Κινήσεις Σωματείων για τις 17 Δεκέμβρη Πανεργατική από τα κάτω

Συνεχίζονται οι προσπάθειες πρωτοβάθμιων σωματείων για την κήρυξη Πανεργατικής Απεργίας από τα κάτω στις 17 Δεκέμβρη ενάντια στον νέο προϋπολογισμό της λιτότητας και των περικοπών. Την Πέμπτη 10 Δεκέμβρη οργανώνεται σύσκεψη σωματείων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στα γραφεία της ΟΛΜΕ στις 7μμ για να οριστικοποιηθεί το κάλεσμα και ο τόπος της απεργιακής συγκέντρωσης.

Η πρωτοβουλία για Πανεργατική Απεργία στις 17 Δεκέμβρη ξεκίνησε από τους εκπαιδευτικούς. Δεκάδες σύλλογοι δασκάλων και ΕΛΜΕ συντονίστηκαν και πήραν αποφάσεις είτε μέσω των ΔΣ είτε μέσω των Γενικών τους Συνελεύσεων για στάσεις εργασίας στις 17/12. Ταυτόχρονα απηύθυναν κάλεσμα σε πρωτοβάθμια σωματεία και ομοσπονδίες να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις πιέζοντας τις ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ να βγουν από την αδράνεια και να κηρύξουν πανεργατική απεργία εκείνη τη μέρα. Η πρωτοβουλία απλώθηκε και ανάλογες αποφάσεις πήραν το Σωματείο Εργαζομένων Ιντρακόμ, το Σωματείο Εργαζόμενων δήμου Περιστερίου, ο Σύλλογος Βιβλιοϋπαλλήλων Αθήνας, ο Σύλλογος Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας.

Η σύσκεψη που οργανώνεται την Πέμπτη 10/12 αποφασίστηκε στο δεύτερο μάζεμα του Συντονισμού Συλλόγων Εκπαιδευτικών Π.Ε. και ΕΛΜΕ Αττικής την περασμένη εβδομάδα. Εκεί συμμετείχαν οι Σύλλογοι Π.Ε. Α΄ Αθήνας, «Αθηνά», Αριστοτέλης, Παρθενώνας, Ν. Σμύρνης, Άνω Λιοσίων – Ζεφειρίου – Φυλής, Πειραιά «η Πρόοδος», «Δ. Γληνός», «Νίκος Πλουμπίδης» (Κερατσινίου – Περάματος), Κ. Σωτηρίου και οι ΕΛΜΕ Α΄ Αθήνας, Β΄ Αθήνας, Γ΄ Αθήνας, Ε΄ Αθήνας, Ζ΄ Αθήνας, Γ΄ Δυτ. Αττικής, Άνω Λιοσίων – Ζεφειρίου – Φυλής,  Ε΄ Ανατ. Αττικής (παρατηρητές), Α΄ Δυτ. Αττικής (παρατηρητές), το Συντονιστικό Ωρομισθίων, το Συντονιστικό Νηπιαγωγών και η Πανελλήνια Ένωση Αδιόριστων Εκπαιδευτικών.

Προτάσεις

Όπως αναφέρει το δελτίο τύπου που βγήκε «Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην προετοιμασία και την οργάνωση της απεργιακής κινητοποίησης για τις 17 Δεκέμβρη. Ήδη, δεκάδες Σύλλογοι Π.Ε. και ΕΛΜΕ έχουν πάρει αντίστοιχες αποφάσεις. Στη σύσκεψη συζητήθηκαν και κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις : Έκδοση καλέσματος και αφίσας για τις 17/12. Νέα σύσκεψη Συλλόγων Π.Ε. – ΕΛΜΕ και σωματείων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, την Πέμπτη 10/12, στις 7μμ, στα γραφεία της ΟΛΜΕ. Συνέντευξη τύπου των σωματείων, τη Δευτέρα 14/12. Ανοιχτό κάλεσμα για μια ενωτική, μαζική, πανεργατική απεργιακή συγκέντρωση στις 17/12, που θα οργανωθεί σε βάση ισότιμης συνεργασίας από όλα τα σωματεία».

Ο δρόμος για Πανεργατική Απεργία στις 17 Δεκέμβρη έχει ανοίξει. Η σημασία αυτής της πρωτοβουλίας είναι τεράστια όχι μόνο γίνεται με συντονισμό από τα κάτω και σε κόντρα με τις ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, αλλά και γιατί μπορεί πραγματικά να εκφράσει την οργή χιλιάδων εργαζόμενων και νεολαίων για τις ψεύτικες προεκλογικές υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ που τώρα γίνονται νέες ακόμα πιο σκληρές επιθέσεις.

