηγήσεις μπήκε πρόταση από διάφορους αντιπροσώπους να συνεχιστεί η διαδικασία των τοποθετήσεων των ΕΛΜΕ την 1η Σεπτέμβρη καθώς πολλοί αναγνώριζαν ότι με αυτή την εισήγηση της ΟΛΜΕ δεν θα έβγαινε κάτι πρακτικό. Αυτή η πρόταση έγινε για να μπει μεγαλύτερη πίεση στην ηγεσία. Τελικά πήρε 17 ψήφους στην ψηφοφορία που έγινε και δεν πέρασε με μικρή διαφορά. Όσον αφορά την εισήγηση, η απουσία πολιτικού σκεπτικού δείχνει ότι η ηγεσία του ΔΣ, η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ, δεν θέλουν να κάνουν καμιά κριτική στην κυβέρνηση.

Προγραμματισμός δράσης

Βέβαια, αυτή την τοποθέτηση βοηθά η απουσία θέσης για την ΕΕ από τη μεριά των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ. Όσον αφορά τον προγραμματισμό δράσης, η πρόταση της ΟΛΜΕ είναι τόσο γενική που μπορεί ακόμα και να σπείρει αυταπάτες όσον αφορά τα σχέδια της κυβέρνησης. Συνεχώς επαναλαμβάνει τις λέξεις «εάν προχωρήσει η κυβέρνηση». Συνεχίζει στην ίδια φιλοσοφία με το προηγούμενο διάστημα ότι δεν μπορούμε να βγούμε σε αγώνες πρώτοι, να παίξει η ΟΛΜΕ πρωτοπόρο ρόλο. Ουσιαστικά της αναθέτει παρακολουθητικό ρόλο της ΑΔΕΔΥ» τόνισε.

Έπειτα πρόσθεσε «στην Κω και στην Κάλυμνο κάναμε Γενική Συνέλευση. Στην τοποθέτηση μου τόνισα ότι χρειάζεται ο συντονισμός των ΕΛΜΕ από τα κάτω για να ξεπεράσουμε αυτή την αδράνεια. Το ίδιο είπαν και άλλοι αντιπρόσωποι. Μετά τις τοποθετήσεις ανταλλάξαμε στοιχεία επικοινωνίας με άλλες ΕΛΜΕ, όπως της Σύρου και της Πρέβεζας».

Παρόμοια εικόνα έβγαινε και από τις συζητήσεις στο τραπεζάκι της «Τάξης μας». Πολλοί αντιπρόσωποι στέκονταν για να συζητήσουν, άλλοι άφηναν τηλέφωνο ή μέιλ για επικοινωνία και συντονισμό, ενώ δόθηκαν 9 φύλλα της Εργατικής Αλληλεγγύης.

Tέλος, η άνοδος των ναζί της Χρυσής Αυγής ήταν ένα από τα θέματα που έπιασαν όλοι οι αντιπρόσωποι. Από την ΕΛΜΕ της Νέας Σμύρνης-Καλλιθέας, για παράδειγμα, ανέφεραν ότι θα έπρεπε να υπάρχει πιο ενεργή αντιμετώπιση για το θέμα της φασιστικής απειλής, ενώ ενημέρωσαν για τις δράσεις της δικής τους ΕΛΜΕ με τη συγκρότηση της «Πρωτοβουλίας ενάντια στο φασισμό και τη ρατσιστική βία». Εκπαιδευτικοί των Παρεμβάσεων διακινούσαν το αντιφασιστικό βίντεο της Νίνας Γεωργιάδου «Το αυγό του φιδιού», ενώ σε όλους μοιράστηκε προκήρυξη της ΚΕΕΡΦΑ.