Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Το ημερολόγιο της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό Δυνατές εικόνες

Το 2009 ήταν αναμφίβολα μια χρονιά έκρηξης για το αντιρατσιστικό κίνημα. Κάθε αναδρομή θα ήταν λειψή χωρίς τις διαδηλώσεις στον Αγιο Παντελεήμονα ή τη Νίκαια ενάντια στις ρατσιστικές επιθέσεις, χωρίς τα μεγάλα συλλαλητήρια ενάντια στις σκούπες της αστυνομίας και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης που προσπάθησε να φτιάξει η κυβέρνηση Καραμανλή λίγο πριν την πτώση της σε συνεργασία με τους φασίστες του ΛΑΟΣ. Στην ρατσιστική υστερία που εξαπέλυσαν οι από πάνω για να δικαιολογήσουν τις επιθέσεις της κρίσης, η ενωμένη δράση ντόπιων και μεταναστών ήταν η απάντηση.

Το ημερολόγιο που κυκλοφορεί η Κίνηση «Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή», η οποία δημιουργήθηκε το καλοκαίρι και έγινε ένας από τους βασικούς οργανωτές του κινήματος, συγκεντρώνει όλες τις μεγάλες στιγμές της αντιρατσιστικής έκρηξης. Είναι ένα έγχρωμο και ιδιαίτερα έντονο φωτογραφικό ντοκουμέντο που, θυμίζοντας τις μάχες της περασμένης χρονιάς, προετοιμάζει ένα ακόμα πιο αγωνιστικό 2010.

Οι εικόνες της βαρβαρότητας που βιώνουν οι μετανάστες -με τις σκούπες της αστυνομίας όπως αυτή εναντίον των Σομαλών το καλοκαίρι, τις απελάσεις και τα στρατόπεδα-κολαστήρια όπως αυτό στην Παγανή της Μυτιλήνης- εναλλάσσονται με τις εικόνες της μάχης ενάντια στις ρατσιστικές επιθέσεις. Από το οργισμένο συλλαλητήριο στις 29 Μάη μετά το κάψιμο του Κορανίου από αστυνομικούς μέχρι τη μεγάλη πορεία στις 9 Ιούλη ενάντια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, αλλά και τη διαδήλωση στις 31 Οκτώβρη ενάντια στο Παγκόσμιο Φόρουμ Μετανάστευσης και Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Σε κάθε στιγμή, οι αντιρατσιστικές διαδηλώσεις συμπλήρωναν τους αγώνες των εργαζόμενων και της νεολαίας για να μην φορτωθούν τα βάρη της οικονομικής κρίσης. Οι απεργίες, οι καταλήψεις εργοστασίων, οι διαδηλώσεις ενάντια στα βάρη της κρίσης συμβάδιζαν με τις αντιρατσιστικές κινητοποιήσεις για να μην γίνουν οι μετανάστες οι «αποδιοπομπαίοι τράγοι» του συστήματος.

Τέτοια ήταν η διαδήλωση της Κίνησης στον Ασπρόπυργο μαζί με το Εργατικό Κέντρο της περιοχής που σταμάτησε τα σχέδια για στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών και προσφύγων εκεί όσο και σε πολλά ακόμα σημεία της χώρας. Και έδειξε ότι τα αιτήματα των εργατών δένονται με τα αιτήματα του αντιρατσιστικού κινήματος, ότι η μάχη ενάντια στο ρατσισμό είναι για το συμφέρον όλων των εργαζόμενων. «Ανοίξτε τα κλειστά εργοστάσια, κλείστε τα στρατόπεδα συγκέντρωσης» ήταν το κεντρικό σύνθημα της πορείας δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι οι ένοχοι για την ανεργία είναι οι βιομήχανοι και όχι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες.

Οι μεγάλες κεντρικές διαδηλώσεις συνδυάζονταν με τις τοπικές σε κάθε περιοχή που γίνονταν ρατσιστικές επιθέσεις με στόχο την απομόνωση των φασιστικών συμμοριών. Ο Αγιος Παντελεήμονας βρέθηκε στο κέντρο αυτής της προσπάθειας. Από τη διαδήλωση τον περασμένο Φλεβάρη ενάντια στις πρώτες προσπάθειες των φασιστών του ΛΑΟΣ και της Χρυσής Αυγής να καταλάβουν την πλατεία της περιοχής μέχρι τη μαζική συναυλία στις 2 Νοέμβρη με σύνθημα «Χτίζουμε γέφυρες, γκρεμίζουμε τα τείχη του μίσους» που πέταξε τους φασίστες έξω από την πλατεία. Και από τον Αγιο Παντελεήμονα στη Νίκαια για να τιμωρηθούν οι ένοχοι για τη δολοφονία του Πακιστανού μετανάστη Μοχάμεντ Καμράν, αλλά και πιο πρόσφατα στον Νέο Κόσμο όπου εκατοντάδες ντόπιοι και μετανάστες διαδήλωσαν ενάντια στην τρομοκρατική επίθεση φασιστών σε μαγαζιά μεταναστών.

Κάθε μία φωτογραφία στο ημερολόγιο συνοδεύεται κι από ένα «γνωστό» σύνθημα. «Νομιμοποίηση όλων των μεταναστών», «Ασυλο και στέγη στους πρόσφυγες», «Όχι στην ισλαμοφοβία», «Εξω οι φασίστες από τις γειτονιές». Είναι τα αιτήματα που παραμένουν ανοιχτά και θα μας ακολουθήσουν τη νέα χρονιά. 

Γιατί η νέα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον των μεταναστών και των προσφύγων. Το έδειξε η συνεργασία της με την ΕΕ για ακόμα μεγαλύτερη αστυνόμευση των συνόρων μέσω της FRONTEX, το έδειξε η συγκάλυψη της δολοφονίας Καμράν, το έδειξε ως οικοδεσπότης του Παγκόσμιου Φόρουμ Μετανάστευσης και Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Ας προμηθευτούμε το ημερολόγιο της Κίνησης για το 2010. Θα μας χρειαστεί για να σημειώσουμε τις νέες ημερομηνίες του αντιρατσιστικού κινήματος και όλων των αγώνων «για ένα κόσμο χωρίς ρατσισμό, φτώχεια και πόλεμο».