Οι Χαλυβουργοί μάς καλούν σε απεργία αλληλεγγύης

Με μια μαζική συνέλευση την Πέμπτη 28/6, απάντηση σε όσους έχουν την παραμικρή αμφιβολία για την αγωνιστική τους διάθεση, οι Χαλυβουργοί έβγαλαν ομόφωνη απόφαση για συνέχιση της απεργίας τους, που την Τετάρτη 4 Ιούλη κλείνει 248 μέρες.

Στην ίδια συνέλευση ανακοινώθηκε και η νέα πρωτοβουλία του σωματείου των Χαλυβουργών να καλέσει την Ομοσπονδία Μετάλλου και τα Εργατικά Κέντρα της Αττικής για συντονισμό της δράσης τους ώστε να κηρυχθεί 24ωρη απεργία συμπαράστασης στους Χαλυβουργούς. Είναι μια σημαντική πρωτοβουλία που ξαναπιάνει το νήμα από την Παναττική απεργία στις 17 Γενάρη και ξαναβάζει στο κέντρο του εργατικού κινήματος το ζήτημα της αλληλεγγύης στην απεργία σύμβολο που συνεχίζεται 8 και πλέον μήνες.

Ο αγώνας τους συνεχίζεται ακάθεκτος για να ξαναπροσληφθούν οι 120 (μετά και την τελευταία εκδικητική απόλυση του Χάρη Μανώλη, απεργού/εργάτη στην Χαλυβουργία και υποψήφιου και στις δυο εκλογικές αναμετρήσεις Μαϊου-Ιουνίου με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Υπόλοιπο Αττικής), για συλλογικές συμβάσεις χωρίς τις μνημονιακές μειώσεις των μισθών, χωρίς εκ περιτροπής εργασία, με αξιοπρεπείς συνθήκες και ωράρια εργασίας. Όμως από την πλευρά της εργοδοσίας δεν υπάρχει η παραμικρή διάθεση να κάτσει και να συζητήσει με τους απεργούς.

“Ο Μάνεσης και η τάξη που εκφράζει δεν θέλουν να παραχωρήσουν ούτε την παραμικρή διάθεση να διαπραγματευτεί. Αυτό δεν το βλέπουμε μόνο στην πλήρη αδιαλλαξία του να ακούσει τους απεργούς, αλλά και στην κλιμάκωση των απολύσεων και των επιθέσεων και μάλιστα με μπράβους και σεκιουριτάδες”, τόνισε κατά την διάρκεια της εισήγησής του ο πρόεδρος του σωματείου Γιώργος Σιφωνιός που αφού αναφέρθηκε στις συνεχιζόμενες προσπάθειες να καμφθεί το ηθικό και να τρομοκρατηθούν οι απεργοί χαλυβουργοί περιέγραψε τις συγκινητικές εικόνες που συνεχίζουν να εκτυλίσσονται με την τεράστια αλληλεγγύη και συμπαράσταση που καταφθάνει στην πύλη του εργοστασίου.

Μάλιστα την ώρα της συνέλευσης έφτασε φορτηγό ψυγείο που ξεφόρτωσε τυρί για όλους τους Χαλυβουργούς και τις οικογένειές τους. “Αυτή είναι η δύναμή μας. Ο αγώνας των Χαλυβουργών έχει γίνει σύμβολο για τους αγώνες της εργατικής τάξης στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη και αυτός είναι ο λόγος που μπορούμε 8 μήνες τώρα να έχουμε την δύναμη να παλέψουμε απέναντι σε όλες τις επιθέσεις της εργοδοσίας”, επεσήμανε ο Γ. Σιφωνιός.

Όλοι μαζί

Στην συνέλευση παρευρέθηκε και χαιρέτησε αντιπροσωπεία των απεργών της Phone Marketing που την επόμενη μέρα έκλειναν 100 μέρες απεργίας. Στον χαιρετισμό της η εκπρόσωπός τους τόνισε πως η απεργία των Χαλυβουργών ήταν η πραγματική έμπνευση και για την δική τους απεργία. “H Phone Marketing έχει γίνει μια μικρή Χαλυβουργία. Όπως το δικό σας σύνθημα λέει, εμείς δεν ζούμε με 400 ευρώ, στην δική μας την περίπτωση γίνεται, εμείς δεν ζούμε με 200 ή και 150 ευρώ. Η επιμονή σας δίνει δύναμη σε όλους μας. Συνεχίζουμε όλοι μαζί και κρατώντας ο ένας τον άλλο θα φτάσουμε στη νίκη”.

Στις τοποθετήσεις που έγιναν μετά την εισήγηση ήταν εμφανές το κλίμα μαχητικότητας που διαπερνά τους απεργούς, αλλά και η ανησυχία τους ειδικά μετά την επίθεση που δέχτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα από τους μπράβους του Μάνεση και τους λίγους απεργοσπάστες.

“Πρέπει να ξανασηκώσουμε το θέμα. Για να το φέρουμε στην επικαιρότητα όπως κάναμε στην αρχή πρέπει να δράσουμε με τους ίδιους τρόπους όπως κάναμε τις πρώτες εβδομάδες. Να γυρίσουμε από εργοστάσιο σε εργοστάσιο σε όλες τις πύλες και να ζητήσουμε από τους εργαζόμενους να μας στηρίξουν ξανά. Ξέρουμε πολύ καλά πως αυτό που βιώνουμε εμείς το ζουν χιλιάδες εργαζόμενοι. Πάμε στο Σκαραμαγκά που τους ζητάνε να δουλέψουν εκ περιτροπής μια φορά την εβδομάδα. Ξέρουμε κόσμο εκεί. Να τους ζητήσουμε να βγουν δυναμικά και να καλέσουν συνέλευση για να βγει απεργία. Να κάνουμε κοινή δράση στην περιοχή. Και αν ο Μάνεσης αρνηθεί να έρθει ξανά να διαπραγματευτεί μαζί μας, να ξαναξεκινήσουμε τις κινητοποιήσεις στα γραφεία του στην Κηφισιά ή στο κέντρο της Αθήνας. Έχουμε και την δύναμη και την διάθεση και τον κόσμο μαζί μας. Πρέπει όμως να ακολουθήσουμε μια επιθετική γραμμή για να μπορέσουμε να ξαναφέρουμε το θέμα στην επιφάνεια”, τόνισε ο Χάρης Μανώλης.