Ιδιαίτερα μετά τις μαζικότατες διαδηλώσεις την Κυριακή 6 και τη Δευτέρα 7 Δεκέμβρη, η 17/12 μπορεί να είναι το επόμενο πανεργατικό ραντεβού του κινήματος. Τα συλλαλητήρια στην επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου και της εξέγερσης του περσινού Δεκέμβρη έδειξαν τη διάθεση των εργαζόμενων, των φοιτητών, των μαθητών και της νεολαίας για αντίσταση τόσο στον προϋπολογισμό των περικοπών στους μισθούς, τις συντάξεις, τα ταμεία, την Παιδεία και την Υγεία, όσο και στο πάγωμα των προσλήψεων, τις απολύσεις των συμβασιούχων, των stage και των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών, στα σχέδια για νέα επίθεση στο ασφαλιστικό. Η σκληρή καταστολή που επιλέγει η νέα κυβέρνηση για να επιβάλει την πολιτική της κάνοντας ρεκόρ προσαγωγών και συλλήψεων μέσα σε τρεις μέρες και ανοίγοντας ξανά τη συζήτηση για κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, συμπληρώνει τους λόγους για τους οποίους η πρωτοβουλία για απεργιακή κινητοποίηση στις 17 Δεκέμβρη έχει τεράστια αξία.

Ο τόπος της συγκέντρωσης εκείνη την ημέρα έχει εξίσου βαρύνουσα σημασία. Στην Αθήνα, το Μουσείο είναι το μέρος που μπορεί να δώσει το στίγμα της πανεργατικής απεργίας και να συσπειρώσει όλα τα συνδικάτα, τους φοιτητικούς και μαθητικούς συλλόγους. Εκεί πρέπει να καλέσει η σύσκεψη των πρωτοβάθμιων σωματείων της Πέμπτης στέλνοντας το μήνυμα του πανεργατικού ξεσηκωμού ενάντια στην κυβέρνηση.

Λένα Βερδέ
 
Το μεσημέρι της Τρίτης 8 Δεκέμβρη συνεδρίασαν τα ΔΣ της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ για να αποφασίσουν απεργιακές κινητοποιήσεις για το προϋπολογισμό. Το ΔΣ της ΟΛΜΕ αποφάσισε στάση εργασίας στις 17 Δεκέμβρη, ενώ στο ΔΣ της ΔΟΕ με πλειοψηφία ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ αποφασίστηκε 24ωρη απεργία στις 16 Δεκέμβρη.

ΙΝΤΡΑΚΟΜ

Ψήφισμα

Οι εργαζόμενοι στον όμιλο ΙΝΤΡΑΚΟΜ που συμμετείχαν την Πέμπτη 26 Νοέμβρη στη στάση εργασίας που κήρυξε το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων στον όμιλο ΙΝΤΡΑΚΟΜ και στην απεργιακή συγκέντρωση που έγινε στην Παιανία (συγκρότημα Β) διακηρύσσουμε ότι:

Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στις απολύσεις, για αυξήσεις μισθών και για τα άλλα αιτήματα που έχουμε βάλει στη διοίκηση του ομίλου. Απαιτούμε δε ίδια μεταχείριση σε όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο, ιδιαίτερα γι αυτούς που εργάζονται στην HOL και την IN_MAINT.

Εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην επιχειρούμενη νέα, ακόμη χειρότερη αλλαγή του ασφαλιστικού και τα άλλα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα που προωθούν η κυβέρνηση, η ΕΕ, οι εργοδότες κι οι τράπεζες. 

Εξουσιοδοτούμε το Δ.Σ. να προχωρήσει σε νέα αγωνιστική κινητοποίηση και συμμετοχή του σωματείου στις πανεργατικές κινητοποιήσεις με πρωτοβουλία α’βάθμιων σωματείων κι ομοσπονδιών στις 17 Δεκέμβρη 2009 με αφορμή την ψήφιση του προϋπολογισμού. 

Στηρίζουμε το Δ.Σ. να ζητήσει από την Π.Ο.Ε.Μ να κηρύξει απεργία του κλάδου για τις 17/12 αλλά κι από την Γ.Σ.Ε.Ε. να κηρύξει γενική πανεργατική απεργία την ίδια μέρα.

Δεν δεχόμαστε την κρίση και τις συνέπειές της να την πληρώσουμε εμείς οι εργαζόμενοι, αλλά αυτοί που την προκάλεσαν.

l Το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Ιντρακόμ επικύρωσε το ψήφισμα της γενικής συνέλευσης.

WIND

24ωρη πανελλαδική απεργία πραγματοποίησε την Πέμπτη 3 Δεκέμβρη το Σωματείο Εργαζόμενων στην WIND, αντιδρώντας στη νέα επίθεση που εξαπέλυσε η εργοδοσία εναντίον των εργαζόμενων ανακοινώνοντας παράνομα και αιφνιδιαστικά μαζικό «πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου». Την ίδια μέρα οργανώθηκαν απεργιακές συγκεντρώσεις σε κεντρικά κτίρια της εταιρίας.

