Περιβάλλον
ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ Από το Λονδίνο...

Από το Λονδίνο...

αΕνα μεγάλο ποτάμι διαδηλωτών πλημμύρισε το κέντρο του Λονδίνου το Σάββατο 5 Δεκέμβρη. Απαιτούσαν από τον Γκόρντον Μπράουν, τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, να πάρει σοβαρά μέτρα για το περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για να σταματήσει η κλιματική αλλαγή. 

Ηταν η μεγαλύτερη διαδήλωση για το περιβάλλον που έχει γίνει ποτέ στη Βρετανία. Δεκάδες χιλιάδες ακτιβιστές βάδισαν από τη Γκρόσβενορ Σκουέρ στο Γουεστμίνστερ (το κοινοβούλιο) και σχημάτισαν γύρω του ένα «κύμα». Τη διαδήλωση είχε οργανώσει η κίνηση Stop Climate Chaos (Σταματήστε το Κλιματικό Χάος) η οποία συσπειρώνει δεκάδες συλλογικότητες και οργανώσεις –περιβαλλοντικές ομάδες, συνδικάτα, πολιτικά κόμματα, φοιτητικές ενώσεις, φιλανθρωπικά σωματεία και μη κυβερνητικές οργανώσεις. 

Η Μάργκαρετ Μόρις ταξίδεψε με τρένο από το Μάντσεστερ μαζί με πολλούς άλλους διαδηλωτές. Συμμετείχε στη συγκέντρωση που είχε οργανώσει η Συμμαχία Ενάντια στην Κλιματική Αλλαγή στο Χάιντ Παρκ, που αργότερα ενώθηκε με τους υπόλοιπους διαδηλωτές στη Γκρόσβενορ Σκουέρ. 

«Είναι σημαντικό να δείξουμε στη κυβέρνηση ότι ο κόσμος νοιάζεται για τη κλιματική αλλαγή» δήλωσε στην εφημερίδα Socialist Worker «Ο κόσμος έχει διάθεση να δράσει, όχι όμως κι η κυβέρνηση. Θα έπρεπε να καθιερώσει πιο αυστηρούς οικοδομικούς κανονισμούς και να χρηματοδοτήσει τη μόνωση των κτισμάτων. Η κυβέρνηση βρίσκει χρήματα για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν αλλά δεν μπορεί να βρει χρήματα γι’ αυτό το σκοπό». 

Η Μιρφάτ Σουλεϊμάν ήρθε να διαδηλώσει από το Μπέρμιγχαμ. «Με απασχολεί το μέλλον των παιδιών μου» μας είπε «Η κυβέρνηση θα έπρεπε να κλείσει εργοστάσια που εκμπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα και να ανοίξει άλλα που λειτουργούν με ‘πράσινη’ ενέργεια. Θα πρέπει να δημιουργήσει ‘πράσινες’ θέσεις εργασίας». 

Οι φτωχότεροι

Πολλοί από τους διαδηλωτές είχαν την άποψη ότι οι κυβερνήσεις των πλουσιότερων χωρών θεωρούν τη κλιματική αλλαγή ζήτημα του μέλλοντος ενώ το βάρος της το πληρώνουν σήμερα οι φτωχότεροι λαοί. Επίσης, υπήρχε μια μεγάλη γκάμα απόψεων γύρω από το τι χρειάζεται να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε τη κλιματική αλλαγή: από το να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε αεροπλάνα μέχρι να γίνουμε φρουτοφάγοι. 

Όμως, υπήρχε μια γενική συμφωνία ότι οι κυβερνήσεις δεν κάνουν ό,τι πρέπει να γίνει για το ζήτημα κι ότι ο κόσμος πρέπει να τους ασκήσει μεγαλύτερη πίεση. 

«Νομίζω ότι η Κοπεγχάγη θα είναι μια φούσκα» μας είπε ο Κέβιν από το Εργατικό Κέντρο του Πλύμουθ. «Οι πολιτικοί μαζεύονται κάθε τόσο και κουβεντιάζουν χωρίς να κάνουν τίποτα το ουσιαστικό. Πιστεύω ότι μας αντιμετωπίζουν σαν εγωιστικούς καταναλωτές. Όμως, σήμερα δείχνουμε ότι ο κόσμος νοιάζεται πραγματικά και ότι θέλουμε να πάρουν επιτέλους κάποια πραγματικά μέτρα». 

«Οι μεγάλες επιχειρήσεις ασκούν συνέχεια μεγάλη πίεση και επιρροή στην κυβέρνηση είναι καιρός να ασκήσουμε μεγαλύτερη» μας είπε η Σάλι Ρούαν από το Λάϊσεστερ. 

Σάντι Ρόμπινσον
Socialist Worker

...ως την Κοπεγχάγη

Αυτό το Σαββατοκύριακο η προσοχή των παγκόσμιων ΜΜΕ θα είναι στραμμένη στη Κοπεγχάγη, την πρωτεύουσα της Δανίας, όπου επικεφαλής κυβερνήσεων από όλο τον κόσμο θα συγκεντρωθούν, ακόμα μια φορά, για να συζητήσουν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η Σύνοδος που οργανώνεται από τον ΟΗΕ θα συνεχιστεί μέχρι τις 18 Δεκέμβρη. 

Στις 12 Δεκέμβρη θα γίνει το μεγάλο συλλαλητήριο ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Οι οργανώσεις από το  IST, (Διεθνιστική Σοσιαλιστική Τάση), θα συμμετέχουν στο μπλοκ «Αλλαγή συστήματος-όχι αλλαγή του κλίματος» που θα βαδίσει μαζί με τους «Φίλους της γης» και άλλες οργανώσεις και κινήσεις. Νωρίτερα πριν από τη διαδήλωση θα σχηματήσουν «ανθρώπινο κύμα» έξω απ’ το χώρο της Αντισυνόδου. Το Σάββατο το απόγευμα, μετά το συλλαλητήριο, το IST οργανώνει ανοιχτή συγκέντρωση με ομιλητή τον Τζόναθαν Νίλ που θα αναπτύξει το θέμα «Κλιματική αλλαγή και Επανάσταση».

Στη Σύνοδο θα συμμετέχουν αντιπροσωπείες από 192 χώρες και σ’ αυτήν θα παρελάσουν «αμέτρητοι» πρόεδροι και πρωθυπουργοί κρατών, από τον Παπανδρέου μέχρι τον …Μπερλουσκόνι και τον Μπάρακ Ομπάμα. 

Όμως, όλα δείχνουν ότι η Σύνοδος δεν πρόκειται να καταλήξει στα μέτρα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Είναι χαρακτηριστικό που έχουν καταλήξει στη πράξη οι υποσχέσεις του Ομπάμα για «φιλική προς το περιβάλλον» πολιτική. Τον Οκτώβρη ένας σχετικός νόμος πέρασε από τη βουλή των αντιπροσώπων και τώρα επικυρώθηκε από τη Γερουσία. Τα ΜΜΕ τον παρουσίασαν σαν μια μεγάλη ρήξη με τη πολιτική του Μπους που δεν είχε αναγνωρίσει καν τη Συνθήκη του Κιότο. 

Δραστική

Κι όμως, πρόκειται για ένα νόμο που ακόμα κι η Γκρινπίς τον απορρίπτει ως ανεπαρκέστατο. Σύμφωνα με όλες τις επιστημονικές μελέτες, για να αποφευχθεί μια καταστροφική αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 2 βαθμούς Κελσίου, χρειάζεται μια δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου –κυρίως διοξείδιο του άνθρακα- κατά 40% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Όμως, ο νόμος του Ομπάμα κάνει ένα χοντροκομμένο κόλπο: υπόσχεται μείωση 25% σε σχέση με τα επίπεδα του …2005. Όπως επισημαίνει κι η Γκρινπίς αυτό σημαίνει 4-5% σε σχέση με το 1990. 

Οι κυβερνήσεις όλου του κόσμου –και των χωρών της ΕΕ που υποτίθεται είναι πιο «μπροστά»- λένε μεγάλα λόγια, και στο τέλος καταλήγουν να αφήνουν την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στα χέρια του συστήματος που την προκαλεί: τον καπιταλισμό και τον τρόπο που οργανώνει την οικονομία. Αυτή είναι η ουσία της «πράσινης ανάπτυξης» που υμνεί κι ο Γιώργος Παπανδρέου. 

Τη Σύνοδο θα την πολιορκήσουν δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές από όλη την Ευρώπη εκείνες τις μέρες. Η υπόθεση της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής μπορεί και πρέπει να περάσει στα χέρια των εργαζόμενων και της νεολαίας. Εκεί βρίσκεται η ελπίδα, όχι στις δεξιώσεις και τις αποφάσεις χωρίς αντίκρισμα των συνόδων όπως της Κοπεγχάγης.

Λέανδρος Μπόλαρης

Και την Αθήνα

Στην Αθήνα η διαδήλωση στα πλαίσια των παγκόσμιων δράσεων ενάντια στην κλιματική αλλαγή θα ξεκινήσει από το Σύνταγμα το Σάββατο 12 Δεκέμβρη στις 12 η ώρα το μεσημέρι.