«Είναι ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΗ η κίνηση της διοίκησης, να προχωρήσει για ακόμα μια φορά χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση του Σωματείου και παρανομεί αφού δεν εφαρμόζει την νομοθεσία που ορίζει επιτροπή διαβούλευσης από το Σωματείο», αναφέρει το δελτίο τύπου του Σωματείου για την απεργία, «Προφανώς προσπαθεί να αιφνιδιάσει το Σωματείο και τους συναδέλφους. Το ασφυκτικό χρονικό περιθώριο για την υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής δείχνει το ίδιο πράγμα. Θέλουν να προχωρήσουν σε μείωση του προσωπικού, προσπαθώντας να παρακάμψουν την αντίσταση και τις κινητοποιήσεις μας. 

ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ: Δεκάδες έμπειροι συνάδελφοι θα βρεθούν στην ανεργία. Η απαξίωση της εργασίας και της προσφοράς μας, το ξεχαρβάλωμα τμημάτων και διευθύνσεων θα γίνουν ακόμα πιο έντονα. Οι συνθήκες εργασίας για τους συναδέλφους που παραμένουν, θα γίνουν εφιαλτικές καθώς ο τρελός όγκος δουλειάς, οι απλήρωτες υπερωρίες, οι πιέσεις από τους προϊστάμενους κλπ. θα γίνουν ο καθημερινός κανόνας. Το σχέδιο των απολύσεων θα συνεχιστεί, απειλώντας λίγο-πολύ όλους μας…Η μόνη πραγματική λύση είναι ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΔΟΥΛΕΙΑ για να έχουμε μέλλον. Αρνούμαστε κάθε διαίρεσή μας σε ‘παλιούς’ και ‘νέους’. Δεν δεχόμαστε την εθελουσία έξοδο».


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ

Συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι – συμβασιούχοι και μόνιμοι - στο Δήμο Αθηναίων με βασικό αίτημα τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων  και καμιά απόλυση.

Η Ενωση Εργατοϋπαλλήλων Δήμου Αθηναίων (ΠΟΠ-ΟΤΑ) συνεχίζει με 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες και καθημερινές συγκεντρώσεις στο εργοτάξιο της Ιεράς Οδού στις 9.30πμ - παρά την απόφαση που έβγαλε παράνομη την απεργία της στις 7-8/12.

 Ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Αθηναίων ξεκινάει και αυτός απεργία διαρκείας για τους συμβασιούχους έως την ψήφιση του νομοσχέδιου - και όσον αφορά στους μόνιμους και αορίστου χρόνου 4ωρες στάσεις εργασίας μέχρι τις 11/12 και απεργία διαρκείας από τις 14/12 έως την ψήφιση του νομοσχεδίου.  Καλεί επίσης  συγκεντρώσεις την Τετάρτη 9 Δεκέμβρη στις 11.30πμ στην πλ. Κοτζιά και πορεία στη Βουλή και την Κυριακή 13 Δεκέμβρη 9.15πμ στην αφετηρία του «γύρου της Αθήνας» μπροστά από το δημαρχείο.

Η πλειοψηφία των εργαζόμενων στο Δήμο της Αθήνας εργάζεται σήμερα στην καθαριότητα και σε άλλους τομείς με συμβάσεις έργου και χρόνου. Είναι προφανές ότι η καθαριότητα της Αθήνας είναι μόνιμη ανάγκη. «Δουλεύω με μπλοκάκι έξι χρόνια, μας έχει φάει το σκουπίδι, όλοι έχουμε πάθει κάτι, άλλοι τα κόκαλα, άλλοι με τις μέσες τους, μολύνσεις, όλοι κάνουμε τη δουλειά μόνιμου προσωπικού. Εδώ κάνουμε ένα αγώνα δίκαιο» μας είπε ο Γιώργος που μαζί με εκατοντάδες άλλους συναδέλφους του βρισκόταν από το πρωί της Τρίτης έξω από το εργοτάξιο στην Ιερά Οδό. «Θα πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσουν οι συμβάσεις έργου που εμποδίζουν τους ανθρώπους να κοιτάξουν το μέλλον τους, να κάνουν κάτι σταθερό για τη ζωή τους. Εδώ δεν μπορούμε ούτε να αρρωστήσουμε. Σε λίγο θα βγουν και οι τελευταίοι μόνιμοι στη σύνταξη. Θα παλέψουμε για το δικαίωμα στη δουλειά». Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία από την Ιερά Οδό στο δημαρχείο της Αθήνας.